Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Šeterle: Vedení reprezentačního úseku svou práci nezvládá

Praha – Česká fotbalová reprezentace dlouhodobě herně tápe a především trenér Michal Bílek se ocitá pod soustavným tlakem médií i fanoušků, jejichž očekávání národní tým nesplňuje. K početnému zástupu kritiků se přidal i bývalý dlouholetý generální ředitel Slavie a Mladé Boleslavi Jaromír Šeterle, který v rozhovoru pro iDNES poukázal na špatnou práci vedení reprezentačního úseku včetně Vladimíra Šmicra. Právě manažer národního týmu spolu se Šeterlem a internacionálem Pavlem Kukou rozebírali v diskusním pořadu ČT sport nejen nedávno skončenou podzimní část kvalifikace na MS 2014.

Jaromír Šeterle
zdroj: ČT4

"Samozřejmě je to zklamání, v kvalifikaci se musí doma vyhrávat, zvlášť se soupeřem, jako je Bulharsko. Pokud tedy chceme myslet na postup," hodnotí domácí dvojzápas s Maltou a Bulharskem Pavel Kuka. "Co se týká výsledku, je to povinné minimum. Kvalita hry se ale opět pohybovala od nějakých slušných záblesků až po to, co jsme viděli v předcházejících přípravných zápasech," připomíná Jaromír Šeterle.

Vladimír Šmicer: "Úplně spokojeni nejsme, to rozhodně ne. Šli jsme do toho s přáním získat šest bodů, máme ale jen čtyři. Je to škoda, protože nám můžou na konci kvalifikace chybět. Na druhou stranu, v tom zápase s Bulharskem jsme si ani víc nezasloužili, až poslední půlhodina měla takové parametry, jaké jsme si představovali. Takže bodový zisk asi přesně odpovídá tomu, jak jsme ty dva zápasy odehráli."

Otevřené kritiky národního týmu v poslední době stále přibývá, ačkoliv to v českém fotbale dlouho nebývalo zvykem. "Žádný tlak na hráče tady v podstatě není. V Evropě je to úplně o něčem jiném, je násobně vyšší a výroky podobné těm Karla Šípa jsou tam na denním pořádku. Kritika k fotbalu patří, a pokud zažijeme tolik utkání za poslední dva roky, po kterých nemůžeme chválit, tak kromě postupu na Euro a výsledků na něm toho není mnoho, s čím bychom mohli být spokojení," soudí Kuka.

Vladimír Šmicer: "Myslím si, že fanouškům rozumím. Určitě přáním všech je, aby národní tým předváděl dobrý fotbal a k tomu byly i výsledky. Po mistrovství Evropy, kde se tým trochu stabilizoval a věděl, co má hrát, se nám zranilo pět hráčů a jsme opět tam, kde jsme byli před dvěma lety. Dáváme tým dohromady a v útočné fázi je to znát. Mám Karla Šípa rád a nemrzelo mě to, že řekl svůj názor, ale v něčem zašel příliš daleko. Říct, že je potřeba vyměnit pět šest hráčů, to už bylo moc fanouškovské."

Výsledky a hra odpovídají tomu, jak je tým veden

"Činnost sportovního úseku musí být plánovaná a koordinovaná a vést ke splnění stanovených cílů. Samozřejmě, chyby se stávají, ale z celého toho procesu by mělo být zřejmé, že to někam směřuje. Nechci se vracet ke kauze obleky, ale Vláďa (Šmicer) řekl, že se to nedalo zastavit. S tím nemohu souhlasit, pokud jsem s týmem v jednom letadle, zodpovídám za něj, musím být schopen ho ukočírovat alespoň po této společenské stránce. Vedení týmu na to evidentně nebylo připraveno," je přesvědčen Šeterle.

Vladimír Šmicer: "Ano, nečekal jsem, že si začnou hráči trhat věci. Nikdy jsem to nezažil. Seděli jsme s vedením vepředu, hráči byli vzadu, a najednou vidím, že mi přijde půlka mančaftu roztrhaná. Na letišti jsme chtěli autobus přímo k letadlu, bohužel jsme letěli mimo Schengen. A nakonec to dopadlo tak, že nás na letišti někdo vyfotil. Mrzí mě to, je to chyba, ale nevím, jak jsem tomu mohl zabránit. To samé se týká pokřiku na Radka Druláka."

