Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kusý před prvním derby: Chceme vyhrát

Praha – Do startu derby pražských „S“ zbývá již jen pár hodin a hned několik jeho účastníků okusí atmosféru tohoto tradičního střetnutí vůbec poprvé. Mezi ty, kdo si dnes odbydou premiéru, patří i nový generální manažer Slavie Zbyněk Kusý, jenž ještě v minulé sezoně stál v čele hokejových Pardubic, s nimiž získal extraligový titul. V létě však nahradil Miroslava Platila a do prvního derby jde s velkým očekáváním. „V letošní sezóně se nám daří, a tak věřím, že jsme schopni tento zápas vyhrát,“ prohlásil před zápasem.

Zbyněk Kusý
zdroj: ČT4

Když po sezóně Kusý oznámil, že v Pardubicích končí, překvapilo to nejednoho sportovního fanouška. Jméno Zbyňka Kusého totiž neodmyslitelně patřilo k týmu Pardubických, kde začal působit již 1990 jako obchodní manažer. V roce 1997 poté přešel na pozici generálního manažera a během svého působení udělal z průměrného týmu jeden z nejsilnějších celků celé extraligy.  

Šestačtyřicetiletý Kusý nebyl sice u fanoušků příliš oblíbený, avšak Pardubice pod jeho vedením zažily nejúspěšnější období v historii, když za 22 let se propracovaly hned 6x do finále, třikrát ho vyhrály a vybudovaly moderní arénu, jež je nejnavštěvovanější v celé lize. "Bylo to krásných 22 let. Zůstane mi řada neskutečných vzpomínek. Jsem rád, že odcházím, když je klub na vrcholu," prohlásil po odchodu Kusý.

Začátky v Pardubicích a ve Slavii byly hodně podobné

V létě však vyměnil hokejové Pardubice, které byly v té době na vrcholu, za fotbalovou Slavii, která naopak v posledních letech zažívá úpadek a zklamání. Před Kusým tak stojí další výzva, které si je sám vědom, ale věří, že se mu brzy bude dařit i v na poli fotbalovém.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

„Myslím si, že situace ve Slavii a na začátku v Pardubicích jsou si hodně podobné. Některé rozdíly tam sice jsou – v mém bývalém klubu jsme měli starý stadion a celkově zázemí nebylo tak moderní, ale startovací pozice byla velice podobná,“ řekl Kusý.

„Avšak každé prostředí má svá specifika. Není to úplně stejné. Práce ve Slavii je poněkud náročnější, a to i časově. Stále se s touto prací seznamuji a učím se, ale věřím, že naši partneři i fanoušci brzy uvidí změny. Doufám, že během sezony či dvou se nám podaří se Slavií opět vystoupat nahoru a objevíme se v evropských pohárech,“ prohlásil sebevědomě nový generální manažer.

A první ovoce práce nového manažera začíná pomalu přinášet. Před startem sezony přišel nový trenér Rada a do týmu přišlo hned několik hráčů, což se projevilo také na výsledcích na začátku Gambrinus ligy, kdy sešívaní z prvních čtyř kol vytěžili jen tři body za tři remízy. „Slavie prošla hráčskou obměnou. Přišlo několik nových hráčů, trenér i já. A tak trvá nějakou dobu, než si na sebe všichni zvyknou a než to začne fungovat,“ řekl Kusý.

V posledních kolech však jdou výkony slávistů nahoru a s jedenácti body jsou prozatím na osmé příčce. „Změna v tom, co předvádíme, je patrná hned od počátku sezony. Hrajeme dynamický fotbal, ale jediným problémem je fakt, že neproměňujeme spoustu šancí,“ hodnotí hru Pražanů Kusý.

V derby bychom chtěli uspět

Vzestupnou formu by Slavie ráda potvrdila i v dnešním derby, které bude již 278. v historii. Pro nového generálního manažera to však bude premiérový duel pražských „S“ a na tento tradiční duel se již velmi těší. „Je to největší utkání co se českého fotbalu týče. Celý klub tím žije již dlouhou dobu. Je to tradiční zápas a celoročně očekávána událost. Věřím, že to bude výborný zápas a že dojde spousta diváků,“ řekl Kusý, jenž prozradil, že na diváky v předzápasovém programu čeká hned několik překvapení

Zbyněk Kusý:

Za jeho éry klub vyhrál tři mistrovské tituly v letech 2005, 2010, 2012. Mezi tím se však Kusý, který do Pardubic přišel ze Skutče, stihl stát i nejúspěšnějším manažerem na poli reprezentace. Zlato má z olympiády z Nagana a také z pěti mistrovství světa. U seniorského národního týmu působil jako manažer mezi léty 19962008. Další zlata získal na juniorských šampionátech.

Slavie dokázala porazit Spartu naposledy v roce 2008, když na Letné vyhrála 1:4. Kusý však věří, že jeho tým tuto černou sérii prolomí již dnes a začne se dotahovat na špici tabulky. „Poslední derby skončilo 1:1 a bylo to v sezóně, která byla pro Slavii všeobecně neúspěšná. V tomto ročníku jsme na tom trochu jinak. Měli bychom potvrdit vzestupnou formu a Slavie by ráda získala všechny body,“ prozradil před dnešním duelem Kusý.

Zdroj
ČT sport, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články