Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bílek u reprezentace zůstane. Kdo by ho mohl nahradit, až klopýtne?

Praha - Trenér Michal Bílek dál povede českou fotbalovou reprezentaci. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR mu vyslovil důvěru. Kouč zůstane u týmu nejméně do února, kdy čeká národní tým přípravný zápas s Tureckem. Bílek úplnou jistotu do budoucna cítit nemůže, deník Sport na základě svých zdrojů spekuluje o možných nástupcích. Ve hře jsou údajně tři jména: Pavel Vrba, Karel Jarolím a Ivan Hašek.

"Hodnotili jsme celý rok 2012, který pro nás i díky postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy byl mimořádné úspěšný. Nebylo to tak, že by zápas se Slovenskem měl o osudu trenéra rozhodovat," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. "Je třeba vše hodnotit v širších souvislostech. A teď je možné říci, že realizační tým reprezentace i s trenérem budou mít klidnou zimu," prohlásil.

Podle Pelty ale měl letošní rok reprezentace i několik zásadních negativ. "V některých zápasech jsme nemohli být spokojeni s herním projevem týmu. Třeba první poločas přípravného utkání s Finskem byl nedůstojný. K úplné spokojenosti mně chybí i to, abychom v posledním kvalifikačním utkání porazili Bulharsko a měli o dva body víc v tabulce," konstatoval. Češi mají v kvalifikaci o postup na MS po třech zápasech pět bodů a patří jim třetí místo ve skupině. "Důležité je, že jsme pořád reálně ve hře o postup," řekl Pelta.

Pelta se bude reprezentaci věnovat intenzivněji

Výkonný výbor předsedovi asociace svěřil přímý dohled nad reprezentací. "Kolegové do mě vložili důvěru, chtějí, abych byl v tomto ohledu ještě aktivnější než dosud. Gesci nad reprezentací jsem měl už teď, ale teď bude moje práce v tomto ohledu intenzivnější. Takže trenérovi řeknu: Michale, budeš to mít těžký. Jsem tu od toho, abych tě řídil," uvedl Pelta. "Ale nebude to samozřejmě tak, že bych trenérovi mluvil do nominací nebo mu určoval, kteří hráči mají nastupovat," dodal.

Trenér Bílek si na tlak zvykl, po utkání se Slovenskem si svou pozicí byl jistý. "Žádný kámen ze srdce mi nespadl, protože jsem pod tlakem před každým zápasem. Ale zápas se Slovenskem mi neublíží, to je jednoznačné," řekl Bílek s úsměvem po vítězném přípravném utkání.

Kdo místo Bílka?

Příchod všech tří trenérů, o kterých se v souvislosti s možným převzetím reprezentačního kormidla hovoří, by nebyl bez háčků.

Jarolím má platnou smlouvu v saúdskoarabském Al Ahlí. Bývalý kouč Slavie by musel být odvolán, protože FAČR by nebyla schopna Jarolíma vykoupit. Zatím to však vypadá velmi nepravděpodobně, neboť svůj tým dovedl Jarolím až do finále asijské Ligy mistrů. Příchod Ivana Haška, jediného z trojice, který nemá v současnosti angažmá, si podle Sportu někteří lidé z Peltova okolí neumějí příliš představit. Pavel Vrba by tak byl možná první volbou, ale trenéra Plzně nechce pustit majitel klubu Tomáš Paclík.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články