Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Olomouc rozstřílela Plzeň 4:0, Slavia remizovala s Jabloncem

Plzeň - Fotbalisté Plzně utrpěli ve 20. kole první ligy nejtěžší porážku za poslední dva roky, když doma podlehli o záchranu hrající Olomouci vysoko 0:4. Hosté rozhodli po přestávce, kdy se trefili Navrátil, Schulmeister, Varadi a Podaný. Vedoucí Sparta se Plzni znovu vzdálila na devět bodů, Olomouc má odstup dvou bodů od sestupových příček. Hanáci, kteří se posunuli na třetí příčku od konce tabulky, mají díky dnešní vysoké výhře kladnou gólovou bilanci, kterou se vedle nich může pyšnit pouhých šest týmů Gambrinus ligy. Pražská Dukla si stále zachovává jarní neporazitelnost, když v dnešním zápase v Hradci Králové vybojovala výhru 2:0. Slavia s novým trenérem Poustkou remizovala s Jabloncem 0:0.

Radost olomouckých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeň naposledy prohrála o čtyři góly v březnu 2010 v Mladé Boleslavi, doma stejným rozdílem padla naposledy v březnu 2008 s Ostravou. Horší porážku pak zaznamenala naposledy v dubnu 2006 rovněž s Ostravou.

Viktoria začala aktivně a vytvořila si hned tři nadějné šance, ale Pilař, Ďuriš ani Darida neuspěli. Po změně stran šli překvapivě do vedení hosté. V 53. minutě totiž laxní bránění Plzně potrestal po šikovném přistrčení Varadiho technickou střelou do pravého horního rohu Navrátil. Domácí poté vrhli všechny síly dopředu a po Pilařově přihrávce pod sebe nikým neatakovaný Petržela z malého vápna nepochopitelně překopl branku. Hosté ale více než v první půli využívali okénka v obraně Viktorie k nebezpečným protiútokům.

Trenér Olomouc Uličný: Vyhráli jsme nad současným nejlepším českým mužstvem a já doufám, že nám tyhle tři body pomohou tu ligu pro Sigmu zachránit.Je to pro Plzeň nesmírněkrutý výsledek, ale naši hoši předvedli velice kvalitní takticky vedený výkon a skvělou agresivní obrannou fází a rychlým přechodem do útoku si ty nádherné góly zasloužili.

Trenér Plzně Vrba: Nezasloužili jsme si ani bod,protože Olomouc byla jasně lepší. Hlavně ve druhém poločase jsme jí lehce dovolili o výsledku rozhodnout. Přitom v první půli jsme byli aktivnější a hlavně dvě zahozené příležitosti Ďuriše mě mrzely. Výsledek nám ukázal strašně moc. Olomouc hrající o záchranu dnes předvedla, že v naší lize může každý porazit každého. Myslím si, že všichni ještě budou ztrácet body. Je to pro nás obrovské ponaučení. Z euforie po výhře na Spartě jsme dopadli tvrdě na zem.

Po centru Varadiho z levé strany hlavičkoval v 57. minutě Ordoš ve stoprocentní šanci jen do padajícího Pavlíka. Vzápětí na druhé straně prostrčil Petržela balon šikovně za obranu nabíhajícímu Rajtoralovi, ten však neprostřelil vybíhajícího Zlámala. Nejrušnější pasáž zápasu ozdobil v 60. minutě po přečíslení tří na dva krásnou střelou z pravého rohu šestnáctky Schulmeister a trefou na 2:0 oslavil dnešní šestadvacáté narozeniny.

Plzeň se i přes nepříznivý vývoj nadále tlačila dopředu, brzdila ji ovšem nepřesná zakončení. Navíc ji definitivně srazil na kolena v 73. minutě třetí inkasovaný gól, který zaznamenal přesnou střelou pod břevno aktivní Varadi. Zmar domácích ilustroval deset minut před koncem Petržela, jenž zblízka zahodil další obrovskou příležitost, a v 89. minutě dokonal plzeňský debakl povedenou trefou k levé tyči střídající Podaný.

