Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liga mistrů vstupuje do své vyřazovací části

Praha - Na dvou stadionech v úterý odstartuje letošní vyřazovací část fotbalové Ligy mistrů. Ve Valencii se představí francouzský lídr Paris St. Germain a bude chtít prolomit svou nelichotivou bilanci na hřišti španělského celku. Druhý osmifinálový zápas nabídne v Glasgowě konfrontaci nejlepšího celku skotské ligy Celtiku a italského šampiona Juventusu Turín. Oba týmy se naposledy utkaly v roce 2001, kdy Celtic dokázal zvítězit na svém hřišti 4:3.

Valencie - Paris St. Germain

Bohatý PSG si zahraje play off elitní soutěže poprvé od sezony 1994/95, kdy došel až do semifinále. Tým italského trenéra Carla Ancelottiho letos zdobí výborná forma v Ligue 1, v jejímž čele má nyní již šestibodový náskok před Lyonem. Hvězdný kanonýr Zlatan Ibrahimovic navíc s 21 góly suverénně kraluje tabulce střelců. 

Podle dalšího útočníka pařížského mužstva Ezequiela Lavezziho si Valencie zaslouží velký respekt. "Jsou technicky silní a výborní s balonem. Také mají velmi důležitou věc - zkušenosti z Ligy mistrů. Naše první část turnaje byla dobrá, ale teď jsme ve fázi, kde není prostor na chyby," upozornil sedmadvacetiletý Argentinec. 

Valencie však má v Lize mistrů dobrou domácí formu. V posledních devíti zápasech totiž na stadionu Mestalla neprohrála, proti Pařížanům se jim navíc velice daří a vyhráli všechny předchozí zápasy před domácím publikem. "PSG má velmi dobrý tým s některými špičkovými fotbalisty. V posledních sezonách utratili hodně peněz a svou kvalitu ukazují v lize. Musíme být extrémně soustředění, pokud chceme dosáhnout slušného výsledku," uvedl obránce pátého celku španělské ligy Joao Pereira.

Utkání Dinamo Záhřeb - Paris St. Germain
zdroj: Isifa/EPA

Diváci ve Valencii ještě neuvidí v akci lednovou posilu PSG Davida Beckhama, který by však mohl nastoupit už příští víkend v ligovém zápase se Sochaux. Hostům budou kvůli zranění chybět také stoper Thiago Silva a jeho brazilský krajan do zálohy Thiago Motta. 

Celtic Glasgow - Juventus Turín

Druhým úterním zápasem bude střetnutí Celticu s Juventusem. Tyto celky se v Lize mistrů utkaly naposled v roce 2001 - a skotský tým doma dokázal zvítězit 4:3. V sestavě "Staré dámy" tehdy nechyběl český záložník Pavel Nedvěd, jenž v současnosti pracuje ve vedení italského klubu. Celticu se letos v Lize mistrů daří, dokázal dokonce porazit hvězdnou Barcelonu. Pro hráče skotského giganta by však potenciální úspěch proti Italům znamenal ještě více. "Pro mne by byla výhra nad Juve ještě větším krokem než vítězství nad Barcelonou, protože by takový úspěch zvýšil naše šance na postup do dalšího kola Ligy mistrů," uvedl glasgowský záložník Victor Wanyama. 

Hráči Juventusu, kteří na podzim postoupili ze skupiny na úkor obhájců prvenství z Chelsea, si však jsou vědomi kvality svých protivníků. "Víme, že jsou silným týmem, zvláště na vlastním stadionu. My však budeme pracovat na každém detailu své hry a budeme na tuto výzvu dobře připravení," prohlásil obránce Turína Andrea Barzagli.

Program úvodních středečních osmifinále Ligy mistrů (oba od 20:45):

Celtic Glasgow - Juventus Turín (Prima Cool). Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.), Valencie - Paris St. Germain. Rozhodčí: Tagliavento (It.).

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články