Tým hraje z podstaty, jen to, co mu soupeř dovolí

Trenérovi Michalu Bílkovi je nejčastěji vytýkáno, že za tři roky ve funkci nedokázal reprezentaci vtisknout určitou herní tvář. "Neposouvá se to nikam, abychom byli konkurenceschopní. Nikdy v historii se nečekalo, že budeme přehrávat Portugalsko nebo Španělsko, ale mohli jsme být rovnocennými soupeři. Dnes chodíme do těchto zápasů jako předem poražení," neskrývá rozladění Kuka. "Trenér Bílek musí být na kritiku připraven, zvlášť když ani výsledky nejsou. Fascinuje mě, že se tady týden mluví o zápase s Maltou. To by přece měla být pouze debata o výši skóre," dodává bývalý kanonýr Slavie a Kaiserslauternu.

Vladimír Šmicer: "Malta prohrála v Itálii 0:2 gólem z 90. minuty. Není jednoduché porazit kohokoliv. Neříkám, že jsme nešli do zápasu jako favorité, ale Malťané mě hrozně překvapili, byli mnohem šikovnější než před lety. Ty týmy se vyrovnávají, je čím dál těžší porazit i fotbalové trpaslíky. Před baráží byli všichni nadšení z Černé Hory, ale ta dvakrát remizovala s Anglií a teď třeba vyhrála na Ukrajině. Zdá se mi, že relativizujeme, podceňujeme soupeře."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

"My už si dopředu vytváříme alibi s takovými mužstvy, jako je Malta. Dokonce už hráči přebírají názor, že nejsou slabá mužstva. Vždyť to je nesmysl! Pokud není slabých mužstev, tak není ani silných. Slabé týmy mohou někdy udělat dobrý výsledek, ale hrajeme-li s trpaslíkem, povinností je vyhrát," nepochybuje Šeterle a dodává další zajímavý postřeh. "Na Euru před zápasem s Portugalskem jsem neslyšel jedinou specifikaci naší hry. Pořád jen kdo bude hlídat Ronalda a jestli udržíme 0:0. Sebevědomí týmu musí vytvářet i jeho okolí."

Vladimír Šmicer: "Je potřeba se na to podívat reálně. Když se podívám na hráče, které máme do útočné fáze, tak jsme oslabení. Nemůžeme říct, že Pekhart, Rajtoral nebo Rezek jsou hráči, se kterými můžeme zaručeně porážet kohokoliv. Ta kvalita a stabilita výkonů jako před deseti lety tam prostě není. Máme hráče, kterým se zápas povede, ale často také ne a pak máme problémy i s tou Maltou."

Vladimír Šmicer
zdroj: ČT4

Barošův konec je vina managementu, nikdo mu nepomohl

"Situace, kdy fanoušci při nástupu národního týmu pískají na dlouholetého klíčového hráče a na trenéra, je naprosto nepřijatelná. Nepamatuji, že by se to stalo v nějakém klubu nebo reprezentaci. Tak daleko to dojít nemělo. Trenér Bílek by měl být mnohem otevřenější, pak by ztratil auru člověka, co komentuje pouze formálními větami. Baroše fanoušci znají jen ze hřiště. Je potřeba hráče lidem přiblížit, i když vím, že na to v reprezentaci není tolik času," pokračuje ve vyjmenovávání neduhů reprezentace Šeterle.

Vladimír Šmicer: "Milana jsem poznal v reprezentaci i v Liverpoolu, myslel jsem, že na něj budu mít nějaký vliv. Bohužel byl příliš zahořklý ve vztahu k médiím a fanouškům. Chtěli jsme to zkusit ještě jednou před kvalifikací na Euro, dohodli jsme si s novináři nějaká pravidla. A tři dny poté vyšel článek a fotky, které ho měly skandalizovat. A Milan se zařekl, že už žádné další vstřícné kroky dělat nebude. Když po Portugalsku končil, kluci v kabině brečeli. Byla to situace, kterou jsem u nároďáku nikdy nezažil."

"Mediální komunikace a PR národního mužstva jsou velmi špatné už delší dobu. Pamatuji si, jak se celé mužstvo zařeklo, že nebude komunikovat s novináři, to se nemělo dopustit. Neznám nikoho, kdo by vyhrál válku s médii, ta jsou naopak potřeba k vytváření pozitivního obrazu národního týmu. Ten sport se dělá pro fanoušky a skrz média je prezentován a prodáván. Není to záležitost jen posledních dvou let a řada hráčů na to už doplatila. Navíc výstřelky typu pokřik na Druláka, to bylo už za hranou a fanoušci tohle neodpouštějí," uzavírá Kuka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články