Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rosický se vrací do reprezentace, šanci dostane Tecl

Praha - Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se před přípravným duelem s Tureckem poprvé od loňského mistrovství Evropy objevil v nominaci národního týmu. Poprvé do něj dostal pozvánku i plzeňský útočník Stanislav Tecl. Češi se v turecké Manise představí příští středu. Přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web od 19:00.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Rosický si loni v červnu na Euru proti Řecku poranil Achillovu šlachu a téměř celý podzim pak musel vynechat. Záložník Arsenalu posléze měl i problémy s lýtkem, ale ve víkendovém duelu Anglického poháru proti Brightonu se vrátil na hřiště a hned skóroval. "Není pochyb o tom, že to je pořád náš klíčový hráč. Jsem moc rád, že se vrací. A snad mu zdraví vydrží a za měsíc a půl na další sraz bude v ještě lepší formě," řekl Bílek.

Radost má i z toho, že sám Rosický je na svůj další reprezentační návrat natěšený. Bílek si od jeho přítomnosti na hřišti dost slibuje. "Ze své kvality i přes herní výpadek nic neztratil, nemělo by to na něm být znát. Snad už má ty zdravotní trable vybrané a bude s námi snad i po zbytek kvalifikace," prohlásil Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek zveřejnil nominaci na přípravu s Tureckem

Z tradičních opor chybějí záložník Tomáš Hübschman, který onemocněl planými neštovicemi, dlouhodobě zraněný ofenzivní univerzál Václav Pilař a útočník Tomáš Necid. Oba se zotavují z podzimní operace zkříženého vazu v koleně. I tak si kouč Bílek pochvaloval, že po dlouhé době mohl vybírat takřka bez omezení.

Po delší odmlce zaviněné zraněním se do týmu vracejí i obránce Michal Kadlec a záložník Petr Jiráček. "Menší problémy měl i Bořek Dočkal, ale se všemi jsem mluvil a jsou stoprocentně připravení. Většina nominovaných sice ještě nezasáhla do jarních ligových zápasů, ale důležité je, že budeme pohromadě. Na příští akci už může být situace zase lepší," uvedl Bílek.


Potěšilo jej i to, že své hráče bez potíží uvolnily elitní české kluby Plzeň a Sparta. Zatímco plzeňské trio Limberský, Darida, Tecl dorazí z kyperského soustředění přímo do Turecka, sparťané Krejčí s Lafatou se k mužstvu připojí už na pondělním srazu v Praze. "Chápu, že by oba kluby své hráče chtěly mít v přípravě na zápasy Evropské ligy, ale dohodli jsme se s nimi bez potíží," pochvaloval si Bílek.

Stejně jako v listopadovém utkání se Slovenskem na duel v Turecku nevzal útočníka Tomáše Pekharta, byť pro něj byl hráč Norimberku na podzim útočníkem číslo jedna. Podle Bílka však dvojnásobná absence vytáhlého forvarda neznamená, že by Pekhart ztrácel jeho důvěru. "Nic bych v tom tedy nehledal, potřebujeme se podívat na další kluky. Až přijde na řadu kvalifikace, přijedou už ti nejlepší hráči," prohlásil Bílek.

Před duelem v Manise je zvlášť zvědavý na útočníka Matěje Vydru, aktuální hvězdu druhé anglické ligy. Dvacetiletý Vydra ve Watfordu při svých posledních pěti startech v základní sestavě pokaždé dvakrát skóroval a nasbíral už 18 branek. "Zapůsobil na mě už na začátku sezony. Má mimořádnou kvalitu a teď svůj talent ukazuje v plné kráse. Jeho střelecká bilance je skvělým vysvědčením, druhá anglická liga není jednoduchá soutěž," ocenil Bílek Vydru.

Po zápase v Turecku bude český tým pokračovat v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Brazílii v příštím roce. V ní čeští fotbalisté 22. března přivítají v Olomouci Dánsko, o čtyři dny později se představí v Arménii.

Nominace na přípravné utkání v Turecku:

brankáři: Petr Čech (Chelsea FC), Jan Laštůvka (Dněpr Dněpropetrovsk)

obránci: Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Tomáš Kalas (Vitesse Arnhem), Marek Suchý (Spartak Moskva), David Limberský (Viktoria Plzeň)

záložníci: Bořek Dočkal (Rosenborg Trondheim), Tomáš Hořava (Sigma Olomouc), Tomáš Rosický (Arsenal FC), Vladimír Darida (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta Praha), Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux), Petr Jiráček (Hamburger SV)

útočníci: David Lafata (Sparta Praha), Stanislav Tecl (Viktoria Plzeň), Matěj Vydra (Watford FC), Michal Ordoš (Sigma Olomouc)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články