Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Brno je definitivně zpátky v lize, Ústí neuspělo s odvoláním

Praha – Po roce do první fotbalové ligy se s definitivní platností vrací brněnská Zbrojovka. V druhé nejvyšší soutěži sice skončilo Brno až na čtvrtém místě, jenže ústecký stadion nesplňuje prvoligové standardy a Ústí neuspělo ani s odvoláním proti neudělení prvoligové licence. Třetí Sokolov se o postup neucházel. O konci ústeckých nadějí na postup rozhodl licenční tribunál FAČR, následně ho potvrdilo i ligové shromáždění.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Ústí si vítězstvím v druhé lize vybojovalo právo na postup mezi elitu, jenže jeho stadion nesplňuje podmínky pro profesionální soutěže, ať už zázemím, chybějícím vyhříváním trávníku či absencí osvětlení. Před dvěma lety bylo Ústí umožněno hrát první ligu v nedalekých Teplicích s podmínkou, že bude zahájena rekonstrukce vlastního stadionu. Ta však dosud nezačala.

Stadion jistojistě nebude dokončen dříve než v roce 2015. "Město si je vědomo toho, že je rekonstrukce nutná, protože pokud by se s ní nezačalo, přišli bychom i o druhou ligu. Každopádně je to teď na městě. Dokud nebude stadion, nemůžeme mít postupové plány," řekl sportovní manažer Ústí Stanislav Pelc.

Ústeckému klubu nebyla udělena licence pro první ligu ani po odvolání. Promluvit do toho mohlo ještě ligové shromáždění, které hlasovalo, zda dovolí Ústí hrát znovu v Teplicích. "Výraznou většinou jsme se shodli jim to neumožnit," řekl místopředseda FAČR za ligu Dušan Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Ústí nedostalo prvoligovou licenci

Třetí Sokolov se ani neodvolal proti neudělení licence pro první ligu, jelikož se prý chce nejdříve na postup kvalitně připravit a nic neuspěchat. "Sokolov jasně deklaroval, že zájem o postup nemá. V tu chvíli jsme jednali jen o Ústí. To, že byla jeho žádost o hraní v Teplicích zamítnuta, znamená, že do ligy postupuje čtvrté Brno, jehož stadion splňuje sportovně-technické podmínky," dodal Svoboda. 

Do ligy se tak po roční pauze vrací její tradiční účastník, který nejvyšší soutěž hrál pravidelně od roku 1992 až do loňska. Nejslavnější období prožíval už v polovině 70. let, kdy pod vedením trenéra Josefa Masopusta patřil k předním klubům a v roce 1978 získal svůj jediný titul.

"Prvoligový fotbal se má hrát tam, kde jsou k tomu podmínky. To si také kluby odsouhlasily, stanovené podmínky se proto mají dodržet. Brno má díky spolupráci s městem, investicím a dlouhodobé koncepci odpovídající zázemí," řekl sportovní ředitel Zbrojovky Brno Zdeněk Kudela, který nastoupil do funkce loni začátkem listopadu.

Po loňském sestupu prošel tým výraznou obměnou. Po podzimu byl ve druhé lize až čtrnáctý, během zimy se však týmu ujal trenér Petr Čuhel a na jaře získalo Brno nejvíce bodů ze všech a poskočilo až na čtvrtou příčku.

Nyní bude hodně záležet na tom, jak se podaří sehnat potřebné peníze na navýšení rozpočtu. "Oslovili jsme spoustu subjektů. Dostali jsme od nich většinou příslib s tím, že až bude v Brně první liga, tak nám pomohou. Nyní by měli svým závazkům dostát," míní sportovní ředitel. 

Licenční tribunál dnes rovněž uděloval dodatečně licence pro druhou ligu. Dostalo ji právě Ústí, Opava a Táborsko. Bez práva na profesionální soutěže tak zůstává jen Most, o jehož odvolání tribunál rozhodne do 19. června. "V případě, že by Most licenci nedostal, byl by osloven druhý tým z ČFL, kterým jsou nyní Pardubice," řekl licenční manažer Stanislav Rýznar.

Druhá liga tak má třináct jistých účastníků. Rozhodovat se ještě bude o nováčcích, kterými budou Chrudim z ČFL a HFK Olomouc, nebo Frýdek-Místek z MSFL. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články