Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec deklasoval Budějovice 4:0, Baník už není na sestup

České Budějovice - Fotbalisté Liberce zvítězili ve 27. kole první ligy v Českých Budějovicích 4:0, když se dvakrát trefil záložník Bosančič. Slovan si tak stále drží čtyřbodový náskok na druhou Spartu. Jihočeši doma prohráli po deseti zápasech, naposledy na svém stadionu nebodovali 28. srpna proti Jablonci. Ostře sledovaný záchranářský souboj vyhrála Ostrava nad Žižkovem 3:1 a minimálně do neděle unikla z pásma sestupu, když o bod přeskočila čtrnácté Bohemians 1905. Hrdinou zápasu byl Dominik Kraut, který dvěma góly Baníku pomohl teprve k druhé domácí výhře v sezoně. V posledním sobotním zápase se utkalo Slovácko s Teplicemi, diváci však v utkání neviděli jediný gól.

Radost fotbalistů Liberce
zdroj: ČTK autor: David Veis

České Budějovice vstoupily do zápasu bez větší bázně. V 5. minutě odvrátily roh Liberce, do protiútoku postupoval Řezníček, ale ve finální fázi nepřesně přihrál. Liberečtí se přes počáteční ostych dostali celkem snadno do vedení. Breznaník v pokutovém území oklamal svým zrychlením Řepku, českobudějovický stoper risknul skluz, ale trefil libereckého záložníka. Z následné nařízené penalty pak skóroval Štajner.

Od té chvíle byl Liberec do konce prvního poločasu jednoznačně aktivnější, ale až těsně před přestávkou se vedoucímu týmu ligy povedla pohledná kombinace. Po přihrávce Gebre Selassieho z pravé strany se dostal k míči před brankou Rabušic, ale v tísni mířil nad. I druhou část utkání zahájily České Budějovice aktivně. Jenže dvě akce Klesy úspěchem neskončily a stejně nevýrazně dopadla i série rohů domácího týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
SK Dynamo České Budějovice - FC Slovan Liberec

Liberec udeřil stejně jako v první půli celkem nenápadně. Po faulu Rýdela na Breznaníka rozehrával standardní situace z více než třiceti metrů od českobudějovické branky Bosančič. Srbský záložník se rozhodl pro střelu a zaskočil tím domácího gólmana Daňka a poslal svůj tým do dvoubrankového náskoku. Vzápětí navíc mohl přidat další úspěch Šural, ale trefil pouze břevno. V 69. minutě předvedl Bosančič technickou střelu levačkou a elegantně přehodil Daňka. Definitivní devastaci soupeře Liberec dokonal v závěru. Střídající Hadaščok dostal ideální přihrávku od Štajnera a vstřelil čtvrtý gól hostů.

Severočeši tři kola před koncem soutěže si drží na čele tabulky čtyřbodový náskok na druhou Spartu. Podle Šilhavého však stále ještě o ničem není rozhodnuto. "Jsme zase o zápas blíž k titulu, ale zároveň si moc dobře uvědomujeme, že nás v příštím kole čeká Slovácko a ten zápas nebude jednoduchý," řekl trenér. Podle stopera libereckého týmu Jana Nezmara vítězství Liberce ovlivnil hlavně druhý gól. Při něm Bosančič překvapil střelou z trestného kopu brankáře Daňka z poměrně uctivé vzdálenosti. "Ty standardní situace nám dneska pomohly," řekl Nezmar. 

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:4 (0:1)

Branka: 59. a 69. Bosančič, 23. Štajner z pen., 85. Hadaščok. Rozhodčí: Drábek - Wilczek, Páral. ŽK: Řezníček, Javorek, Machovec - Breznaník. Diváci: 3337.

Č. Budějovice: Daněk - Krajčík, Řepka, Brezinský, Machovec - Klesa (83. Wermke), Javorek, Němec (58. Hudson), Rýdel (73. Petráň), Sandro - Řezníček. Trenér: Cipro.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Štajner, Bosančič (85. Ndemen), Breznaník (79. Hadaščok) - Rabušic (88. Musiol). Trenér: Šilhavý.

Utkání Ostrava - Žižkov
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Do jednoho z klíčových zápasů sezony Ostrava vytasila eso v podobě záložníka Lukeše, který se po devíti týdnech objevil na hřišti a měl snad ještě výraznější zásluhu než Kraut na tom, že Baník v třicetistupňovém vedru tahal za delší konec. Zrychlil přechodovou fázi a excelentně kopal i standardní situace, ze kterých domácí v úvodu hrozili nejčastěji. Lukešův roh poslal už ve druhé minutě z malého vápna Magera nad a takřka z totožné situace Vomáčka hlavičkoval zase vedle.

Třetí možnost už znamenala gól. Fantiš po rychlé výměně míčů s Lukešem vpadl do týla žižkovské obrany, Lukešovu bombu Ticháček vyrazil jen ke Krautovi, který už se v 18. minutě hlavou z malého vápna snad nemohl zmýlit. Domácí pak iniciativu přenechali soupeři, který získal územní převahu. Po špatné přihrávce Adámika gólmanu Baránkovi se ve velké šanci zjevil Sivrič, ale po kontaktu s brankářem se skácel k zemi a píšťalka sudího zůstala němá.

