Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Polské vězení opustil poslední Rus zadržený při fotbalovém Euru

Varšava - Polské vězení dnes opustil poslední ruský fanoušek, který byl odsouzen za výtržnosti v polské metropoli během červnových zápasů evropského fotbalového šampionátu. Do rukou polské policie tehdy padla asi stovka Rusů, z nichž většina byla po několika hodinách propuštěna. Za mřížemi se ocitlo sedm lidí.

Střety polsko-ruských fanoušků ve Varšavě
zdroj: ISIFA

Většina zadržených ruských fanoušků nesmí několik let vstoupit do schengenského prostoru a jejich výtržnosti ve varšavských ulicích je stály tučnou pokutu. Čtyři ze sedmi lidí, kteří se ocitli ve vazbě, byli bez soudu vyhoštěni.

Tři další dostali dvou či tříměsíční tresty vězení, které jim byly po odvolání zkráceny. Poslední z nich, jistý Viktor Jerjomin, si odseděl dva měsíce a dnes byl eskortován do Ruska.

Ruské úřady sledovaly postih ruských fanoušků v Polsku podrážděně a opakovaně vyzývaly k jejich propuštění. Akce ruských výtržníků byly podle ruských médií většinou vyprovokované a nepřesahovaly míru obvyklou při fotbalových zápasech. Polská strana v reakci na diplomatické nóty z Moskvy ujišťovala, že postupuje v přísném souladu s polskými zákony.

Nejbouřlivější nepokoje zaznamenala Varšava 12. června po utkání mezi polskou a ruskou reprezentací. Policie tehdy kvůli rvačkám zadržela na 180 fotbalových chuligánů, z toho 25 Rusů. Vedle několika fanoušků bylo zraněno i deset strážců pořádku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články