Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Jankulovski poprvé triumfoval v anketě Fotbalista roku

Praha - Poprvé v kariéře se Marek Jankulovski dočkal triumfu v anketě Fotbalista roku. V 43. ročníku ankety, který zohledňoval výsledky dosažené v roce 2007, zvítězil jednatřicetiletý obránce AC Milán před reprezentačními spoluhráči a předchozími vítězi Petrem Čechem a Tomášem Rosickým. Jankulovskému na vrchol pomohlo vítězství v Lize mistrů, klubovém mistrovství světa a také výkony v národním týmu, v němž je jedním z klíčových hráčů.

Fotbalista roku Marek Jankulovski
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Nejlepším trenérem je po roční odmlce reprezentační kouč Karel Brückner, talentem roku se stal útočník Frankfurtu Martin Fenin. Titulem Osobnost ligy se může pyšnit teplický kapitán Pavel Verbíř. V anketě Fotbalista roku rozhodují hlasy členů fotbalové akademie; těmi jsou prvoligoví trenéři, kapitáni, reprezentanti s nejméně 25 starty v národním týmu, vítězové minulých ročníků, zástupci médií a funkcionáři fotbalového svazu.

Jankulovski v nejsledovanější části ankety prolomil hegemonii Pavla Nedvěda, obhájce Rosického a Čecha, kteří se o vítězství ve Fotbalistovi roku dělili v minulých sedmi letech. Nedvěd a Rosický, za nějž dnes kvůli rehabilitaci po zranění převzal cenu za třetí místo bratr Jiří, stanuli na pomyslném vrcholu třikrát, Čech jednou. Nyní se srovnali až za Jankulovským. Odchovanec ostravského Baníku se navíc po dlouhých letech prosadil na nejvyšší stupínek jako obránce. To se naposledy v roce 1990 povedlo Jánu Kocianovi.

Jankulovski věnoval vítězství svému otci. "Jsem strašně rád, že jsem vyhrál, ceny si strašně moc cením. Chtěl bych poděkovat všem, bez kterých bych trofej nikdy nezískal, ale nejvíc svému tátovi. Celý život zasvětil fotbalu a mému úspěchu," uvedl bek AC Milán.

Trofej je ve správných rukou i podle brankáře Petra Čecha. "Markovi bych chtěl pogratulovat, vítězství mu přeju. Za své výkony si ho zasloužil, víc k tomu není potřeba dodávat," prohlásil gólman londýnské Chelsea.

"Staré pořádky" zavládly v anketě Trenér roku. Po loňském úspěchu Vítězslava Lavičky znovu s velkým náskokem dominoval Brückner, jenž s výjimkou minulého ročníku vyhrával pravidelně od roku 2001. Za Brücknerem skončili Karel Jarolím, který loni Slavii premiérově dovedl do Ligy mistrů a na konci sezony i k ligovému titulu, a Miroslav Soukup, kouč vicemistrů světa do 20 let.

"Hlasoval jsem pro pana Jarolíma, jinak jsem trefil všechny ostatní vítěze," uvedl na tiskové konferenci viditelně dobře naladěný kouč národního celku. "Rok 2007 pro mě znamenal velký vrchol v podobě postupu na Euro, ale také zdravotní problémy, které jsem prodělal. Jsem proto hrozně rád, že se Eura zúčastním," dodal Brückner.

Talentem roku je Fenin, jenž se po úspěšném vystoupení na "dvacítkách" dostal i do seniorské reprezentace a po lednovém přestupu z Teplic nastřílel na jaře šest branek ve Frankfurtu. Zvítězil před Janem Šimůnkem a Lubošem Kaloudou. Osobností první ligy byl vyhlášen Pavel Verbíř před sparťanem Tomášem Řepkou a Stanislavem Vlčkem, který v zimě zamířil ze Slavie do Anderlechtu Brusel.

Během večera, jehož moderování se stejně jako v minulém roce zhostili herci Pavel Liška a Tomáš Matonoha, byl také uveden druhý člen do Síně slávy českého fotbalu. Josefa Masopusta následoval legendární sparťan Andrej Kvašňák, jenž v dubnu minulého roku zemřel ve věku 70 let.

Výsledky za rok 2007 (43. ročník):

1. Marek Jankulovski (AC Milán) 412 bodů, 2. Petr Čech (Chelsea) 393, 3. Tomáš Rosický (Arsenal) 361, 4. Pavel Nedvěd (Juventus Turín) 115, 5. Tomáš Ujfaluši (Fiorentina) 108, 6. Jan Koller (Monako/Norimberk) 59 bodů, 7. Marek Matějovský (Ml. Boleslav/Reading) 44, 8. Stanislav Vlček (Slavia/Anderlecht) 19, 9. Martin Fenin (Teplice/Frankfurt) 15, 10. Jaroslav Plašil (Monako/Pamplona) 13, 11. David Rozehnal (Newcastle/Lazio) 11, 12. Tomáš Řepka (Sparta), David Jarolím (Hamburk) oba 10, 14. Zdeněk Pospěch (Sparta/FC Kodaň), Martin Vaniak oba 8, 16. Marek Suchý (oba Slavia), Daniel Zítka (Anderlecht) oba 5, 18. Radek Šírl (Petrohrad), Jan Polák (Norimberk/Anderlecht) oba 4, 20. Radoslav Kováč (Spartak Moskva), Pavel Horváth (Sparta) oba 3, 22. Jan Rajnoch (Ml. Boleslav), Roman Bednář (Heart of Midlothian/West Bromwich Albion) oba 2, 24. Pavel Verbíř (Teplice), Aleš Škerle (Olomouc), Zdeněk Grygera (Ajax/Juventus) všichni 1.

Trenér roku:

1. Karel Brückner (reprezentace ČR) 309, 2. Karel Jarolím (Slavia Praha) 163, 3. Miroslav Soukup (reprezentace do 20 let) 105, 4. Vítězslav Lavička (Liberec/reprezentace do 21 let) 67, 5. Michal Bílek (Sparta) 62, 6. Petr Rada (Jablonec/Teplice) 32, 7. Karel Večeřa (Ostrava) 10, 8. Dušan Uhrin ml. (Ml. Boleslav/Temešvár) 9, 9. Petr Uličný (Ružomberok/Brno) 7, 10. Ivan Hašek (St. Etienne/Al Ahlí) 6.

Talent roku:

1. Martin Fenin (Teplice/Frankfurt) 323, 2. Jan Šimůnek (Kladno/Sparta/Wolfsburg) 121, 3. Luboš Kalouda (Brno/CSKA Moskva) 120, 4. Marek Střeštík (Brno) 106, 5. Suchý 25, 6. Jan Morávek (Bohemians 1905) 19, 7. Mario Holek (Dněpropetrovsk) 15, 8. Jiří Jeslínek 10, 9. Ondřej Kúdela 8, 10. Kamil Vacek (všichni Sparta), František Rajtoral (Ostrava) oba 6.

Osobnost ligy:

1. Verbíř 129, 2. Řepka 120, 3. Vlček 116, 4. Horváth 72, 5. Vladimír Šmicer (Slavia) 68, 6. Vaniak 67, 7. Karel Rada (Bohemians 1905) 29, 8. Tomáš Polách (Brno) 27, 9. P. Uličný 17, 10. Matějovský 16.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články