Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Řečtí fotbalisté budou obhajovat titul, začínají se Švédskem

Salcburk - Fotbalisté Řecka se v úvodu evropského šampionátu v rámci zápasu skupiny D utkají se Švédskem. Soupeř Řecka přitom vyznává podobný herní styl, který ho před čtyřmi lety dovedl k senzačnímu triumfu v Portugalsku. Zápas skupiny D proti urostlým Švédům slibuje především taktickou bitvu s důraznými a propracovanými obranami. Rozhodnout mohou maličkosti, Seveřané spoléhají na umění kanonýra Zlatana Ibrahimovice.

Řecká vlajka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Řekové chtějí dokázat, že jejich triumf v Portugalsku nebyl náhodný. Přesto jen málokdo čeká, že jej zopakují. "Rozhodně tu nejsme jako favorité. To, co se nám přihodilo před čtyřmi lety, byl něco úžasného. Nyní jsme ale realisté," prohlásil opatrně brankář Antonis Nikopolidis.

Svěřenci zkušeného stratéga Otta Rehhagela nemluví o svých cílech a raději zůstávají opatrní. "Teď pro nás neexistuje žádné Rusko, Španělsko nebo cokoliv jiného. Zajímá nás jen první zápas proti Švédsku," uvedl Jorgos Karagunis, který se stihl zotavit po zranění kolena.

Švédové zřejmě na Řeky vytáhnou jejich vlastní zbraně. Tvrdá týmová práce, dokonalá organizace hry a skvěle propracované standardní situace zdobí oba celky. Jižané nechtějí od defenzivní taktiky, která jim vynesla slávu, ustupovat ani letos, byť Rehhagel uvažuje o tom, že v úterý postaví trojici útočníků z bundesligy.

"Oba týmy jsou si podobné. Jsou psychicky silné, rychlé a hodně se spoléhají na taktiku. Kdo bude mít jasnější zápasový plán a zůstane u něj, vyhraje," mínil Angelos Charisteas, hrdina finále v Portugalsku, kde trefil Řekům vítězství nad domácím výběrem.

Také Seveřané v posledních letech spoléhají spíše na obranu, důkazem je jen 23 vstřelených branek v kvalifikaci. "Řekové jsou ve stylu hry velmi podobní jako my. Produkují jednoduchý a velmi organizovaný fotbal," srovnal švédský trenér Lars Lagerback, pro něhož je velkou úlevou uzdravení hlavní ofenzivní hvězdy Ibrahimovice.

Kanonýr Interu Milán prožil povedenou sezonu, jenže v poslední době marodil s kolenem. Ani den před zápasem zatím není jisté, zda vysoký Švéd vydrží celých devadesát minut. Motivaci však bude mít velkou, za národní tým se trefil naposledy v říjnu 2005. "Uvidíme, kdo vstřelí první gól. Oba týmy budou kompaktní a dost opatrné. Úvodní gól může všechno rozhodnout," řekl Ibrahimovic.

Na hrotu s ním nastoupí nejspíš Henrik Larsson. Švédská ikona přitom po světovém šampionátu v Německu ukončila reprezentační kariéru. "V té době jsem si nemyslel, že stále bude hrát fotbal. Ale všechno šlo dobře a já se pořád cítím dobře," uvedl šestatřicetiletý veterán.

Řekové vymýšlejí, jak oba obávané střelce polapit. "Samozřejmě, že mají dvě hvězdy. Ale když budeme Ibrahimovicovi i Larssonovi věnovat příliš pozornosti, prosadit se může někdo jiný," varoval rezervní brankář Costas Chalkias. "Navíc jeden hráč nedělá zápas, i když Ibrahimovic je samozřejmě hráč nejvyšší kvality," doplnil útočník Jorgos Samaras.

Švédové mají Řekům co vracet, jejich jediná výhra, byť rekordní 9:0, se zrodila už před 88 lety na olympiádě v Antverpách. Zbývající duely měly přípravný charakter, Řekové dvakrát vyhráli a tři zápasy skončily remízou. Padesátého startu v národních barvách se může dočkat záložník Katsuranis.

Úterní zápas skupiny D začne ve 20:45 a řídit jej bude švýcarský sudí Massimo Busacca.

Předpokládané sestavy:

Řecko: Nikopolidis - Torosidis, Kyrgiakos, Dellas, Seitaridis - Basinas, Karagunis, Katsuranis - Amanatidis, Gekas, Charisteas.

Švédsko: Isaksson - Mellberg, Hansson, Nilsson, Alexandersson - Linderoth, Svensson, Ljungberg, S. Larsson - Ibrahimovic, H. Larsson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články