Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcaři a Turci se utkají v zápase o přežití

Basilej - Dnešní souboj obou poražených týmů ve skupině A na fotbalovém mistrovství Evropy budou v Basileji provázet mimořádné emoce. Další prohra by pro Švýcary i Turky znamenala téměř jistě konec nadějí na postup. Poslední vzájemný zápas Švýcarska a Turecka hraný před třemi lety v Istanbulu skončil rvačkou.  

Hakan Yakin během tréninku na zápas proti Turecku.
zdroj: ČTK autor: ČTK

Dramatická baráž o postup na MS v roce 2006 přinesla úspěch Švýcarům, ale hned po utkání v Istanbulu propukla v tunelu vedoucím ze hřiště bitka, do níž se zapojili hráči obou mužstev, realizační týmy i turecká ochranka. Disciplinární komise UEFA vynesla tresty od dvou do šesti zápasů a Turkům na tři utkání uzavřela hřiště.

Bitka je minulostí, hráči však nezapomínají

Přesto, že oba týmy považují rvačku za dávnou minulost, chystá basilejská policie mimořádná bezpečnostní opatření. Někteří účastníci istanbulské bitvy se dnes na hřišti potkají znovu, slovenský rozhodčí Ľuboš Micheľ bude muset proto krotit veškeré projevy emocí.

Obě strany si hned po loňském losu pospíšily s ujištěním, že se podobné scény nebudou opakovat. "Věřím, že budeme příkladem fair play, na hřišti i mimo ně," prohlásil turecký trenér Fatih Terim a směrem k soupeři udělal přátelské gesto, když svému trenérskému rivalovi Jakobu Kuhnovi vyjádřil lítost nad zdravotními problémy jeho manželky i nejlepšího hráče Alexandra Freie.

"Není snadné zapomenout na to, co se stalo v Istanbulu, ale my to musíme udělat. Jediné, co mají oba zápasy společné, je to, že jde opět o všechno. Je to jako finále," nechal se slyšet švýcarský záložník Tranquillo Barnetta. "Atmosféra bude napjatá, ale rvačky k fotbalu nepatří. A už vůbec ne ve Švýcarsku," dodal obránce Johan Djourou.

Domácím bude chybět jejich kapitán a nejlepší střelec Frei. Poté, co si v zápase proti Česku poranil koleno, zůstává s mužstvem jen jako divák. "Dokážeme hrát dobře i bez něj jako loni proti Nizozemsku," připomněl Barnetta výhru nad Nizozemskem 2:1, při níž dal oba góly. Turci rovněž nastoupí bez svého kapitána, Emreho Belözoglua nepustí do hry otok na noze. Trenér Terim má navíc problémy se středem obrany. Servet i Gökhan utržili v duelu s Portugalskem bolestivé šrámy.

Fotbalisté Turecka a Švýcarska se v minulosti utkali celkem čtrnáctkrát. Lepší bilanci mají Turci, kteří sedmkrát vyhráli. Tři zápasy skončily nerozhodně.

Zvláštní příchuť bude mít utkání pro švýcarské reprezentanty Yakina, Inlera a Derdiyoka, kteří mají turecké kořeny i pasy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články