Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bílek: Proti žádnému týmu nestačí hrát jen 45 minut

Teplice - Zklamání, zloba a naštvání pulsovaly v trenéru fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi po domácí prohře 0:1 v přípravném zápase s Finskem. Bílek se jen těžko smiřoval s tím, jak bídný výkon jeho tým podal především v prvním poločase. Přesto věří, že reprezentanti za měsíc najdou tvář v pokračování světové kvalifikace a domácích zápasech s Maltou a Bulharskem.

Jaroslav Plašil v duelu proti Finsku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Prohra s Finskem Bílka hodně zklamala. "Za to, jak špatně jsme hráli v prvním poločase, si porážku zasloužíme. Hráči si snad uvědomili, že takhle dál hrát nelze," řekl Bílek po utkání.

Kromě toho, že reprezentace počtvrté za sebou vyšla střelecky naprázdno a na vstřelený gól čeká už 378 minut, Bílka mrzela hlavně liknavost hráčů na začátku zápasu, v němž Finové dominovali a posléze také dosáhli na vítězný gól. "Nevím, čím to bylo, ale přístup byl velmi špatný. Finové nás předčili pohybem, nasazením, vším... A všichni naši hráči podali velmi špatný výkon. Chápu i to, že fanoušci byli naštvaní," uvedl Bílek. Po dnešním nezdaru prý cítil podobný zmar jako loni v Norsku, kde národní tým také v přípravě podlehl 0:3. "Je to podobné," hlesl Bílek.

Michal Bílek:

"Dnes šlo o to, abychom nabrali nějaké sebevědomí a byli v klidu před kvalifikací, což se nepovedlo."

První poločas byl katastrofický, uznal kapitán Plašil

Na svůj druhý zápas s kapitánskou páskou české fotbalové reprezentace záložník Jaroslav Plašil zřejmě nebude vzpomínat v dobrém. Plašil odehrál první poločas, který se mu pranic nelíbil. Byl katastrofický, řekl po zápase novinářům. A musel čelit i nepříjemným dotazům, naznačujícím, že v přátelských zápasech tým přece jen nehraje úplně naplno. "První půle byla katastrofická. Trenér udělal tři změny a bylo to o hodně lepší, v pohybu, ve všem. Ne že by trenér řval, ale hodně zvýšil hlas," hodnotil třicetiletý záložník. "Jednotlivě jsme se snažili odevzdat maximum, ale týmově to tak nevypadalo," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po zápase s Finskem

Druhý poločas už ale sledoval jen z lavičky. "Hráli jsme o hodně lépe. Povedlo se tam vlétnout, byly tam šance, tyčka, škoda, že se to nedotáhlo do konce. Ale kluci se rvali až do úplného závěru," připomněl závěrečný nápor.

Sivok: Bylo to nejhorších 45 minut za poslední tři roky

Obránce Tomáš Sivok označil nepovedenou první půli za nejhorších 45 minut české fotbalové reprezentace pod vedením kouče Michala Bílka. "První půle byla tragická. Trenér nám už říkal, že není možné, když máme nějakých deset zápasů za rok, těch 45 minut takhle prohospodařit. Bylo to asi nejhorších 45 minut za ty tři roky, co jsme tady pohromadě," řekl Sivok.

Výkon v první půli si nedovedl vysvětlit. "My jsme běhali a Finové sprintovali. My jsme to šli nějakým způsobem odehrát asi a bylo to vidět. Finové ze všeho vyjeli a dostali se až před naše vápno. Druhá půle byla úplně jiná, bylo to jako noc a den. Nevím, jak si to vysvětlit, že jsme hráli v každém z poločasů tak rozdílně," uvedl Sivok.

Tomáš Sivok:

"Bude to ale velké varování před zápasy s Bulharskem a hlavně s Maltou. To budeme hrát do plných. Nemůžeme si dovolit prohospodařit 45 minut, příště už může být pozdě a může nás to stát body."

Podle Bílka je malou útěchou, že reprezentace po změně stran s Finskem ovládla hřiště a měla i řadu šancí. "Bylo to už o něčem jiném. Na hráčích bylo znát úsilí, snaha zápas otočit. Měli jsme šance, hrálo se na jednu branku. Ale nepovedlo se nám skórovat ani jednou, abychom získali aspoň remízu. Za ten první poločas jsme však byli po zásluze potrestáni. Proti žádnému týmu nestačí hrát jen 45 minut," prohlásil Bílek.

Petržela: Je to třeba odjezdit

Záložník Milan Petržela naskočil na druhou půli a pomohl k oživení hry, ani on ale porážku 0:1 nedokázal odvrátit. Národní celek se podle něj musí z nepovedeného zápasu poučit a v říjnových zápasech světové kvalifikace podat lepší výkon. "Žádný výsledek se nedostaví sám. Na takovéhle úrovni se nedá hrát takovýhle fotbal, je to třeba odjezdit, i když se nedaří. Je třeba nechat na hřišti vše, zvlášť když je to za reprezentaci," řekl Petržela, který sledoval trápení svých spoluhráčů v první půli z lavičky.

Petržela připustil, že měl do druhé půle velkou motivaci, protože v poslední době nehraje od začátku v reprezentaci ani v německém Augsburgu. "Trochu mě to štve, ale nemůžu dělat, že jsem naštvaný. Snažím se pracovat na trénincích. Motivaci jsem měl velikou, chtěl jsem trenérovi ukázat, že se mnou může počítat, kdykoliv mi dá šanci. Bohužel se to nepovedlo na sto procent, jako ofenzivní hráč bych měl přihrát na nějakou gólovou šanci," řekl Petržela.

Bílek nepřestává věřit ve zlepšení koncovky

Trenér Bílek věří v to, že za měsíc reprezentace ukáže v kvalifikačních duelech s Maltou a Bulharskem jinou tvář. A prolomí i střelecké trápení, které se s týmem táhne od 16. června a posledního utkání základní skupiny ME, kdy Češi porazili Polsko 1:0. "Věřím, že hráči za měsíc budou zase rozehranější a jistější. Pak věřím, že se zlepší i koncovka. Nemám strach, co porážka s Finskem s týmem udělá. I když to je nepříjemná věc," uvedl Bílek.

Kouč Finska Mika-Matti Paatelainen naopak po vítězství zářil radostí. "Jsme šťastní za to, jak utkání dopadlo. Hlavně první poločas jsme hráli to, co jsme si předsevzali. Byli jsme týmovější a kompaktnější než Češi. Po poločase se domácí zlepšili, náš vděk patří našemu brankáři, který byl mimořádný," uvedl Paatelainen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články