Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lavička se loučí se Sydney postupem do play-off

Sydney/Praha - Nejprve emotivní rozloučení s fanoušky a vedením klubu, pak výhra v posledním utkání základní části a postup do play-off. Fotbalový trenér Vítězslav Lavička si nemohl vysnít lepší neděli. Jeho Sydney FC si díky výhře 3:2 v dramatickém utkání s Newcastlem prodloužil sezonu a Lavička před plánovaným návratem do Česka může dál snít o mistrovském titulu.

Vítězslav Lavička
zdroj: GettyImages autor: Ryan Pierse

"Věděl jsem, že může být konec, ale teď je všechno výborné. Získali jsme důležitou výhru, po které už sezonu nemůžeme hodnotit jako neúspěšnou. Po play-off jsme toužili a teď v nás je touha v něm zase něco dokázat," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK Lavička.

Pokud by Sydney v neděli dosáhlo jenom na remízu, liga by pro Lavičkův tým skončila a dál by šel po přímém souboji právě Newcastle. Český kouč se také po třech letech mohl definitivně loučit s australským angažmá. Výhra ale drží Sydney i Lavičku dál ve hře.

Bylo to vážně dojemné, potvrdil kouč

Fanoušci i vedení Sydney FC si dlouho dopředu uvědomovali, že duel s Newcastlem pro Lavičku mohl být posledním ve funkci. Proto mu už před zápasem vystrojili důstojné rozloučení, které prý českého kouče dojalo. Diváci na tribunách roztáhli velkou českou vlajku a také nápis Ať budeš kdekoli, navždy zůstaneš v našich srdcích. Šéfové klubu pak Lavičkovi dali velký obraz s motivem Sydney.

Český trenér je v klubu oblíbený i proto, že před dvěma lety dovedl Sydney k mistrovskému primátu. "Bylo mi z toho až úzko, měl jsem sevřené hrdlo. Vážně to bylo dojemné," popisoval Lavička. "S fanoušky jsem měl pokaždé výborné vztahy, krásné bylo loučení třeba s těmi libereckými před pěti lety. Ale když je člověk na druhé straně světa, tak to možná bere ještě emotivněji," uvedl.

Lavička před klíčovým zápasem s Newcastlem nic nenamítal proti tomu, aby se rozlučka uskutečnila. "V Austrálii to tak mají nastavené a já jejich přání respektoval. Jsem rád, že se hráči po oficiálním ceremoniálu dokázali zase rychle koncentrovat na zápas a předvedli takový výkon," řekl trenér.

Lavička: Semifinále je dosažitelné

Zatímco před zápasem jej pohltila nostalgie, v jeho závěru si na lavičce protrpěl velké nervy. Když Newcastle deset minut před koncem snížil, dál se hnal na zteč a nebyl daleko od vyrovnávací branky, která by jej postrčila do play-off na úkor Sydney. "Zápas jsme zvládali dobře, až na úplný závěr, kdy u naší branky bylo opravdu horko. Newcastle hrál vabank, ale šťastný konec to mělo pro nás," těšil se Lavička.

Sydney už v pátek vstoupí do vyřazovacích bojů, dalším testem pro něj bude duel v novozélandském Wellingtonu. Vítěz jde do semifinále, hraje se pouze na jeden zápas. Favoritem je Wellington, který v základní části všechny vzájemné duely se Sydney vyhrál.

Lavička ale není pesimistou a věří, že semifinále je dosažitelnou metou. "Nás by měla posílit zkušenost z vítězného utkání s Newcastlem, které bylo hodně vypjaté. Zvládli jsme to, stejně jako předchozí zápasy, které nám vyšly i herně. Zůstává v nás velká touha si play-off ještě prodloužit. Jen tak se nevzdáme," prohlásil Lavička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články