Utkání Plzeň - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Neporazitelná Dukla stále drží

Fotbalisté Dukly Praha pokračují v jarní neporazitelnosti, když zvítězili 2:0 na hřišti Hradce Králové. O zisku tří bodů a posunu na 6. příčku tabulky rozhodli během dvou minut druhé půle svými góly Švejdík a Malý. Hradec vstoupil do zápasu s jednou zásadní změnou. Poprvé na jaře se do brány postavil Lindr, na podzim obvyklá jednička. Trenéři mu tentokrát dali přednost před reprezentantem do jedenadvaceti let Koubkem.

Lindr neměl v první půli prakticky žádnou práci. Dukla byla neškodná, pouze útočník Lietava se snažil ohrožovat hradeckou obranu. Ve dvou nadějných situacích však neuspěl. Nejprve ho přelstil obránce Pávek, poté byla jeho technická střela příliš slabá. Domácí byli o něco nebezpečnější. Brankáře Radu ohrožovali především po centrech hlavičkovými pokusy. Dvakrát se do zakončení prosadil kapitán Fukal, ani jednou však nemířil přesně. Útočníka Dvořáka, nejlepšího domácího střelce, zase zablokovala obrana.

Trenér Hradce Kotal: Dukla dobře brání, po ztrátě míče se vrací v devíti lidech. To můžete překonat jen kvalitní kombinací, s níž máme dlouhodobě problémy. Za celých devadesát minut jsme si nevytvořili ani jednu čistou příležitost. V první půli jsme měli několik rohů a standardních situací, ale k ničemu to nevedlo.

Trenér Dukly Kozel: Druhý poločas se mi líbil. Během dvouminutovky jsme rozhodli o výsledku a poté jsme už dobrou defenzivou nepustili domácí do šancí. Říkal jsem si už před zápasem, že první gól bude klíčový. Naštěstí se potvrdilo, že Hradec je soupeř, který nám vyhovuje.

Dlouho zápas nabízel fotbalovou nudu. Z ospalého fotbalu se jako první probrala Dukla. Slušně hrál útočník Lietava, k němuž se přidali také záložník Malý a stoper Švejdík. Obránce Švejdík se dostal do gólové šance po průniku Hanouska, z deseti metrů však vystřelil slabě a do středu branky. Po hodině hry se ale Dukla dvakrát utrhla a zničila hradecké naděje. V 62. minutě Švejdík hlavičkoval po rohu k tyči a otevřel skóre. O dvě minuty později přišel další úder hostů z Julisky. Bek Pávek špatně rozehrál, Lietava míč ukořistil a přihrál Malému do gólové šance. Záložník kličkou obelstil gólmana a definitivně rozhodl o vítězství Dukly.

Hradec neúspěchem potvrdil, jak je pro něj Dukla neoblíbeným soupeřem. Na podzim podlehl v Praze 0:4, v přípravě 1:3.

Slavia s novým trenérem remizovala s Jabloncem

Fotbalisté Slavie nezlomili čekání na vítězství ani pod vedením kouče Martina Poustky. Při premiéře nástupce Františka Straky remizovalis Jabloncem 0:0 a nevyhráli posedmé za sebou. Pražané byli většinu času aktivnější, ale opět se jim nevedlo v koncovce. Bod je málo i pro hosty, kteří potřetí po sobě remizovali a komplikují si boj o pohárové pozice.

Poustka, v 36 letech druhý nejmladší kouč, který v poválečné historii vedl Slavii v prvoligovém duelu, v premiéře na lavičce "překopal" sestavu a oproti duelu v Boleslavi pozměnil jedenáctku hned na šesti postech.

Pražané hráli s nasazením, jako by jim Strakova rezignace vlila do žil novou krev. Ve středu hřiště byli rychlejší, důraznější a většinu první půle měli územní převahu. Jenže znovu selhávali v koncovce. Severočeši však postupně slávistický nápor rozmělnili. Pražané ještě v závěru přišli o gólmana Čontofalského, který stejně jako předtím v první půli Škoda musel kvůli zranění střídat a přepustil místo mezi tyčemi Berkovcovi.

Hradec Králové - Dukla 0:2 (0:0), Plzeň - Olomouc 0:4 (0:0), Slavia - Jablonec 0:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články