Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Bílek věří v úspěšné Euro, sní o čtvrtfinále s Německem

Praha - Čtvrtfinálový souboj s Německem. To je pro trenéra fotbalové reprezentace Michal Bílka snový scénář před mistrovstvím Evropy. Věří, že tým na vlně euforie z úspěšné listopadové baráže s Černou Horou zvládne i další výzvu. Upíná se hlavně k postupu ze základní skupiny. V hlavě se mu už rýsuje zahajovací sestava, kde by stoperu měl hrát obránce Michal Kadlec. Jediným otazníkem zůstává, zda právě na levém kraji obrany nastoupí Daniel Pudil, či David Limberský. 

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

I když Bílek nerad předbíhá událostem, s představou čtvrtfinálové bitvy proti Německu si občas pohrává. "Je to můj sen. Postoupit ze skupiny a jít na Němce. Hrozně rád bych je porazil. Jsou oprávněně sebevědomí, mají výborný tým a obrovskou sílu. O to víc bych si přál je svalit," prohlásil Bílek na dnešní tiskovce.

Aby měl proti Německu šanci na odvetu, musí jeho svěřenci projít ze skupiny, kde se jim postaví Rusko, Řecko a domácí Polsko. "Skupina se zdá být velmi vyrovnaná, bez vyloženého favorita. O to těžší to bude. Může rozhodnout hlava a disciplína. Také vím, že když ze skupiny nevylezeme, bude to u nás brané jako neúspěch," uvedl Bílek. Obsadit jedno ze dvou postupových míst podle něj bude složité, ale nijak ho neznervózňuje, že se Čechům příliš nevěří.

Michal Bílek, trenér národního mužstva

Michal Bílek"Zaznamenal jsem vyjádření polského trenéra, který mluví spíš o Rusku a Řecku. V časopise Kicker jsem zase četl, že jsme outsider celého turnaje. To je v pořádku, vůbec mi to nevadí. Jsou to jen úvahy a řeči. I trenér Černé Hory před baráží měl silná slova. Rozhodnou činy na hřišti."

Podle svých slov nejtěžší úkol - stanovit konečnou nominaci 23 hráčů - už má za sebou. Za povoláním plzeňského Daniela Koláře místo libereckého tahouna Jiřího Štajnera, které vyvolalo bouřlivé diskuze, si stojí.

"Dan byl na místo ofenzivního záložníka první volbou, Jirka byl vždycky za ním. Těžší rozhodování pro mě upřímně bylo, jestli na pravého beka vezmu Rajtorala místo Pospěcha a na stopera Suchého místo Rajnocha," uvedl Bílek. "Chápu zklamání těch, kteří nejedou, že si vylejou srdíčko. Euro může být vrcholem, závěrečná nominace je pokaždé složitá," řekl Bílek.

Levý bek Kadlec bude hrát stopera

Na postu stopera reprezentační kouč počítá s Michalem Kadlcem, a to i přesto, že v národním týmu většinou nastupoval jako levý bek. Zadák Leverkusenu, který v kvalifikaci nechyběl ani minutu a se čtyřmi góly byl dokonce nejlepším střelcem mužstva, se má posunout k Tomáši Sivokovi do středu obrany. "Pokud se nestane nic nepředpokládaného, bude Kadlec na stoperu. Když tam nastoupil, přišel mi tam ještě lepší než na levém beku. Kadlec na místě stopera by měl pomoci většímu fotbalovému pojetí, umí hrát konstruktivně a po zemi, což pro náš projev potřebujeme," řekl Bílek.

Český obránce Michal Kadlec
zdroj: ISIFA

Pokud se jeho vize na ME opravdu uskuteční, stabilní střední obránce Roman Hubník usedne na lavičku. Přestože Kadlec většinu kariéry a také v Leverkusenu hraje na levém kraji obrany, post stopera pro něj není neznámou. V národním týmu zde zaskakoval při absenci některého ze stabilních středních obránců, vedle Sivoka zde třeba odehrál v listopadu i první zápas baráže o postup na šampionát s Černou Horou.

Bílek má téměř jasno o tom, jak by měla vypadat ideální zahajovací jedenáctka. Váhá jen, zda na levý kraj obrany postavit Pudila, či Limberského. "Jednoho z nich prostě vybereme, na levou obranu jsou jasnou volbou. Pudil je v nominaci, přestože se během jara zranil a má určité zápasové manko. Limberský hraje dlouhodobě výborně, je to zkušený, rychlostně vybavený a silný hráč. V některých pohárových zápasech Plzně hrál senzačně," uvedl Bílek.

Na pravý kraj obrany stejně jako v závěru kvalifikace a v baráži hodlá sázet na Theodora Gebre Selassieho, střed zálohy svěří Jaroslavu Plašilovi, Petru Jiráčkovi a kapitánovi Tomáši Rosickému. Kraje zálohy obsadí Jan Rezek a Václav Pilař, na hrotu bude Milan Baroš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články