Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bitva gigantů. Real vyzve Manchester United

Praha - Fanoušci po celém světě se těší na jeden z vrcholů této sezony. Ve šlágru večera vyzve Real Madrid v bitvě gigantů Manchester United a všichni s napětím čekají, jak si proti svému bývalému klubu povede nynější tahoun "Bílého baletu" hvězdný Cristiano Ronaldo. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 20:30. Ve druhém utkání úvodního osmifinále Ligy mistrů přivítá Šachtar Doněck v kádru s českým reprezentantem Tomášem Hübschmanem Borussii Dortmund.

Střet mezi Realem a Manchesterem má mimořádný náboj z několika důvodů. V centru dění bude kanonýr Realu Ronaldo. Nejlepší střelec této sezony LM poprvé nastoupí proti Manchesteru, kde si v letech 2003 až 2009 udělal jméno a s nímž v roce 2008 vyhrál Ligu mistrů. K vrcholům by měl patřit také jeho střelecký souboj s kanonýrem United Robinem van Persiem, s 19 góly nejlepším střelcem Premier League.

"Přál jsem si proti Manchesteru někdy zahrát. Mám na období, kdy jsem tam působil, skvělé vzpomínky, zůstalo mi tam plno přátel. Bude to zápas, který přinese hodně emocí," prohlásil Ronaldo. Na dnešní bitvu se naladil víkendovým hattrickem v La Lize proti Seville a věří, že mu forma vydrží. "Podle mého názoru má Real lepší tým, ale musíme to ukázat na hřišti, protože Manchester hraje velmi týmově," podotkl Ronaldo.

Na stadionu Santiaga Bernabeua znovu ožije rivalita mezi trenéry Alexem Fergusonem z United a jeho protějškem Josém Mourinhem. Velké bitvy sváděli hlavně v době, kdy ještě Portugalec vedl Chelsea. Mourinho má celkově mnohem lepší vzájemnou bilanci, proti Fergusonovi seděl na lavičkách Porta, Chelsea a Interu Milán ve 14 zápasech a prohrál jen dva.

Rivalita...

Přestože mezi oběma trenérskými osobnostmi panuje rivalita, pojí je zároveň i přátelství a velký respekt. Přitom to tak ze začátku moc nevypadalo. Porto při své slavné pouti Ligou mistrů v roce 2004 narazilo rovněž hned v osmifinále na Fergusonův tým. Mourinho se na setkání se svým protějškem podle svých slov těšil jako malý kluk - a hned v úvodním střetnutí na Estádiu do Dragao dokázali modrobílí zvítězit 2:1.

Utkání však poznamenal incident, po němž musel kapitán United Roy Keane do sprch. Ferguson byl přesvědčen, že brankář Baia, jemuž se irský reprezentant prošel po zádech, simuloval, stejně jako celý Mourinhův tým po většinu průběhu zápasu. Což dal po závěrečném hvizdu portugalskému kouči pořádně najevo. Skleslý Mourinho se po zápase dušoval, že kritika skotského kouče na adresu jeho týmu nebyla férová. Když se jej poté reportér dotázal, jestli je tedy problém kulturní - ve vnímání simulování, tehdejší trenér Porta si přisadil s dokonale nevinnou tváří : "Myslím, že problém je ve výsledku."

... i přátelství

Fergusonovo uznání si však Mourinho přece jenom vysloužil. Porto v odvetném utkání v samotném závěru vstřelilo vyrovnávací a vyřazovací branku - a Mourinho sprintoval bouřlivě oslavovat za týmem k rohovému praporku. A v ten moment Ferguson poznal, že v portugalském kouči něco opravdu bude.

Za Mourinhova působení v Anglii spolu pili víno a Ferguson dokonce nedávno jmenoval portugalského kouče jako svého možného nástupce na lavičce United. "Jsem poctěn tím, že jsem jeho přítel. Hlavně proto, že je dobrý člověk," uvedl Mourinho. "Zápas mezi Realem a United chce vidět každý, bude ho sledovat celý svět. Doufám, že splníme očekávání," řekl Mourinho poté, co v neděli na Old Trafford viděl výhru United nad Evertonem 2:0.

Forma v domácí soutěži je zřejmě největším současným rozdílem mezi oběma giganty. Zatímco United kralují lize o 12 bodů před městským rivalem Manchesterem City, který vypadl v základní skupině Ligy mistrů právě s Realem, Madridští ztrácejí na Barcelonu propastných 16 bodů.

Podle Fergusona největší zápas

"Špatně odstartovali do ligy, takže José stanovil jako hlavní cíl sezony Ligu mistrů. Může to být pro nás těžší, na druhou stranu oni budou trochu pod tlakem," uvedl Ferguson. "Myslím, že tenhle zápas bude ještě víc než El Clásico. Pravděpodobně je to největší zápas, který může evropský pohár nabídnout," mínil skotský kouč.

Real, kterému bude chybět zraněný brankář Iker Casillas, vyřadil Manchester ve třech ze čtyř vzájemných dvojzápasů. Naposledy se oba velkokluby potkaly v sezoně 2002/03. Památná je především odveta na Old Trafford, kde tehdejší kanonýr Realu Brazilec Ronaldo vstřelil hattrick a "Bílému baletu" porážka 3:4 nakonec stačila k postupu.

Slavící fotbalisté Dortmundu
zdroj: Isifa

Souboj černých koňů

Ve stínu souboje v Madridu se odehraje duel, který by však zapadnout do zapomnění rozhodně neměl. Dva týmy, které se v podzimní skupinové části předvedly v nejlepším světle a stačily již zde vyřadit větší favority - jmenovitě Manchester City a obhájce trofeje Chelsea - se střetnou v Doněcké Donbass Areně. Ukrajinský mistr Šachtar vyzve německého obhájce domácí trofeje Dortmund.

Ukrajinský šampion prošel do osmifinále na úkor obhájce Chelsea, po zimní pauze ale sám netuší, v jaké formě se představí. Z Doněcku do Anži mimo jiné odešel v nejdražším přestupu zimního okna brazilský ofenzivní záložník Willian. "V první řadě musíme doma udržet čisté konto. Musíme hrát tak, jako by to bylo finále," uvedla zimní posila Doněcku brazilský útočník Taison. Otázkou také zůstává, zda v domácím dresu nastoupí český reprezentant Hübschman, který v minulých dnech prodělal plané neštovice.

Boj s formou

Na druhé straně Dortmund momentálně bojuje s nevyzpytatelnou formou - v posledním utkání doma nečekaně prohrál s Hamburkem 1:4. "Zasloužili jsme si prohrát. Byl to jeden z těch dnů, kdy vám nic nejde. Ale ve středu budeme lepší," slíbil kouč Jürgen Klopp. Borussii zároveň sužují zranění na pozici levého obránce - na marodce je jak Marcel Schmelzer, tak Kevin Grosskreutz. A Ikay Gündogan, který se v letošní sezoně předvedl ve vynikající formě, by měl rovněž chybět.

V Lize mistrů přitom zatím Dortmund předváděl famózní jízdu. Po skvělých výkonech porazil jak anglického mistra, tak španělského a ani jednou neprohrál. Vyhrál tak zřejmě nejtěžší základní skupinu a prahne po prvním postupu do čtvrtfinále po patnácti letech. Šachtar Doněck však rozhodně není žádným jednoduchým soupeřem. I druhý duel tak slibuje nesmírně zajímavou a nepředvídatelnou bitvu.

Program osmifinále Ligy mistrů:

Real Madrid - Manchester United, rozhodčí: Brych (Něm.),

Šachtar Doněck - Borussia Dortmund, Webb (Angl.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články