Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Sparta si může v Izraeli zajistit postup

Haifa - Letenští v domácí lize klopýtají, v té Evropské však podávají skvělé výkony. A i díky nim si již ve čtvrtém kole mohou zajistit postup do vyřazovací fáze, pokud zvítězí na izraelské půdě nad Kirjatem Šmona a Bilbao zároveň doma nezdolá Lyon. Jejich euforii brzdí i řada absencí, nad kterými ční sobotní vážné zranění hlavy útočníka Václava Kadlece. Utkání sledujte živě od 20:45 na programu ČT sport a na našem webu.

I tak ale před cestou na Blízký východ, kam klub vyrazil k pohárové bitvě poprvé, pomýšlejí na první venkovní výhru v Evropě. Venku přitom v žádné soutěži nevyhráli od zápasu s Jabloncem 27. srpna. "Všichni víme, že tam jedeme za jasným cílem. Potvrdit to, co jsme dosud uhráli v Evropské lize, a udělat malý krůček k tomu, abychom zaklepali na postupovou bránu," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Mužstvo do Izraele nevyrazilo v optimálním rozpoložení. Sparťané jsou dál v myšlenkách s dvacetiletým Kadlecem, který v Mladé Boleslavi utrpěl zlomeninu čelní kosti a od neděle se zotavuje z operace. "Mohu mluvit za celý klub, když řeknu, že mu přejeme, aby byla doba jeho uzdravování co nejkratší, a že se všichni těšíme, až bude zpět mezi námi," řekl Lavička.

Kadlecova absence není pro Spartu, které chybí další dlouhodobě zraněný záložník David Pavelka, zdaleka jedinou. Stále nejistý je start kapitána Marka Matějovského, šrámy po utkání v Boleslavi mají obránci Manuel Pamič s Ondřejem Švejdíkem. Celé trio dnes k utkání odcestovalo, Lavička však přemýšlí i nad možnými alternativami. Není vyloučeno, že si pohárovou premiéru odbudou obránce Roman Polom a záložník Milan Jirásek, kteří v lize debutovali právě v Boleslavi.

Sparta si ve skupině I zajistila po polovině programu skvělou výchozí pozici díky posledním dvěma výhrám nad Bilbaem a právě Šmonou v domácím prostředí. Před oběma celky má pětibodový náskok a zaostává jen za zcela suverénním Lyonem. Jeho výhra či remíza by v případě sparťanského vítězství rozhodla o postupu letenských do vyřazovací fáze.

"Nechci ale nijak předbíhat. Soupeř bude v domácím prostředí v jiném rozpoložení než v Praze, navíc nás čeká náročná a dlouhá cesta," uvedl ve středu Lavička. Jeho tým, který před dvěma týdny doma Šmonu zdolal 3:1 hlavně díky skvělému nástupu, dorazil na pražské letiště už po šesté hodině ranní. Pak čekala výpravu téměř pětihodinová cesta do Izraele. 

Zatímco v Praze bylo ráno pět stupňů, po příletu do Tel Avivu sparťany vítalo téměř letní počasí a teplota přesahující třicítku. "Musíme se vyrovnat i s místními podmínkami. Ale máme dost času, abychom si na změnu zvykli. Když to před dvěma týdny zvládla Plzeň, vyrovnat se s tím musíme také," prohlásil Lavička.

Sparťané zamířili do Haify, protože stadion v Kirjat Šmoně nesplňuje parametry pro pohárové zápasy. Úřadující izraelští mistři mají o motivaci postaráno: jen výhra je udrží v postupové hře. Pro Spartu je varováním, že Šmona v sobotu v lize zabrala a po pěti zápasech se poprvé od 1. září dočkala vítězství.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články