Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Začíná EURO, Švýcaři vyzvou Čechy

Basilej - Ve švýcarské Basileji dnes vypukne dlouho očekávaný evropský šampionát ve fotbale. Pro české fanoušky navíc o to zajímavější, že se hned v úvodním zápase přestaví česká reprezentace, která změří síly s domácím výběrem. Ačkoli Švýcarsko nepatří mezi fotbalové mocnosti, utkání bude zřejmě náročné. Statistiky varují, domácí tým neprohrál zahajovací utkání od té doby, co se hraje Euro v současné podobě. Toto zakletí zlomili až před čtyřmi roky Řekové, kteří zaskočili sebevědomé Portugalce a nakonec celý šampionát senzačně vyhráli. Čeští fotbalisté teď tajně doufají, že se jim ve Švýcarsku povede něco podobného.

Samostatná česká reprezentace na Euru ještě nikdy nechyběla, svěřenci Karla Brücknera navíc obhajují bronzové medaile. Není proto divu, že se hned po prosincovém losu zařadili čeští fotbalisté mezi favority celého turnaje. Pak se ale zranil Tomáš Rosický a bookmakeři rychle zvyšovali své kurzy. Krátce před turnajem věří sázkaři nejvíce Německu a Španělsku, na vítězství našich fotbalistů se kurzy pohybují v rozmezí 10:1 až 13:1. "Nejsme asi favorité, ale respekt k nám musí soupeři cítit. Šest posledních let a výsledky v nich něco znamenají, jsou pro ně varováním," uvedl brankář Petr Čech.

Základní sestavu zná zatím jen Brückner

Příjemné problémy se sestavou musí řešit trenér Karel Brückner, v poslední době se totiž jeho svěřenci představili ve výtečné formě. Nejprve doma porazili Litvu 2:0 a těsně před odletem do Rakouska i výběr Skotska. Zatímco trenér už má prý o sestavě jasno, odborníci i novináři musí zatím jen spekulovat.

Asi největší hádankou je složení zálohy, nejpravděpodobnější je při rozestavění 4-5-1 nasazení Jarolíma místo Matějovského. Nalevo bude zřejmě hrát Plašil a Baroše si Brückner schová jako žolíka na lavičce náhradníků. Jde ale samozřejmě jen o jednu z možných variant, jasno bude až před zápasem.

Švýcaři chtějí v úvodním zapase překvapit

Přípravy na zítřejší zápas vrcholí také ve švýcarském táboře. Hráči i fanoušci tuší, že proti Čechům nebudou favority, přesto prý tým srší odhodláním. K dobré náladě určitě přispěly i poslední zápasy, i když soupeři nebyli z nejsilnějších. Tým trenéra Jakoba Kuhna zdolal slabé Lichtenštejnsko a tým Slovenska, který ale experimentoval se sestavou. I tak si ale hráči spravili sebevědomí, předtím totiž prohráli s Německem, Anglií, Nigérií a USA.

Švýcarský kouč bude mít zřejmě k dispozici kompletní kádr. Uzdravil se jak stoper Patrick Müller, který kvůli zraněnému kolenu nehrál celou sezonu, tak klíčový záložník Tranquilla Barnettu.

Statistiky nahrávají českém týmu

Domácí tým se bude v Basileji snažit vylepšit bilanci s českým týmem, na výhru totiž hráči helvétského kříže čekají už čtrnáct let. V zatím posledním zápase zvítězilo Česko 3:0, v Drnovicích tehdy skóre otevřel Jan Koller, nejlepší střelec reprezentační historie. Zápas si ze současného kádru pamatuje i Tomáš Galásek. V historii se Švýcarsko s českou nebo československou reprezentací utkalo celkem třicetkrát a naši fotbalisté byli výrazně úspěšnější, když zvítězili v 17 utkáních oproti osmi švýcarským výhrám.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články