Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za skandálem má stát albánská sázkařská mafie

Praha - Policisté z protikorupčního útvaru na základě podnětu předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty prověřují možné ovlivňování zápasů a úplatky v profesionálním fotbale. Kriminalisté i sportovní funkcionáři odmítají sdělit, co je přesně předmětem vyšetřování. Podle deníku Sport existuje podezření, že někteří sudí jsou pod vlivem albánské sázkařské mafie.

Sázení na internetu
zdroj: ČT24

Příležitostí, jak může rozhodčí ovlivnit vývoj a výsledek zápasu, je mnoho. Jde například o červenou nebo žlutou kartu, penaltu nebo přímý kop. Sázkařské gangy toho využívají a po dohodě s rozhodčím na tyto varianty, především na internetu, sázejí. Sázet je možné před samotným zápasem, ale v i jeho průběhu. Kurzy pak u jednotlivých možností rostou. "Kdyby třeba v 50. minutě vedl jeden z týmů 2:0, tak v ten moment kurzy na vítězství druhého týmu stoupnou třeba na 10:1," vysvětluje Luděk Mádl z Aktuálně.cz.

Praxe prý ukazuje, že předem dohodnuté sázky se zpravidla uzavírají u zahraničních společností, nejčastěji na těch asijských. Důvodem je anonymita sázejícího. Přestože UEFA má systém, který dokáže odhalit nestandartní sázky, policie konkrétní lidi hledá obtížně. "Při kontrole finančních toků je šance prakticky minimální, aby tam dohledali konkrétní osobu, protože tam ten způsob registrace a kontroly pracuje úplně na jiné úrovni než v rámci Evropy," řekl bezpečnostní manažer fotbalové asociace ČR Martin Synecký.

Podle deníku Sport teď český fotbal ovládá albánská sázkařská mafie, která zásadně sází na zahraničních serverech. Na ruku jí prý jdou i někteří rozhodčí. "Já když jsem nastoupila před rokem, byly tam rozhodčí s nějakou pověstí a já jsem řekla: 'Chlapi, teď začínáme všichni s čistou lajnou, je na vás, jak si za ten třičtvrtě rok uděláte reputaci,'" popisuje předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková.

Ovlivňování rozhodčích a sázek je problém v celé Evropě. Naposledy v Itálii kvůli prodeji zápasů policie v květnu zatkla devetenáct lidí včetně ligových hvězd a vyšetřovala dvacet klubů. Jedna za sázek přinesla podvodníkům výhru 2 miliony eur, 600 tisíc pak prý padlo na úplatky hráčům.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Richarda Samka
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články