Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lvíčata se v baráži utkají s nebezpečným Ruskem

Nyon - Čeští fotbalisté do 21 let se v baráži o účast na mistrovství Evropy v roce 2013 utkají s nebezpečným Ruskem. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu. První zápas sehrají svěřenci Jakuba Dovalila 12. října doma, odveta je na programu 16. října. Šampionát bude v červnu hostit Izrael. "Musíme brát los jako realitu, i když žádné velké nadšení nepanuje. Rusové jsou velmi silní, vyhráli svou skupinu a z mého pohledu jsou v tom nadcházejícím dvojutkání v rolích favoritů," uvedl Dovalil.

Český tým, který bez porážky ovládl kvalifikační skupinu 3, bude usilovat o druhou účast na šampionátu po sobě, vloni získal na závěrečném turnaji v Dánsku bronzové medaile. V baráži se bude hrát o sedm míst na šampionátu, pořadatel Izrael má účast jistou. Titul obhajují Španělé, kteří v baráži změří síly s hostitelskou zemí posledního mistrovství Dánskem.

Los baráže o ME 2013:

ČESKO - Rusko, Španělsko - Dánsko, Itálie - Švédsko, Slovensko - Nizozemsko, Německo - Švýcarsko, Anglie - Srbsko, Francie - Norsko

Čeští mladíci se sice jako jeden ze sedmi nasazených týmů vyhnuli hlavním evropským velmocím, Rusko je ale jedním z papírově nejsilnějších možných soupeřů. Sborná s jedinou porážkou vyhrála kvalifikační skupinu 6, když za sebou nechala druhé Portugalce a třetí Polsko. Až v posledním zápase Rusové přišli o nasazení pro los baráže, o lepší výchozí pozici je připravila domácí remíza 2:2 s Moldavskem.

Sborná ovšem na závěrečném turnaji jednadvacítek dlouhou dobu chyběla. Naposledy se na šampionátu představila v roce 1998, kdy obsadila sedmé místo. "Musíme brát los jako realitu, i když žádné velké nadšení nepanuje. Rusové jsou velmi silní, vyhráli 6. kvalifikační skupinu a z mého pohledu jsou v tom nadcházejícím dvojutkání v rolích favoritů," uvedl po losu Dovalil.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští fotbalisté do 21 let se chystají na Rusko

Rusové hrají domácí zápasy v dalekém Jekatěrinburgu a český celek tak čeká nepříjemné cestování. "Je pravda, že se říká, že lepší je finišovat před vlastním publikem, na druhé straně kdyby se nám první utkání povedlo, pojedeme do Ruska v psychické výhodě. Já vnímám jako hodně důležité, abychom se vypořádali s relativně dlouhou cestou, Jekatěrinburg je přece jenom hodně daleko. Také musíme shromáždit o soupeři co nejvíce informací, tak abychom byli náležitě připraveni," dodal Dovalil.

Páteř ruské jednadvacítky tvoří hráči, kteří již pravidelně nastupují v domácí lize. Nejlepším střelcem kvalifikace byl s pěti brankami Alexandr Kokorin. Záložník Dynama Moskva ale už povýšil do dospělé reprezentace a dokonce si na červnovém Euru na šest minut zahrál proti českému celku. Čtyři branky dal v kvalifikaci Fjodor Smolov z Machačkaly, nebezpečný je také další útočník Denis Čeryšev, hrající druhou španělskou ligu za rezervu Realu Madrid.

Útočník Tomáš Wágner považuje Rusko za velmi nepříjemného soupeře. "Mají velikou kvalitu, budou asi menším favoritem, což je pro nás možná lepší. Máme k nim respekt, ale rozhodně se jich nebojíme. Určitě máme na to postoupit," řekl Wágner. Nevadí mu, že Češi začnou doma. Spíš se netěší na cestu do Jekatěrinburgu, hraničního města mezi Evropou a Asií. "Osobně nemám létání rád, bude to hodně nepříjemné. Musím se s tím vypořádat," podotkl Wágner.

Trenér ruské jednadvacítky Nikolaj Pisarev byl především rád, že se jeho tým vyhne favorizovaným Španělům a Němcům. "Ale žádná euforie po losu nepanuje, Češi budou nebezpečným soupeřem. Stačí se podívat na jejich výsledky ve skupině. Navíc je to fotbalová země, silná na všech úrovních, od mládeže až po A-mužstvo," řekl listu Sport-Express. "Snad nám pomůže, že začínáme venku," dodal Pisarev.

Čeští mladíci chyběli v baráži od roku 1999 jen jednou před čtyřmi lety. Ze šesti účastí čtyřikrát postoupili a dvakrát vypadli. Ze současného kádru jednadvacítky má s Ruskem zkušenosti pouze několik hráčů ročníku 1992, kteří na sbornou dvakrát narazili s devatenáctkou v evropské kvalifikaci. Oba zápasy loni a o rok dříve skončily nerozhodně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články