Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češi opět nevstřelili branku a s Finskem prohráli 0:1

Teplice – Nedaří se a nedaří. Čeští fotbalisté nezvládli domácí přátelské utkání proti Finsku a na teplických Stínadlech prohráli 0:1. Češi opět nevstřelili ani branku a na gólovou radost již čekají dlouhých 378 minut. Výběru Michala Bílka vůbec nevyšel první poločas a i přes zlepšený výkon v tom druhém, kdy Sivok hlavičkou nastřelil tyč, síť rozvlnit nedokázal.

Zápas Česko-Finsko
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trenér Bílek udělal v sestavě oproti sobotnímu kvalifikačnímu utkání proti Dánsku hned čtyři změny. Zraněného brankáře Petra Čecha mezi třemi tyčemi nahradil Jan Laštůvka, na pravou stranu obrany se namísto Gebre Sellasieho postavil Rajtoral a křídelníky Vydru s Rezkem zastoupili mladíci Kadlec s Daridou.

Na teplických Stínadlech začali mnohem aktivněji Finové, kteří prvních deset minut drželi míč převážně na svých kopačkách, z čehož rezultovala i první akce utkání. V osmé minutě se k odraženému míči ve vápně dostal Pukki, který zpětnou přihrávkou našel Hetemaje, jehož kroucená střela jen těsně minula Laštůvkovu bránu.

Češi sice zvýšili aktivitu, ale i další šanci měli hosté. Po rychlém protiútoku nedosáhl na míč Suchý, a Hämäläinen nebezpečnou hlavičkou protáhl Laštůvku. O minutu později však mohlo udeřit na druhé straně. Aktivně hrající Kadlec hledal zpětnou přihrávkou na vápně Daridu, který na míč nedosáhl, ale míč se dostal k Hübschmanovi a jeho dalekonosný pokus po teči finských hráčů jen těsně minul branku Seveřanů.

První akce české fotbalisty nakopla a na chvíli převzali aktivitu na své kopačky, avšak jejich hra byla plná nepřesností a k ohrožení finské branky vůbec nedocházelo. A tak si v 30. minutě další šanci vytvořili Finové. Souboj s Pukkim prohrál Suchý a finského útočníka ve velké šanci dobře vychytal Laštůvka.

Ke konci poločasu přebralo taktovku opět Finsko a tentokrát již mohlo slavit. Ve 42. minutě si Väyrynen ve středu hřiště pohrál s nedůrazným Plašilem a Daridou a pěknou přihrávkou na vápně našel dobře hrajícího Pukkiho. Dvaadvacetiletý útočník Schalke se protáhl mezi dvěma českými hráči a tentokrát nedal Laštůvkovi šanci.

V poločase trenér Bílek udělal hned tři změny. Dolů šli Pekhart, Kadlec a Plašil, kterému dnešní zápas vůbec nevyšel, a oživit hru přišli Vydra, Lafata a Petržela. A české hře to prospělo. Čeští fotbalisté začali mnohem aktivněji napadat a přitlačili Finy k vlastnímu pokutovému území, z čehož rezultovala i první střela druhého poločasu, kterou vyslal Vydra, ale s jeho pokusem si Mäenpää poradil.

Václav Darida v zápase s Finskem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Češi v aktivní hře pokračovali i dál a dokázali si vytvořit hned několik střeleckých pokusů jako ten Lafatův z 60. minuty, ale finský brankář stál opět na svém místě. První velkou šanci si čeští fotbalisté připravili o jedenáct minut později. Dobře hrající Petržela se na levé straně krásně uvolnil a našel ve vápně úplně volného Jiráčka, ale Mäenpää s problémy vyrazil a dobíhající Lafata již na balon nedosáhl.  

Další obrovská šance přišla deset minut před koncem. Češi si vytvořili obrovský tlak a Finové byli schopni pouze odkopávat, načež z levé strany odcentroval Darida a Sivok hlavičkou trefil tyč. Vzápětí z dálky vyzkoušel pozornost  finského brankáře Jiráček, ale ten si s jeho pumelicí a i s následnou dorážkou Vydry poradil.

Češi se sice snažili ještě se zápasem do konce utkání něco udělat, ale jejich další pokusy již k větši šanci nevedly a zápas tak skončil 0:1. Padlo tak i kouzlo teplického stadionu, kde reprezentace z předchozích 19 zápasů osmnáctkrát vyhrála a jednou remizovala.

Česká republika - Finsko 0:1 (0:1)

Branka: 43. Pukki. Rozhodčí: Siejewicz - Sapela, Lis (všichni Pol.). ŽK: Hübschman - Kolehmainen, Eremenko. Diváci: 9 053.

Sestavy:
ČR: Laštůvka - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec (70. Hubník) - Hübschman (83. Rezek), Darida - Plašil (46. Petržela), V. Kadlec (46. Vydra), Jiráček - Pekhart (46. Lafata). Trenér: Bílek.

Finsko: Mäenpää - Arkivuo, Ojala (45. Toivio), Moisander (61. Arajuuri), Raitala - Väyrynen (46. Sjölund, 90. Kuqi), Ring, Eremenko, Hetemaj - Pukki (88. Kolehmainen) - Hämäläinen (77. Sparv). Trenér: Paatelainen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články