Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Před Petrem Čechem je nová výzva

Praha - Před Petrem Čechem stojí nová výzva v podobě Superpoháru a mistrovství světa klubů. V rozhovoru pro americkou televizi ESPN se také vrátil ke svým záčátkům a prozradil, koho obdivoval.

"Lidé se mě vždy ptají, jestli jsem ve svých začátcích měl nějaký brankářský vzor, ale já se vždy díval na všechny možné brankáře a od každého z nich jsem si vzal něco jiného," vysvětluje Čech.

"Fascinoval mě Van der Sar, který v 90. letech hrál v podstatě jako libero, vždy si seběhl pro míč a rozdával ho svým spoluhráčům. To bylo tehdy neobvyklé a já si říkal - kdybych to uměl taky, hodně by to mé hře pomohlo," říká o nizozemské legendě Čech.

"Ale není to jen o něm, prostě jsem se díval na všechny a říkal si - jestli z každého z nich můžu dostat to nejlepší, byla by to hezká sbírka," usmívá se brankář Chelsea.

Petr Čech přiznává, že jeho styl se za roky jeho kariéry změnil. "Dnes od vás každý očekává, abyste se na hřišti vytáhli výš do pole, takže se to časem opravdu proměnilo. Člověk si musí být více jistý, musí mít lepší reflexy. Hodně se toho mění. Je tu také spousta dalších cest, jak si reflexy trénovat. Brankář musí najít to, co mu nejvíce vyhovuje," prozradil český brankář.

Brankář Chelsea se také vrátil k minulé sezoně. "Na začátku sezony nás hodně kritizovali za to, jak hrajeme. Hodně přihrávek, ale žádné góly. A když nedá tým branku, tak samozřejmě nemůže zvítězit. My jsme potřebovali dobré výsledky, protože tak se vyhrává sezona, což byla naše priorita. Já jsem v klubu osm let. Dostali jsme se v Lize mistrů šestkrát do semifinále a jednou do finále a nikdy jsme nezvítězili, a to jsme předváděli opravdu dobrý fotbal. Loni se nám nedařilo v domácí lize, všechno bylo špatně a najednou jsme tu trofej získali, " přemítal Čech.

"Hrajeme jinak oproti loňské sezoně. Máme jiné hráče na hřišti. Jsou tam jak techničtí hráči, tak máme také rychlíky. Chceme být týmem, který kontroluje hru. Do celku přišli mladí hráči, kteří jsou hladoví po tom získávat trofeje a být úspěšní, a to je dobře," popisoval Petr Čech.

Pro Petra Čecha bude následující sezona i něčím nová. Zažije Superpohár, kde se utká Chelsea jako vítěz Ligy mistrů s vítězem Evropské ligy. "Jsem v Chelsea hodně spokojený, proto jsem také podepsal novou smlouvu. Líbí se mi kultura klubu a vše okolo. Je přede mnou v nové sezoně mnoho výzev. Nikdy jsem nehrál Superpohár. Nikdy jsem nehrál mistrovství světa klubů," řekl český gólman.

A co Petr Čech a reprezentace? "Měli jsme skvělou generaci fotbalistů kolem Pavla Nedvěda, Poborského a Kollera. Všichni už jsou ve fotbalovém důchodu. Měli jsme poslední dvě generace skvělé hráče. Dva a půl roku se tvoří nový tým české reprezentace. Pro nás bylo hodně důležité, že jsme prošli na Euru do čtvrtfinále. Byl to pro nás úspěch. Já doufám, že to všem pomohlo. Vyrůstá nová generace s novými zkušenostmi a doufám, že kvalifikace na světový šampionát dopadne dobře a dostaneme se tam," řekl Petr Čech o reprezentaci. 

Zdroj
ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články