Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédové porazili obhájce titulu Řeky 2:0

Salcburk - Řečtí fotbalisté zahájili obhajobu titulu na mistrovství Evropy porážkou 0:2 se Švédskem. Poslední zápas prvního kola turnaje dnes rozhodli svými góly ve druhém poločase Ibrahimovic a Hansson. Kanonýr Interu Milán Ibrahimovic se střelecky prosadil v reprezentačním dresu poprvé od října 2005 a ukončil neprůstřelnost řeckého gólmana Nikopolidise na mistrovství Evropy, která trvalo 425 minut.

Švédští fotbalisté Zlatan Ibrahimovic a Petter Hansson slaví gól v zápase proti Řecku
zdroj: ČTK autor: ČTK

Řekové přijeli na letošní šampionát se stejnou defenzivní taktikou, která jim na minulém mistrovství Evropy vynesla titul. Utkání tak bylo spíše taktickou bitvou bez výrazných ofenzivních akcí. Německý trenér Řecka poslal do hry tři stopery, kteří pokryli švédskou útočnou dvojici Larsson - Ibrahimovic.

Aktivnější byli Švédové. Řekové hráli opatrně, obránci si zdlouhavě rozehrávali míč a snažili se soupeře vytáhnout z obraného postavení. Diváci odměnili pomalé tempo pískotem.

Švédové se několikrát pokusili ve větším počtu napadat soupeře, což jim přinášelo zisk míče. Do jediné vážnější šance se ale dostal pouze ve 33. minutě po centru Ljungberga střelec Ibrahimovic, hlavou však namířil těsně nad.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Ve 48. minutě Nikopolidis špatně vyběhl, ovšem Wilhelmsson přehodil jeho i branku. Velice aktivní byl ve středu hřiště Ljungberg. Švédové našli recept na překonání řecké obrany až v 67. minutě. Ibrahimovic si narazil míč s výborně hrajícím Larssonem a křížnou ranou z hranice vápna ukončil neprůstřelnost Nikopolidise.

Za pět minut kapituloval řecký gólman podruhé. Ljungbergovu střelu sice stačil vyrazit, ale po obloučku Elmandera dotlačil míč mezi tři tyče se štěstím obránce Hansson, jež se v reprezentačním dresu trefil teprve podruhé a srazil Řeky do kolen.

Švédové se dočkali výhry nad Řeckem po dlouhých 88 letech. Naposledy Řeky porazili 9:0 na olympijských hrách v Antverpách.

Výsledek: 

Řecko - Švédsko 0:2 (0:0) 
Branky: 67. Ibrahimovic, 72. Hansson. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat
(všichni Švýc.). ŽK: Charisteas, Seitaridis, Torosidis. Diváci: 30.000. 
 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články