Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čeští fotbalisté přežili tlak Dánů a po remíze 0:0 si vezou z Kodaně bod

Kodaň – Velmi cenným bodem zahájili čeští fotbaloví reprezentanti kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Brazílii, když v Kodani remizovali s domácím Dánskem 0:0. Čeští fotbalisté byli po většinu zápasu pod velkým tlakem Dánů, ale všechny krizové situace zvládli. I díky dobře fungující nově složené obraně. Češi tak potvrdili, že se jim proti seveřanům poměrně daří, když s tímto týmem pouze jednou prohráli. Poslední čtyři utkání se severským soupeřem skončila vždy remízou.

Dánsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Velká premiéra proti Dánsku čekala na Matěje Vydru, který nastoupil na pravém kraji zálohy. Krom něj hrál nově ve středu obrany Marek Suchý, který nahradil nemocného Limberského, jehož na levém kraji obrany nahradil Kadlec.

Úvod utkání byl z obou stran poněkud opatrný, ale o něco aktivnější byli domácí Dánové, kteří drželi většinu času míč na svých kopačkách. Hra však byla kouskovaná častými fauly a celou řadou nepřesností. Po čtvrt hodině hry domácí přimáčkli český výběr před vlastním pokutovým územím, z čehož rezultovalo první ohrožení české branky. V dvaadvacáté minutě se z levé strany asi z pětadvaceti metrů do míče opřel domácí Wass a jeho nebezpečnou střelu mířící na zadní tyč musel vytahovat na roh Čech.

O pět minut později se do nadějné šance dostali i Češi. Plašil našel dlouhým míčem ve vápně nabíhajícího si Gebre Selassieho, jenž z první míč centroval před bránu, ale před naprosto volným Pekhartem v poslední chvíli odkopl míč do bezpečí stoper Agger.

Souboj Suchého s Eriksenem
zdroj: AP autor: Jens Dresling

Avšak místo toho, aby první příležitost Čechy nakopla, opět pod kotlem přidali Dánové a během dvou minut se dostali do dvou velice dobrých příležitostí, ale jak střela z penalty Krohna Dehliho, tak i hlavička Rommedahla o kousek minula branku. Do poločasu byly k vidění ještě dva dobré dalekonosné pokusy. Nejprve zkoušel svoje štěstí Rezek a poté Eriksen, ale brankáři obou týmů si s jejich střelami s drobnými obtížemi poradili.

Jak poločas končil, tak i začal druhý. Dánové opět drželi Čechy na jejich polovině, avšak v padesáté minutě si čeští fotbalisté vytvořili velice nadějnou příležitost. Z pravé strany pronikl vápnem Gebre Selassie, který před odkrytou brankou hledal své spoluhráče, jenže přihrávka minula jak Pekharta, tak i Rezka.

Je nám líto, video expirovalo.
Dánsko - Česko

A Dánové tlačili i nadále, avšak z držení míče, které místy dosahovalo až 66 %, dokázali vytěžit jen několik střel mimo branku anebo si s jejich pokusy poradil dobře chytající Čech, jako například v 75. minutě, kdy svoje štěstí zkusil přímo ze standardní situace z levé strany Eriksen, ale míč mířící do brány český brankář vyrazil na roh.

Ještě jednu příležitost si Dánové přichystali již v nastaveném čase, ale razantní střelu Andreasena výborně vychytal Petr Čech. Do konce utkání se již nic dalšího nestalo a soupeři si tak v úvodním utkání kvalifikace rozdělili po bodu za remízu 0:0.

Po prvním kole je tak v čele kvalifikační skupiny B Arménie, která si jako jediná připsala tři body, když porazila Maltu 1:0. Ve druhém včerejším utkaní skupiny pouze remizovali favorizovaní Italové na hřišti Bulharska 2:2, kde zářil především útočník Itálie a AS Řím Pablo Osvaldo, jenž vstřelil obě branky.

Dánsko - Česká republika 0:0

Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Kvist, Cornelius, Mikkelsen (všichni Dán.). Diváci: 24 004.

Sestavy:
Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, Wass - Kvist, Kristensen (58. Andreasen) - Rommedahl (80. Mikkelsen), Eriksen, Krohn-Dehli - N. Jörgensen (71. Cornelius). Trenér: Olsen.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Suchý, Kadlec - Hübschman, Plašil (75. Darida) - Vydra (72. Rajtoral), Jiráček, Rezek (90. Hušbauer) - Pekhart. Trenér: Bílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články