Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šlágr jara v Liberci výrazně napoví o mistrovském titulu

Praha - Fotbalová liga vyhlíží zápas, který může hodně napovědět, kdo letos získá ligový titul. V jarním šlágru se poměří Liberec se Spartou, a pokud domácí zvítězí, budou mít v čele tabulky už pětibodový náskok. V opačném případě se Pražané mohou znovu vrátit do těsného vedení.

Utkání Sparta - Liberec
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Třetí Plzeň se touží po domácím duelu se Slováckem přiblížit ke špici, od které ji nyní dělí šest bodů. A bude tak čekat na zaváhání Liberce, či Sparty. Jablonec jede v sobotu do Příbrami a útočníka Severočechů Davida Lafatu dělí jediná branka od toho, aby vyrovnal ligový rekord 22 gólů v jedné sezoně, o který se dělí dřívější kanonýři Radek Drulák a Vratislav Lokvenc. Patnáctá Ostrava bude živit své naděje v boji o záchranu na hřišti Hradce Králové a doufat, že zmenší pětibodový odstup na nesestupové pozice. Největší pozornost se ale upíná k souboji vedoucího Liberce s pražskou Spartou.

Slovan chytil velkou formu a na jaře vyhrál šest ze sedmi zápasů, zatímco Sparta už čtyřikrát poztrácela body a její šestibodový náskok po podzimu se po minulém kole definitivně rozplynul. Liberečtí, kteří už na podzim na Letné zvítězili vysoko 3:0, vnímají, jak velká příležitost se jim v případě dalšího tříbodového zisku v sobotu naskytne. "Všichni doufáme, že se nám to povede. Pětibodový náskok by byl příslibem," uvedl trenér Jaroslav Šilhavý. Sobotní šlágr ale podle něj ještě o titulu nerozhodne. "Stále bude zbývat ještě šest kol a ve hře bude osmnáct bodů. Navíc v zákrytu čeká Plzeň," připomněl, že obhájci titulu ještě zdaleka nejsou ze hry venku.

Sparta je v téměř totožné situaci jako před rokem. Loni soupeřila o mistrovský primát právě s Plzní a také na její hřiště na jaře mířila ve 20. kole s dvoubodovou ztrátou. Západočeši nakonec vyhráli, odskočili do pětibodového trháku a došli i k premiérovému titulu. Ve sparťanském táboře však podle trenéra Martina Haška nevládnou napětí a panika. "Nemáme strach z té situace, ve které jsme se teď ocitli. Pořád si titul můžeme uhrát sami. Když půjdeme do pětibodového odstupu, tak je jasné, že situace v souvislosti s titulem bude už velmi vážná. Ale my do Liberce jedeme s cílem získat tři body," prohlásil Hašek.

Na výsledek z Liberce budou s napětím čekat v Plzni. Západočeši netají, že by se jim hodila remíza, aby mohli umazat bodovou ztrátu. Viktoria ale v první řadě musí zvládnout svůj domácí zápas se Slováckem. Pro tým kouče Pavla Vrby je mementem předposlední domácí utkání s Olomoucí, v němž senzačně prohráli 0:4. Plzeň ale se Slováckem neprohrála sedm posledních vzájemných zápasů. "My jsme v úvodu jara doma zklamali, takže se to musíme snažit napravovat. Navíc jsme se po minulém kole zase trochu přiblížili prvnímu místu, což je také motivace," řekl Vrba.

Jablonci zase jde o to, aby se udržel ve hře o čtvrtou příčku, která teoreticky může otevřít cestu do Evropské ligy. Severočeši věří, že špatný vstup do jara je minulostí, ale proti nim bude stát nažhavená Příbram, kterou před týdnem povzbudila historicky první ligová výhra na hřišti Sparty. "Proti Spartě jsem cítil uspokojení z naší hry i nasazení a doufám, že takový výkon zopakujeme i proti Jablonci," přál si domácí kouč David Vavruška.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články