Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Poláci jsou naštvaní kvůli penaltě, připravila je o vítězství

Vídeň - Rozhodnutí britského sudího Howarda Webba, které včera rozhodlo zápas s Rakouskem, nepotěšilo polskou stranu. Webb v nastaveném čase nařídil penaltu za to, že při přímém kopu stáhl Mariusz Lewandowski rakouského obránce Sebastiana Prödla. Podle polské výpravy šlo o běžný zákrok. Penaltu domácí veterán Ivica Vastic proměnil a výrazně snížil polské naděje na postup, neboť výsledek skončil remízou 1:1.

Christoph Leitgeb a Roger Guerreiro
zdroj: ČTK autor: ČTK

"Nemohu se s tím vyrovnat. Ve fotbale se pohybuji 43 let a vždy jsem se dokázal s rozhodnutím sudích smířit, ale tohle je něco, co nedokážu pochopit," láteřil po čtvrtečním utkání nizozemský trenér polského výběru Leo Beenhakker. "Ve vápně byly stejné souboje, jaké jsou v posledních pěti letech ve fotbale běžné. A pak rozhodčí nařídil penaltu za něco, co viděl jen on. Nevím proč, možná jen chtěl ukázat, jaký chlapák to je a že na to má kuráž," dodal pětašedesátiletý trenér.

Nejvíce je zklamán z toho, že se na turnaji prý každá situace posuzuje jinak. "Před začátkem šampionátu jsme se od rozhodčích dozvěděli, že se budou zaměřovat na souboje ve vápně a také, že budou trestat simulování za účelem získat penaltu," připomněl Beenhakker, že UEFA rozesílala informační DVD s pokyny pro rozhodčí. "Když pak turnaj začal, bylo ve vápně vidět mnoho soubojů ve volném stylu a také mnoho nahraných pádů, ovšem nikde žádná žlutá karta. Za co nás dnes potrestali, nebylo nic tak neobvyklého," uvedl.

Smířit se s tím nemohli ani hráči. "Pokud bude trestat penaltou každý takovýto zákrok, tak by muselo být v každém zápase odpískáno alespoň deset penalt," tvrdil Dariusz Dudka. "Rozhodně si nemyslím, že by to byla penalta. Překvapilo mě to zvláště proto, že píská v anglické lize. Je mi z toho špatně," dodal záložník Wisly Krakov.

Že nešlo o žádný výjimečný zákrok, potvrdil také sám faulovaný Prödl. "Takové fauly se stávají velmi často. Měli jsme štěstí, že za to rozhodčí nařídil penaltu. Samozřejmě, že to byl penaltový faul, ale ve většině případech nebývá odpískán," řekl rakouský talentovaný obránce. "Na druhou stranu my jsme dostali gól z ofsajdu, když rozhodčí stál ve středovém kruhu," připomněl Prödl situaci z 30. minuty, kdy polský útočník Roger otevřel skóre z postavení mimo hru.

Remíza Poláky mrzí především proto, že již nemají postup ve svých rukou. Musí porazit jistého vítěze skupiny Chorvatsko alespoň o dvě branky a zároveň doufat, že Německo prohraje s Rakouskem. Trenér Beenhakker však už víru v postup ztratil. "Nemyslím si, že ještě máme šanci. Jediná naděje byla vyhrát nad Rakouskem. Už to není v našich rukou. Jsme venku z turnaje a to bolí," prohlásil Beenhakker.

Na rakouské straně je bojovnější nálada. Penalta Ivici Vastice odvrátila předčasný konec týmu na turnaji. Vastic se zároveň stal nejstarším střelcem v historii evropských šampionátů, když se prosadil ve věku 38 let a 257 dnů. O více než čtyři roky tak překonal Portugalce Neneho, který v roce 1984 dal branku ve věku 34 let a 213 dní. "Bylo jasné, že Ivica na sebe vezme odpovědnost, protože je nejzkušenější v týmu. Na 99,9 procenta jsem si byl jistý, že penaltu promění," řekl trenér Josef Hickersberger.

Sice doufal, že jeho tým zvítězí, ovšem nakonec byl spokojen i s bodem. "Nebyl to takový úspěch, jaký jsme chtěli, ale nakonec díky penaltě máme první bod," radoval se. Tento bod znamená, že Rakušané mají naději dokázat to, čemu nikdo nevěřil - postoupit do čtvrtfinále. K tomu však potřebují porazit jednoho z favoritů Německo. Jedna z pořadatelských zemí by ráda zopakovala rok 1978. Tehdy na mistrovství světa v argentinské Córdobě porazilo Rakousko tehdejší obhájce titulu Němce 3:2 a poslalo je předčasně domů. Hickersberger u toho byl jako hráč. "To, co se stalo před třiceti lety, pro mě nyní nehraje žádnou roli. V Córdobě jsme vyhráli, ale to je vše," uvedl stroze.

Naopak hráči upínají k MS 1978 svou naději. "Potřebujeme druhou Córdobu. Je to kousek historie rakouského fotbalu. Nyní máme šanci tuto historii oživit, " řekl kapitán Andreas Ivanschitz. "Mnoho lidí v Rakousku na ten zápas stále vzpomíná. Pokud to dokážeme zopakovat, staneme se skutečnými hrdiny," doplnil ho stoper Emanuel Pogatetz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články