Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lafata gólem potopil Olomouc, Hradec přestřílel Slavii

Brno - Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili po obětavém výkonu v 15. kole první ligy Příbram 1:0. Brňané přitom hráli 53 minut bez vyloučeného útočníka Pavla Mezlíka. Jejich sérii čtyř zápasů bez vítězství ukončila branka Lutonského z deváté minuty utkání. Příbram prohrála už počtvrté za sebou na hřišti soupeřů a v tabulce zůstává poslední se dvanácti získanými body, Brno poskočilo na pátou pozici. Hráči Slavie neukončili výsledkovou krizi - prohráli v Hradci Králové 2:3. Hostům se naopak podařilo uspět v Olomouci, kde o výhře Jablonce rozhodl David Lafata.

Trenér Zbrojovky Petr Čuhel při absenci útočníků musel sáhnout k nouzovému řešení, na hrotu se objevil vedle Pavla Mezlíka jinak defenzivně laděný Přerovský. I přes takový handicap měli domácí územní převahu a důraz jim vynesl už v 9. minutě jednobrankový náskok. Lutonský šel důsledně za míčem, byl u něj dřív než váhající brankář Hruška a poslal jej do sítě. Po vedoucím gólu Brňané ještě zvýraznili svou převahu, do brankových šancí se však dostávali jen zřídka. Na druhé straně ve 25. minutě hlavičkoval Wágner do brankáře Doležala, který o dvě minuty později vytáhl i přízemní střelu Trappa.

V závěru poločasu na hřišti vzrostla nervozita a po pošťuchování před příbramskou brankou uviděl červenou kartu právě brněnský útočník Mezlík. Příbram i díky tomu začala hrát odvážněji, ani po změně stran se ale k trvalé převaze nedostala. Zbrojovka ovládala střed hřiště, odkud dirigoval hru Zavadil. Příbram se trápila, nechtěně potvrdila pozici nejhůře střílejícího týmu soutěže. Kombinační souhra se hostům proti obětavému výkonu brněnských zadáků nedařila, výborný výkon navíc odvedl i brankář Doležal. V závěru se už nervózně hrající Příbrami vyrovnat nepodařilo.

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 1:0 (1:0)

Branka: 9. Lutonský. Rozhodčí: Matějek - Ubias, Kříž. ŽK: Přerovský, Lutonský - Trapp, Dejmek, Střihavka. ČK: 37. Mezlík (Brno). Diváci: 3 270.

Brno: Doležal - Pašek, Brabec, Pernica, Kaufman - Glaser (89. Buchta), Sus, Zavadil, Lutonský (86. Fall) - P. Mezlík, Přerovský (69. Stehlík). Trenér: Čuhel.

Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Pleško - Mareš (46. Střihavka), Trapp, Krbeček, Šlapák (63. Stratil) - Danoski, Wágner. Trenér: Marko.

Krize Slavie pokračuje, "sešívaní" podlehli i v Hradci

Slávisté prohráli třetí z posledních čtyř zápasů, naopak Hradec zlomil svůj komplex z duelů se Slavií a dnes nad ní vyhrál teprve podruhé v nejvyšší soutěži. Triumf Hradce zařídili cizinci: dvakrát se trefil slovenský útočník Dušan Uškovič, vítěznou branku vstřelil dvanáct minut před koncem Bosňan Emir Halilovič. Slavii nespasily branky obránce Milana Nitrianského a nejlepšího střelce týmu Karola Kisela. Slavia na cizím hřišti čeká na vítězství už 16 zápasů od loňského října.

Pražanům nepomohl ani návrat klíčového obránce Martina Latky. Slávisté s velkou fanouškovskou podporou byli zpočátku lepší a v deváté minutě slavili vedení. Rohový kop vrátil před branku Latka a důrazný bek Nitrianský zblízka skóroval. Domácí odpověděli prakticky totožně. Šisler krásnými nůžkami nejprve trefil tyč a důsledný forvard Uškovič doklepl míč do brány. Uškovič ale po další čtvrthodině dokázal, že není jen vysoký bijec. Po Latkově zaváhání postupoval sám na brankáře Berkovce a technickou střelou namířil přesně do horního rohu.

