Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Slavia po čtyřech letech ovládla derby, Spartu porazila 1:0

Praha – Slavia se konečně dočkala a po čtyřech letech ovládla derby, když porazila Spartu 1:0. O jedinou branku utkání se postaral čtvrt hodiny před koncem hlavou stoper Martin Latka. Pro sešívané to byla vůbec první výhra v derby v novém Edenu. Naopak krize Sparty pokračuje i nadále, když prohrála i třetí ligové utkání v řadě.

Martin Latka
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trávník edenského stadionu skrápěl již dvě hodiny před začátkem utkání déšť, což se projevilo v ochozech. Kdo čekal, že bude na tomto největším českém ligovém zápase vyprodáno, musel být zklamaný, jelikož prázdná místa na tribunách nebyla ničím výjimečným, avšak i přesto byla atmosféra na stadionu výborná.

Utkání zahájil stylový ohňostroj a česká hymna a hned od počátku bylo vidět, že se bude hrát ve vysokém tempu. První střela na bránu přišla ze strany domácí Slavie. Mladý Luboš Tusjak se pět metrů za vápnem opřel do míče, ale s jeho pokusem neměl Vaclík žádný problém. První větší šance však přišla na straně druhé. To když se po Hušbauerově rohu dostal k míči stoper Švejdík, ale jeho razantní hlavička minula branku.   

Po čtvrthodině musel být zápas na několik desítek vteřin přerušen kvůli počínání fanoušků Sparty, kteří na Kisela, jenž kopal roh, začali házet nejprve kelímky a poté i světlici.

Zápas ve vysokém tempu pokračoval i v dalších minutách, ale hra obou celků byla plná nepřesností a ani jeden ze soupeřů si nebyl schopný vytvořit slibnější příležitost. Trochu vzrušení přinesla až 39. minuta, kdy se po poněkud krkolomné kombinaci mez Kweukem a Kadlecem dostal k míči druhý jmenovaný a jeho střela placírkou o půl metru minuta šibenici domácích. V nastavení se ještě k nadějné příležitosti dostal Škoda, ale nedal.

A jak poločas skončil, tak i druhý začal. Oba celky se tlačily dopředu a zejména Sparta se dostávala až před vápno Slavie, ale v rozhodující fázi vždy nadějně rozjetou příležitost zhatila špatně mířená finálová přihrávka.

Petr Rada:

První šance druhého poločasu přišla po čtvrt hodině hry. Křejčí z levé strany odcentroval na Hušbauera stojícího na malém vápně, ale ten míč nezasáhl ideálně a branku Čontofalského vůbec neohrozil.

V 65. minutě udělal obrovskou chybu Pamič, který se snažil zahrát malou domů. Tu mu však vypíchl Kisel a míč se dostal k Mičolovi, který postupoval z boku sám na Vaclíka. V rozhodující moment však zaváhal a přihrávku na Škodu, který by střílel sám do odkryté brány, skluzem výborně zastavil Hušbauer. Fanoušci domácích se sice domáhali odpískání pokutového kopu, ale o ten se v žádném případě nejednalo.

Vítězslav Lavička:

O pět minut později se do dobré šance dostal po centru dobře hrajícího Tusjaka opět Mičola, ale jeho halfvolej letěl vedle. O chvíli později se však již Slávisté mohli radovat. Z půlky hřiště nacentroval míč do vápna Hubáček, hlavičkový souboj s Jarošíkem vyhrál Latka, který přehodil vybíhajícího Vaclíka a poslal slávisty zaslouženě do vedení.

Sparťané si dlouho nedokázali vytvořit větší šanci. Až minutu před koncem se do míče kousek za vápnem opřel nový hráč na hřišti Balaj a jeho ránu mířící přesně do šibenice vytáhl výborným zákrokem Čontofalský. K další šanci se již hosté nedostali a slávisté tak mohli slavit velice cenné vítězství. Naopak Sparta pokračuje v nevydařeném období, kdy prohrála hned čtyři utkání v řadě.

Slavia Praha - Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branky: 73. Latka. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Mencl. ŽK: Nitrianský, Kisel, Latka, Čontofalský - Hušbauer, Holek. Diváci: 15.654.

Sestavy:
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák - Mičola, Zmrhal (90. Jarolím), Kisel (90. Vlček), Tusjak - Škoda (82. Cicman). Trenér: Rada.

Sparta: Vaclík - Zápotočný (83. Grajciar), Jarošík, Švejdík, Pamič - Přikryl (71. Kadeřábek), Holek (79. Balaj), Hušbauer, Krejčí - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články