Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

EL: České týmy čekají ve 4. předkole těžcí soupeři

Nyon – Čeští zástupci v Evropské lize už znají jména svých soupeřů pro čtvrté předkolo a nečeká je snadný úkol. Poslední mistr z Liberce byl jediný nenasazený český tým v osudí, a tak bylo předem jasné, že Severočeši narazí na papírově silnějšího soupeře. Nakonec se Liberec utká o Evropskou ligu s ukrajinským Dněprem Dněpropetrovsk, za který hrají Češi Ondřej Mazuch a Jan Laštůvka. Nejsilnějšího možného soupeře dostala pražská Sparta, kterou čeká nizozemský Feyenoord Rotterdam. Plzeň se o postup popere s belgickým Lokerenem. 

Trofej pro vítěze Evropské ligy
zdroj: eufa.com

Sparta už se s Feyenoordem utkala, a to v sezoně 2001/02 v základní skupině Ligy mistrů. Sparta tehdy vyhrála 2:0 a 4:0. Feyenoord tak vyřadila z nejprestižnější evropské soutěže. Holanďané ale pokračovali v Poháru UEFA, který pak celkově vyhráli, když ve finále porazili Dortmund.

V posledních sezonách dopadla na Feyenoord krize a trápil se na chvostu nizozemské ligy. Ovšem v poslední době jde výkonnostně znovu nahoru. V minulé sezoně skončil druhý za Ajaxem. Tým vedený trenérem Ronaldem Koemanem však přišel o největší opory Guidettiho a Bakkala, a tak spoléhá zejména na mladé hráče v čele s nizozemským reprezentantem Cabralem.

"Z těch možných soupeřů nám los určil pravděpodobně nejtěžšího z nich. Je to tým, který vypadl z kvalifikace Ligy mistrů s Dynamem Kyjev. Feyenoord skončil druhý v nizozemské lize, takže je to jednoznačně mužstvo evropských parametrů. O postup budeme bojovat až do konce," prohlásil trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Hráč Rotterdamu Lex Immers
zdroj: Getty Images

Lokeren, který čeká na Plzeň, je českým fanouškům známý zejména proto, že v něm nastartoval svou úspěšnou kariéru historicky nejlepší kanonýr reprezentace Jan Koller. Působili v něm také Daniel Zítka či Roman Vonášek. Do evropských pohárů se Lokeren vrací po sedmileté přestávce poté, co v belgické lize skončil až na osmém místě, ale vyhrál Belgický pohár.

"Myslím si, že je to celkem přijatelný los, je to taková střední cesta. Nepřál jsem si Bursaspor, což se splnilo," řekl plzeňský bek David Limberský. "Stejně tak jsme si nepřáli Legii Varšava, neboť by se na nás po postupu přes Chorzów Poláci už lépe připravili," doplnil stoper František Ševinský. 

Zatímco Sparta i Plzeň se mohou těšit na cestu na Západ, Liberec pokračuje ve východní misi. Po Karaganze a Kluži vyzve Dněpropetrovsk, který patří spolu s Dynamem Kyjev a Šachťarem Doněck ke špičce ukrajinského fotbalu. V minulé sezoně se před něj sice dostal Metalist Charkov, o to větší ambice má vedení klubu v nové sezoně. Spoléhá zejména na Konopljanku, který je považován za největší ukrajinský talent. V kádru jsou také chorvatští reprezentanti Kalinič a Strinič či Brazilci a Ghaňané.

"Budeme chtít zúročit naše zkušenosti z předešlých zápasů. Věřím, že je v našich silách postoupit, bude to ale velmi těžké. Lehkého soupeře jsme dostat nemohli," prohlásil trenér Libereckých Šilhavý.

Sparta s Plzní začínají na hřištích soupeře, Liberec doma. Prví zápasy se hrají 23. srpna, odvety o týden později.

Nejistý je zatím soupeř portugalského Marítima, jelikož dohru bude mít ještě dvojzápas mezi Famagustou a gruzínským týmem Dila Gori. Kyperský favorit doma nečekaně prohrával 0:3, což neunesli fanoušci, a po jejich výtržnostech sudí v 83. minutě duel předčasně ukončil. První zápas vyhrála Famagusta venku 1:0. 

Los 4. předkola EL:

Slovan Liberec - Dněpr Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch),
Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha,
Viktoria Plzeň - Lokeren,
Anži Machačkala - Alkmaar,
APOEL Nikósie - Neftči Baku,
Atromitos (Řec.) - Newcastle,
Tromsö (Nor./Ondráček) - Partizan Bělehrad, 
FC Vaslui - Inter Milán,
Heart of Midlothian - Liverpool,
Athletic Bilbao - HJK Helsinky,
Marítimo - Anorthosis Famagusta (Rezek)/Dila Gori (Gruz.),
Molde (Nor.) - Heerenveen,
Debrecín - Bruggy,
Šeriff Tiraspol - Olympique Marseille,
Trabzonspor (Čelůstka) - Videoton,
Midtjylland - Young Boys Bern (Lecjaks),
Slask Vratislav - Hannover,
Dinamo Bukurešť - Metalist Charkov,
AC Horsens (Dán.) - Sporting Lisabon,
Hapoel Tel-Aviv - Dudelange (Luc.),
Motherwell  - Levante,
CZ Bělehrad - Bordeaux (Plašil),
Lazio Řím (Kozák) - ND Mura (Slovin.),
AIK Stockholm - CSKA Moskva (Necid),
Legia Varšava - Rosenborg Trondheim (Dočkal),
Bursaspor - Twente Enschede,
Steaua Bukurešť - Ekranas (Lit.),
Stuttgart - Dinamo Moskva,
PAOK Soluň - Rapid Vídeň,
Lucern - Genk,
Zeta Golubovci (Č. Hora) - PSV Eindhoven. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články