Fotbalisté Hradce se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Druhá půle byla ve znamení slávistické snahy o další zvrat v utkání. A hostům se povedlo i vyrovnat, Kisel po centru Juhara vstřelil už pátý letošní gól. Slavia se dál hnala do útoku, ale její snahy byly marné. Velký taktický tah se totiž povedl domácímu trenérovi Plíškovi. Ze hřiště stáhl autora prvních dvou gólů Uškoviče a jeho nástupce Halilovič v 78. minutě utkání rozhodl svým premiérovým zásahem v české lize, když se blýskl šikovnou kličkou a přízemní střelou. Slavia se už na další odpověď nevzmohla, Hradci podlehla poprvé od května 1994.

FC Hradec Králové - Slavia Praha 3:2 (2:1)

Branky: 17. a 33. Uškovič, 78. Halilovič - 9 Nitrianský, 64. Kisel. Rozhodčí: Drábek - Vysloužil, Marek. ŽK: Šisler - Hubáček, Škoda. Diváci: 5 025.

Hradec: Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Strnad, Hochmeister - Harba, Šisler, Štěpán (89. Pávek) - Uškovič (65. Halilovič). Trenér: Plíšek.

Slavia: Berkovec - Nitrianský, Latka, Hubáček, Čonka - Jarolím (84. Dobrotka), Zmrhal - Koreš (88. Dostál), Kisel, Juhar - Škoda. Trenér: Rada.

Olomouc prohrála s Jabloncem. Rozhodl Lafata

Fotbalisté Jablonce zvítězili v přímém souboji o třetí místo v Olomouci díky jediné brance kanonýra Davida Lafaty z úvodu utkání. Severočeši díky výhře na Hané drží krok se špičkou ligy; dva body ztrácejí na vedoucí Plzeň a bod jim chybí na druhou Spartu. Podruhé za sebou poražená Olomouc má na čelo už pětibodové manko. Sigma přitom duel s Jabloncem začala lépe a ve třetí minutě musel jablonecký bek Kysela zastavit útočícího Petra. Pak zahrozil i novopečený reprezentant v olomouckém dresu Pospíšil, který ztroskotal na dvojbloku Kysela - Beneš.

Jablonec ukázal mnohem větší efektivitu a udeřil zase díky Lafatovi. Nejlepší střelec posledních dvou ročníků ligy, který se na olomouckém Andrově stadionu trefil dvakrát i ve středečním přípravném utkání reprezentace proti Slovensku, si neobsazený naběhl na Čížkův centr a přidal svůj jedenáctý gól v sezoně. Olomouc pak doplácela na zbrklou koncovku, hledal se i další z nově povolaných reprezentantů Ordoš, který dnes jako lídr střelecké tabulky v přímém souboji s Lafatou neuspěl. Domácí nakonec mohli být rádi, že Piták na konci první půle těsně přestřelil.

Stejně na druhé straně těsně po přestávce selhal i Ordoš, jablonecký brankář Valeš pak kryl Dreksovu hlavičku. Ale v pozoru musel být i domácí gólman Zlámal, který vychytal v jasné šanci stopera Beneše. Hru Sigmy oživil střídající útočník Hubník. Deset minut před koncem málem vyrovnal, když jej vyzval přesným pasem záložník Hořava. Závěrečný nápor Olomouce už domácím vyrovnání nepřinesl. Prohra Sigmy jen podtrhla fakt, že se Hanákům proti Jablonci nedaří, z posledních 14 vzájemných utkání Olomouc zvítězila jen jednou. Jablonec dnes naopak odčinil poslední domácí nezdar s Mladou Boleslaví.

Sigma Olomouc - Baumit Jablonec 0:1 (0:1).

Branka: 14. Lafata. Rozhodčí: Příhoda - Kordula, Jiřík. ŽK: Vepřek, Janotka, Škerle, Ordoš - Kysela, Kopic, Valeš, Lafata. Diváků: 6 150.

Olomouc: Zlámal - Janotka (75. Schulmeister), Dreksa, Škerle, Vepřek - Hořava, Pospíšil - Petr (79. Hubník), Ordoš, Navrátil - Klesnil (46. Doležal). Trenér: Pivarník.

Jablonec: Valeš - Novák (50. Štochl), Beneš, Kysela (76. Vaněk), Jablonský - Loučka - Kopic (63. Třešňák), Čížek, Piták, Kovařík - Lafata. Trenér: Kotal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články