Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

S bodem musíme být spokojeni, řekl po zápase Bílek

Kodaň - Fotbaloví reprezentanti jsou rádi, že vykročili do kvalifikace o postup na světový šampionát ziskem bodu. Přestože ve třetím soutěžním utkání vyšli střelecky naprázdno, bezbrankové remízy v Dánsku si po dnešním zápase na půdě spolufavorita skupiny B považují. Doufají, že je výsledek povzbudí na cestě celou kvalifikací.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"S tím bodem musíme být spokojení. Dánsko bylo favoritem, je to ubojovaný výsledek v hodně těžkém zápase. Na konci nás podržel i Petr (Čech)," řekl trenér Michal Bílek. Je rád, že Češi na rozdíl od předloňské premiéry v kvalifikaci ME, kdy doma podlehli Litvě, začali částečným úspěchem. "Remíza z Dánska je výsledek, který nás jednoznačně povzbudí do dalších zápasů. Teď si budeme přát, aby se před říjnovými zápasy ještě dal do kupy Tomáš Rosický," připomněl Bílek absenci zraněného kapitána.

Kouče zatím nijak nestresuje, že Češi potřetí za sebou nedokázali skórovat. Nepodařilo se jim to ve čtvrtfinále ME proti Portugalsku, v srpnové přípravě na Ukrajině ani dnes v Kodani. "Je jasné, že pokud postoupit chceme, góly už musíme začít dávat. Dnes nás nepřesnost několikrát zastavila v možnosti jít do slušné šance," řekl Bílek.

Byl rád, že hráči ubránili výsledek, byť se museli obejít bez tří tahounů, Tomáše Rosického, Václava Pilaře a Davida Limberského. Například debutant v národním týmu Matěj Vydra prý Bílka potěšil svým představením na pravém kraji zálohy. "Vypořádal se s prvním startem velmi dobře," uvedl Bílek. Chválil i stopera Marka Suchého, který se do sestavy dostal na poslední chvíli po onemocnění Limberského. "Působil hodně klidně, měl dobrou rozehrávku. Je vidět, jaký zase v poslední době udělal pokrok," uvedl. 

Nováček Vydra měl smíšené pocity. "Je to splněný sen zahrát si v nároďáku, škoda, že se toho nedožil děda... Také mě trochu mrzí, že jsem ve druhém poločase pokazil jeden brejk, kdybych chrtil jako normální útočník a nenahrával Rézovi (Rezkovi), mohl jsem jít sám na bránu. Možná se na mě podepsala nervozita, příště to snad vyřeším lépe," řekl Vydra.

Brankář Petr Čech měl na zápas v Kodani podobný náhled jako kouč. Soudí, že remíza z Kodaně by v konečném účtování mohla mít svoji cenu. Češi v Dánsku dokázali zabodovat poté, co tým kouče Mortena Olsena v minulé kvalifikaci vyhrál všechny domácí zápasy.  

"Z toho je patrné, že jsme uhráli cenný výsledek. I dnes bylo vidět, že si Dánové věří. Ale uhráli jsme remízu, což je velmi dobrý vstup do kvalifikace," řekl Čech, který po zápase kvůli přetrvávajícím problémům s rukou odcestoval do Londýna a vynechá úterní přípravu s Finskem.

Dánové považovali gólmana Chelsea za hlavní překážku na cestě za vítězstvím. I Čech si pochvaloval, že si zachytal. V poslední minutě vytáhl bravurní zákrok proti pokusu Andreasena.

"Bylo by hodně trpké, kdybychom v takové chvíli remízu ztratili," uvedl Čech. Podle něj je nezbytné, aby tým na dnešní remízu dokázal navázat v říjnových domácích duelech s Maltou a Bulharskem. "Je nutné, abychom doma v kvalifikaci zápasy zvládali, musíme je vyhrávat. Pro nás je dobré třeba i to, že Itálie ztratila body remízou v Bulharsku. Každopádně jsme na začátku dlouhé cesty, první zápas kvalifikaci žádným způsobem nerozhodne. Udělali jsme jen první krok, od cíle jsme hrozně daleko," uvedl Čech.

Zatímco Češi si remízu pochvalovali, Dánové byli rozmrzelí. "Když hrajete proti týmu, který stojí hluboko na své polovině, a vytvoříte si kolem deseti šancí, tak musíte skórovat. Míč měl alespoň jednou skončit za brankovou čarou. Ztratili jsme dva body a jsme samozřejmě zklamaní," uvedl kouč Morten Olsen, který reprezentaci vede už 12 let a bude útočit na třetí postup z kvalifikace za sebou.

Svým hráčům prý neměl moc co vyčíst. "Věděli jsme, že hrajeme proti týmu, který má dobré protiútoky. S tím jsme se vypořádali, jen jsme měli dát aspoň jednu branku," řekl Olsen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články