Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Od sbírání míčů na Břevnově přes Japonsko až do Plzně

Praha – V sedmatřiceti letech se stal nejstarším střelcem Evropské ligy. Za svou dlouhou kariéru si zahrál proti nejlepším týmům světa, který i celý procestoval. Na konec kariéry však stále nepomýšlí a na jarní utkání s Neapolí v Evropské lize se těší. "Ve Viktorce teď dojednávám prodloužení smlouvy o další rok. Myslím, že se domluvíme. Hrát ještě chci a v Plzni jsem doma," říká v České televizi Pavel Horváth.

Pavel Horváth
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

V českém fotbalu je Horváth vyložený fenomén. Fotbaloví komentátoři neustávají vychvalovat jeho přehled na hřišti, veřejnosti je ale známí i svým humorem nebo často zmiňovanými problémy s nadváhou. V listopadu pokřtil autobiografickou knihu Můj příběh nekončí, o něco vážnější autobiografii, než je osm let stará prvotina Šoumen v kopačkách.

Kniha vyvolala ve veřejnosti velký zájem. "Vyvolalo to víc faktorů. Plzni se daří, dařilo se i mně. Zároveň je to povedený dárek v předvánočním čase. Ještě jsem ji sice nečetl, ale zájem lidí je velký. Na autogramiády chodí babičky s dětmi, což mě těší," usmívá se.

Začal jsem u sbírání míčů, vzpomíná

V knize popisuje své mládí na pražském Břevnově. "K fotbalu mě dovedla rodina. Děda i ostatní byli všichni Břevnováci, kde jsem začal i já. Nejdřív jsem podával míče, pak jsem začal hrát," vzpomíná. Do lokálního pražského fotbalu vstoupil už v pěti letech, v sedmi potom přestoupil do Sparty, za kterou však před přestupem do Jablonce odehrál pouze jeden ligový zápas.

Ze severočeského klubu odešel po dvou letech do Slavie, po níž si zahrál i v několika zahraničních klubech včetně Sportingu Lisabon nebo japonského Visselu Kobe. Právě na Dálný východ fotbalista rád vzpomíná. "Češi mají mezi Japonci dobré jméno. Možná je to tím, že jsme podobně srdeční jak oni. Pokoušel jsem se mezi ně zapojit, docela se i domluvím. Japonsko mám rád," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Horváth o svém fotbalovém životě

Do Plzně Horváth přišel v roce 2008 po dvouletém působení ve Spartě. "Tam už pro mě nebylo místo. Taky jsem přemýšlel, že bych už skončil, ale ve Viktorce se mi daří ještě dobře. Rozhodnutí z Letné odejít ale hodnotím velmi kladně," tvrdí. V Plzni už její kapitán odehrál 125 zápasů a nastřílel 28 gólů.

Přes stabilní formu však bývá na sklonku své kariéry popichován za svou fyzickou kondici. "Určitě jsem toho před deseti lety víc naběhal, taky jsem měl asi o patnáct kilo méně," směje se. "Váhu mi všichni vytýkají. Byl jsem u doktora a ten mi řekl, že každý rok přiberu kilo a s tím neudělám nic. Proto jsem se tím už přestal tolik zabývat. Chuť na správná česká jídla, jako je guláš nebo koleno, mám často a i když se musím hlídat, čas od času si je dopřeji," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články