Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Prvoligové kluby zahajují přípravu i s letními posilami

Praha – I přes probíhající evropský šampionát tuzemské prvoligové kluby nezahálí a postupně zahajují přípravy na podzimní část nejvyšší fotbalové soutěže. Dnes se k letnímu soustředění sešly čtyři týmy – Slavia, Teplice, Slovácko a nováček Jihlava – a ve všech se již objevily první posily v kádrech.

Letní příprava fotbalistů Teplic
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Po šesti letech strávených ve Slovanu Bratislava do pražského klubu přichází slovenský obránce Martin Dobrotka. Sedmadvacetiletý hráč si už českou ligu vyzkoušel, v sezoně 2004/05 působil v Českých Budějovicích. V roce 2009 si připsal jeden start za slovenský národní tým. Na jaře laboroval se zraněním, ale nyní už je v pořádku. "Budu se snažit pomoci Slavii, abychom v nadcházející sezoně skončili výše než v té minulé," poznamenal Dobrotka.

Slavii opustili tři útočníci, vrátil se kapitán Kisel

Slávisté absolvovali první trénink v Edenu pod vedením nového kouče Petra Rady. Oproti jarní sezoně ale nastalo ve slávistickém kádru několik změn především v ofenzivě. Odešli tři útočníci: Janu Blažkovi a Jiřímu Böhmovi skončilo hostování, se Zbyňkem Pospěchem vedení neprodloužilo smlouvu. Vedle Dobrotky zatím Slavia v přestávce získala slovenského záložníka Karola Kisela, jenž by měl být tahounem týmu. Z hostování na Žižkově se vrátil Luboš Tusjak, z juniorky si trenéři vybrali Jaromíra Zmrhala.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia představila posilu Dobrotku

Rovněž Slovácko odstartovalo soustředění před novým ročníkem se dvěma posilami, Stanislavem Hofmannem z Mostu a Janem Martykánem z Ústí nad Labem. Zejména od středopolaře vítěze druhé ligy si moravský klub hodně slibuje. "Pomohl by nám vyztužit středovou řadu. Má ideální fotbalový věk i zkušenosti," plánuje trenér Slovácka Miroslav Soukup. Devětadvacetiletému Martykánovi vypršela v Ústí smlouva a má povolení v Uherském Hradišti hostovat. "Je určitě příslibem do budoucnosti. Jeho předností je dobrá rozehrávka, je schopen hrát na dvou postech," doplnil kouč Slovácka.

Naopak z hostování se zpět k týmu vrátili Radek Szmek, Zdeněk Šturma a Jaroslav Starý. První tréninkový týden fotbalisté, kteří v minulém ročníku obsadili střed tabulky, završí sobotním přípravným duelem v Nitře.

V Teplicích mají nabitý kádr

Nečekaně široký kádr mají na začátku letní přípravy fotbalisté Teplic. Oproti původní odhadům se vrátil Jan Hošek, na nějž nakonec neuplatnila opci Cracovia Krakov, podobně dopadl v Jihlavě i Tomáš Jungr. Do přípravy se už zapojil také záložník Tomáš Jursa, který minulé sezoně v dresu Karviné nasázel šest gólů a v 23 letech se vypracoval mezi výrazné postavy druhé ligy. Druhou letní posilu Jána Chovance ale zatím Ružomberok odmítá uvolnit a nechává si ho až do posledního dne smlouvy.

Teplický trenér Lukáš Přerost
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Trenérského postu se na severu Čech oficiálně ujal Lukáš Přerost, v 34 letech aktuálně nejmladší ligový kouč. Oficialitám přihlíželo 26 hráčů včetně navrátilců z hostování. Vedle Hoška a Jungra jsou to i mladíci Jablonský, Lácha, Moulis a Veverka, kteří s Ústím nad Labem vyhráli druhou ligu, z Varnsdorfu se vrací útočník Melunovič. Ten se navíc nově nebude počítat do kvóty cizinců mimo EU, protože Srbsko zahájilo jednání o přístupu.

Nováček ligy zatím bez kouče Komňackého

Zatím bez hlavního kouče Františka Komňackého zahájili přípravu na novou sezonu fotbalisté prvoligového nováčka Vysočiny Jihlava. Při absenci reprezentačního asistenta vedou přípravu do skončení mistrovství Evropy Josef Vrzáček, trenér brankářů Tomáš Jansa a nový asistent Marek Zúbek.

Radost fotbalistů Jihlavy
zdroj: isifa/VLP autor: Michaela Hasíková

Josef Jinoch, sportovní manažer Jihlavy

"Jsme na úplném počátku letní přípravy. Kádr, který do ní vstoupil, ještě dozná celé řady změn. Cílem je získat do každé řady jednoho až dva hráče. K první selekci kádru dojde 7. července po letním turnaji v Berouně. Není vyloučeno, že svoji pozici neobhájí někteří členové týmu z uplynulé sezony."

Na prvním letním tréninku se přesto sešlo 27 hráčů. Z hostování ve Varnsdorfu se vrátil do Jihlavy stoper Petr Filip a z Vlašimi záložník Jan Kosak. S prvoligovým kádrem se připravuje i devět mladých odchovanců. Vedle nich přišli na zkoušku brankář Jan Hanuš a ze Slovenska stoper Marian Štrbák.3

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články