Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španěl Gil chce svou pražskou příležitost maximálně využít

Praha - První fotbalovou ligu poprvé v historii zpestří dva španělští hráči. Shodou okolností jde o pravé beky, kteří se proti sobě mohou postavit hned v úvodním kole nové sezony v sobotu na Julisce. José Antonio Romera z domácí Dukly a Pablo Gil ze Sparty už se stihli skamarádit, na hřišti ale půjde jejich krátké přátelství stranou. Gil zároveň věří, že společně mohou otevřít dveře do české nejvyšší soutěže dalším Španělům.

Pablo Gil
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Doufám, že tady s Josém uděláme dobrý dojem a ostatním ukážeme, že se není čeho bát, že česká liga má kvalitu. Věřím, že pootevřeme dveře dalším španělským hráčům," řekl dnes novinářům nový sparťanský pravý obránce Gil. Třiadvacetiletý bývalý zadák rezervy Realu Madrid ve Spartě v průběhu letní přestávky uspěl na testech a podepsal na Letné tříletou smlouvu. Pražský celek pro něj nebyl neznámou. "Odmalička sleduji evropské poháry, takže jsem tam Spartu samozřejmě zpozoroval. Ve chvíli, kdy o mě projevila zájem, jsem si začal zjišťovat co nejvíce informací nejen o klubu, ale i o hráčích, kteří tu působí," prohlásil Gil.

Odchovanec Albacete před pěti lety vyhrál se španělskou reprezentací mistrovství Evropy do 19 let a předloni přestoupil do Realu Madrid. Ve slavném klubu hrál za rezervu, do prvního týmu se ale neprosadil. "Nedá se říct, že by mě to mrzelo. Ve Španělsku je to tak, že mládežnickými týmy Realu projde asi 40 procent hráčů, co hrají první nebo druhou ligu. Z béčka do áčka je to veliký skok a dneska je to ještě těžší než dřív. Jsem za tu zkušenost moc rád," prohlásil Gil.

Jelikož často trénoval i s prvním týmem, setkal se s věhlasným trenérem Josém Mourinhem. "Dvakrát až třikrát týdně jsem trénoval s A týmem, takže jsem měl možnost poznat jeho tréninkové metody. Je to naprostý profesionál. Ale není to jen o Mourinhovi, je to i o těch špičkových hráčích, kteří tam jsou. Dalo mi to hodně," podotkl Gil. Nad případným návratem do "Bílého baletu" neuvažuje, chce se hlavně prosadit ve Spartě. "Teď se ještě musím pořádně zabydlet a zvyknout si na Prahu. Chci ty tři roky maximálně využít, dál se rozvíjet a vyhrát se Spartou co nejvíc trofejí. V tuhle chvíli vůbec nepřemýšlím, že bych se měl někdy do Realu vrátit," prohlásil Gil.

V Praze se cítí dobře i díky španělskému kolegovi Romerovi z Dukly. "Poznal jsem ho tady v Praze, skamarádili jsme se. Je pro mě důležité, že tady mám takhle kamaráda, zároveň se chci ale cítit dobře i ve sparťanské kabině," řekl Gil. V nejbližší době prý začne pracovat na tom, aby se naučil cizí jazyk. "Ideální by bylo mít svého učitele češtiny i angličtiny. Anglicky se chci naučit na nejvyšší možné úrovni, česky základní fotbalové výrazy, abych mohl reagovat na dění na hřišti a v kabině," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články