Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Finalisté MS v Chile se po 50 letech vrací na místo činu

Praha – Pětice stříbrných medailistů z fotbalového mistrovství světa v Chile odletěla do Jižní Ameriky. S někdejšími soupeři z Brazílie zavzpomínají nyní už v přátelském duchu na 50 let staré vzpomínky a zúčastní se také charitativních akcí nebo slavnostního otevření výstavy věnované půlstoletí slavného finále.

Hrdinové z Chile 62 ve složení Václav Mašek, Josef Masopust, Josef Jelínek, Jozef Štibrányi a Jiří Tichý se těší, že po letech znovu zavítají do země, kde je fotbal pro tisíce lidí náboženstvím. Setkají se mimo jiné s legendárním Pelém a dalšími hráči tehdejšího výběru Brazílie. Jak přiznali, rozhodně ale nejedou pouze přátelsky vzpomínat. "Vezu Pelému dres Sparty s číslem 10 a jeho jménem, který mu chci osobně předat," přiznal před odletem Václav Mašek.

"Vždycky spolu vzpomínáme na tu příhodu, kdy se Pelé ve finále zranil a já toho nevyužil a přestal jsem hrát. Pak na závěrečném banketu předseda fotbalového svazu říkal, že to je důkaz, že i o tu nejcennější fotbalovou trofej se dá hrát korektně a slušně. Samozřejmě jsem pyšnější na ten gól, co jsem dal ve finále, ale má to pro mě asi stejnou hodnotu," vzpomínal Masopust.

Josef Masopust a Jiří Tichý
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Z tehdejší československé reprezentace, která se díky výkonům na MS 1962 nesmazatelně zapsala do historie českého fotbalu, žije už jen dvanáct hráčů. Do Brazílie na oslavu padesátého výročí finále měl odletět ještě Jan Lála, na poslední chvíli ale cestu odřekl. Chybět budou také Slováci Pavol Molnár, Vladimír Koiš, Titus Buberník, z rodinných důvodů pak Jozef Adamec a také Josef Kadraba s Adolfem Schererem, kteří žijí v zahraničí.

Brazilskou stranu bude vedle Pelého reprezentovat dalších dvanáct tehdejších účastníků finále včetně Mária Zagalla či Amarilda. Největší hvězdy Vavá a Garrincha už se oslav nedožily.

Je nám líto, video expirovalo.
Finalisté MS 62 se po půlstoletí setkají
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články