Lukeš vrátil do hry Baníku jednoduchost. Když se k němu na krajích přidali Fantiš s Kukecem, brejky domácích najednou byly smrtící. Fantiš však dvě velké šance pohřbil nepřesnou koncovkou, potřetí už radši přenechal koncovku Krautovi, který však z úhlu za Ticháčka míč neprotlačil. Druhá půle však pro největší ostravskou návštěvu sezony začala šokem. Kropík se po chybě domácí obrany dostal před Baránka, kterého oklamal kličkou a bylo vyrovnáno.

Inkasovaný gól tentokrát Baník nepoložil. Záhy mu náskok mohl vrátit Droppa, který po další Lukešově akci ovšem prováhal stoprocentní šanci. Vedení strhl na domácí stranu po osmi minutách až Magera, který hlavou prodloužil do sítě trestný kop Lukeše a dal svůj první gól po návratu z Anglie. Záchranářskou bitvu definitivně rozhodl třetí gól Krauta, kterému po průniku z levé strany nabil Magera. Viktoria v závěru sice intenzivně domácím zatápěla, jenže vyloženou šanci už si nepřipravila a tři kola před koncem ligy na Baník ztrácí už šest bodů.

Baník Ostrava - Viktoria Žižkov 3:1 (1:0)

Branky: 18. a 78. Kraut, 59. Magera - 51. Kropík. Rozhodčí: Královec - Jiřík, Hájek. ŽK: Marek, Lukeš, Greguš - Kropík, Milosavljev, Kiidron. Diváci: 11 113.

Ostrava: Baránek - Zawada, Adámik, Vomáčka, Marek - Droppa, Magera (82. Vašenda) - Fantiš, Lukeš (77. Greguš), Kukec (70. Poliaček) - Kraut. Trenér: Látal.

Žižkov: Ticháček - Bartl, Kiidron, Kropík, Slodowy - Hílek - Sivrič (46. Kotyza), Sloboda (76. Čermák), Valenta, Milosavljev (60. Jurčo) - Kalod. Trenér: Nádvorník.

Slovácko po debaklu v posledním domácím vystoupení s Hradcem Králové 0:3 začalo hodně opatrně, prohru ale dnešní remízou příliš nenapravilo. V jeho taktice převládalo defenzivnější pojetí hry. Režii hry ve středu pole přenechalo soupeři, kterého ale do střeleckých šancí nepouštělo. Z územní převahy mnoho tepličtí fotbalisté nevytěžili. Jejich kombinační akce končily na stoperské dvojici Trousil, Košút, na brankáře Melichárka letěla za poločas pouze jedna přímá střela. Ovšem domácí tým využíval každou možnost k bleskovým výpadům.

Teplická obrana byla hodně děravá a jednoduchým kombinačním akcím čelila jen s velkými obtížemi. Čisté konto si hosté udrželi v první polovině jen zásluhou brankáře Grigara a také nešikovnosti středopolaře Volešáka. Ten v průběhu tří minut trestuhodně naložil s nabídnutými šancemi. První mu předložil ve 14. minutě teplický stoper Lukáš, který poněkud ledabyle přihrál zpět vlastnímu brankáři. Chybu vystihl Volešák, který ale místo přehození vybíhajícího gólmana jen napálil míč do jeho těla.

O tři minuty později Hlúpik unikl po pravé straně, jeho přihrávka prolétla mezi nohama jednoho z teplických zadáků a míč se dostal ke zcela volnému Volešákovi. Stejně jako v prvním případě ovšem slovácký fotbalista pouze trefil padajícího brankáře. Těsně před přestávkou si Slovácko vypracovalo třetí vyloženou šanci. Obránce Reinberk oklamal při svém úniku po pravé straně dva protihráče, kličkou se dostal ve středu pole do slibné pozice, jeho přízemní střela těsně minula tyčku. Nejvydařenější herní pasáží se blýskly Teplice hned po změně stran. Náznak útočného fotbalu nastartovala Sivova rána.

Brankář Melichárek mezi obránci uviděl míč až na poslední chvíli a stačil jej pouze vyrazit ke zcela volnému Jindráčkovi, jehož zakončení ale chyběla přesnost. I když se Teplice snažily o ofenzívnější pojetí, další gólovou příležitost si už nevypracovaly. Z obranné ulity se Slovácko vytáhlo až v posledních dvaceti minutách. Z územní převahy se dostalo do dvou vyložených šancí, které zlikvidoval brankář Grigar. Nejdříve vyrazil střelu Hlúpika a vzápětí stačil krýt i hlavičku Doška a následnou snahu o dorážku Hlúpika. Branky se ale diváci ani ve druhém domácím vystoupení Slovácka nedočkali.

1. FC Slovácko - FK Teplice 0:0

Rozhodčí: L. Kovařík - Pelikán, Peřina. ŽK: Kordula, Košút, Hlúpik - Jindráček, P. Lukáš. Diváci: 4 457.

Slovácko: Melichárek - Reinberk, Trousil, Košút, Kubáň - Hlúpik, Daníček, Kordula, Volešák (64. J. Lukáš) - Došek, Pavelka. Trenér: Soukup.

Teplice: Grigar - Vondrášek, P. Lukáš, Smejkal, Rosa - Dolejš (82. Stožický), Siva, Vachoušek, Ježdík, Vůch - Jindráček (90. Zoubele). Trenér: Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články