Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lavička chystá změny ve Spartě, Horváth uvažuje o odchodu

Františkovy Lázně - V tvrdém zápřahu jsou sparťanští fotbalisté na kondičním soustředění ve Františkových Lázních. Již čtvrtý den v západočeském lázeňském městečku trénují pod vedením nového kouče Vítězslava Lavičky, který pro ně připravil se svými kolegy pestrý program. Na další změny se ale sparťané mohou těšit i v průběhu sezony, kdy Lavička chystá přesun dlouhodobé přípravy prvního týmu do
klubového tréninkového centra na Strahově.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Pod Lavičkou čekají Spartu možná i větší změny, které mají pohnout s organizačním uspořádáním. "Rád bych více propojil první tým s rezervou a mládežnickými výběry. Považuji za správné, aby první tým byl poblíž svým nástupcům, nemluvě o propojení dospělých týmů," prozradil svoje plány Lavička před novináři během dne otevřených dveří, které klub dnes uspořádal. 

Dalším důvodem proč přesunout centrum přípravy mimo Letnou je podle Lavičky současný stavební ruch kolem Axa Areny, který neprospívá zdraví hráčů. "Je to náš plán, ale bude to nějaký čas trvat. Nemáme na Strahově zatím na takový přesun prostory," vysvětlil Lavička. 

S přípravou mužstva je zatím velmi spokojen, hráči prý těžkou přípravu
snášejí velmi dobře. Dnes už na nich ale bylo znát, že přichází první krize. Dopolední program byl totiž pořádně našlapaný: posilovna, aerobik a poté příprava na místním hřišti. 

Polovina kádru, rozdělená do trojic, hrála na zmenšeném prostoru s míčem, druhá absolvovala běžecký trénink na vedlejší ploše. "Jedná se o
francouzský model, který se mi v minulosti osvědčil. Přišel s ním trenér
mistrů světa Aimé Jacquet," uvedl Lavička a nepřestával sledovat své hráče, pro které běh ve střídavé intenzitě na úrovni aerobního prahu byl hodně vyčerpávající. 

Druhá část přípravy začne příští týden a některé hráče možná semele. Na soustředění má Lavička aktuálně 26 hráčů, a protože se k týmu ještě nepřipojili odpočívající brankář Blažek a obránce Kadlec, dojde po prvních přípravných zápasech k dalšímu zúžení kádru. Někteří hráči, u nichž se počítá s hostováním, už s týmem dokonce ani nejsou, což je případ slovenských záložníků Žofčáka a Kóňi či brankáře Zicha. 

Právě gólmanů má Sparta nyní nadpočet - vedle Blažka, Grigara a Kozáčika je v přípravě i jednička reprezentační jednadvacítky Švenger, na soustředění necestoval vedle Zicha ani Bičík. "Otázku brankářů musíme nějak řešit. Většina z nich má velké předpoklady, ale potřebovala by chytat pravidelně, což platí třeba o Švengerovi," míní Lavička, který hodlá tento rébus vyřešit s trenérem gólmanů Janem Stejskalem před odjezdem na herní kemp do Rakouska. 

Ještě větší starosti má nyní Lavička ohledně Pavla Horvátha, který se zřejmě chystá k odchodu. "Byl bych špatný trenér, pokud bych si nechtěl takového hráče udržet. Mám zde z Pavla velmi dobrý pocit, je to profesionál, a pokud to bude potřeba, jsem připraven si o celé situaci promluvit také s fanoušky. Sparta by měla působit jednotně," hodlá kouč přispět ke zklidnění vyhrocené atmosféry, která Horvátha přiměla k plánům na přestup.

Sparťanský záložník ještě před týdnem na startu letní přípravy tvrdil, že zatím hodlá v letenském celku zůstat, ovšem už v sobotu se nechal slyšet, že jeho odchod je na spadnutí.  "Nyní ke své budoucnosti neřeknu více, než že není podstatné, kde chci být já. Dostal jsem jasný signál a můj osud je už nyní v rukou Sparty a mého manažera," uvedl Horváth.

Klíčové změny hodlá mít Lavička vyřešeny co nejdříve, protože červenec a srpen jsou pro Spartu tradičně klíčové. V tomto období totiž čeká mužstvo boj o Ligu mistrů. "V tomto směru to je atypické, musíme načasovat formu velmi brzy. Ale to je už pro Spartu obvyklé," řekl letenský kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články