Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Manchester United si půjde pro postup přes Ajax i s náhradníky

Praha - I s náhradníky chtějí fotbalisté Manchesteru United potvrdit postup přes Ajax Amsterdam do osmifinále Evropské ligy. Sebevědomí jim dodává úvodní výhra 2:0 na hřišti soupeře a také historická bilance. Ještě nikdy totiž s nizozemským týmem neprohráli a Ajax neporazil anglického soupeře od roku 1981. O postup usiluje také sedm klubů s českými hráči, ovšem jen Besiktas s Tomášem Sivokem má po prvním duelu účast v osmifinále na dosah. Přímý přenos zápasu Valencie – Stoke City vysílá od 19:00 ČT4 a www.sportzive.cz.

Utkání Ajax - Manchester United
zdroj: ISIFA

Manchester v Amsterdamu vyhrál zásluhou gólů Ashleyho Younga a Javiera Hernándeze a o jeho postupu pochybuje jen málokdo. Zvláště když v evropských pohárech prohrál doma od roku 2001 jen dvakrát, a to vždy 0:1. Teď by musel prohrát o dva góly, aby mohl o postup přijít. Toho si je vědom i trenér Alex Ferguson, a proto podle britských médií dá více prostoru obvyklým náhradníkům a bude šetřit opory v čele s Waynem Rooneyem.

Šanci by například mohl dostat mladý francouzský záložník Paul Pogba, kterému se nelíbí, že i přes dobré výkony v rezervním týmu nedostává dost prostoru. United zřejmě nasadí také obranu Rafael, Jones, Smalling a Fabio, tedy hráče, jejichž věkový průměr je 21 let. "Po zklamání v Lize mistrů chceme postoupit do finále Evropské ligy. Proto ze sebe všichni vymáčkneme všechno a je jedno, kdo zrovna bude na hřišti," řekl Chris Smalling.

Ve stejném postavení jako Manchester je před odvetou také Besiktas, který vyhrál úvodní zápas v Braze 2:0 i zásluhou gólu Sivoka. "Naše práce je ale hotová jen z poloviny. Braga je velmi dobrý tým. Vždyť loni byla ve finále. Musíme být opatrní. Na naší straně ale budou skvělí fanoušci, kteří to Braze ještě více ztíží," věří útočník Besiktase Hugo Almeida.

Pro ostatní týmy českých zástupců se úvodní zápasy nevyvíjely až tak příznivě. Především Lazio Řím s Liborem Kozákem čeká hodně těžký úkol vstřelit na hřišti Atlética Madrid alespoň tři góly a dovolit domácím maximálně jeden. Právě Kozák by mohl mít za úkol manko 1:3 z prvního duelu dohnat, v italské lize se prosadil ve dvou posledních zápasech jako náhradník a mohl by tentokrát dostat šanci v základní sestavě.

Pokud by se plzeňským fotbalistům podařilo postoupit přes Schalke, v osmifinále by na ně čekal vítěz duelu mezi Twente Enschede a Steaou Bukurešť. Trenér Twente Steve McClaren by si rád zopakoval postup přes Steauu, kterou vyřadil již v roce 2006 v tehdejším semifinále Poháru UEFA jako kouč Middlesbrough. "Na to nikdy nezapomenu. Nejprve jsme doháněli třígolové manko proti Basileji a pak také proti Steaue. Tentokrát doufám, že to bude klidnější, protože opakovat něco podobného nejde tak často," řekl McClaren, jehož svěřenci vedou po prvním duelu 1:0.

Program odvetných utkání Evropské ligy:

19:00 Valencie - Stoke, Bilbao - Lokomotiv Moskva (první zápas 1:2), Twente Enschede - Steaua Bukurešť (první zápas 1:0), PAOK Soluň - Udine (Vydra - zranění, první zápas 0:0), PSV Eindhoven - Trabzonspor (Čelůstka, první zápas 2:1), Bruggy - Hannover (první zápas 1:2), Standard Lutych - Wisla Krakov (Jirsák, první zápas 1:1),

21:05 Besiktas (Sivok) - Braga (první zápas 2:0), Manchester United - Ajax Amsterodam (první zápas 2:0), Sporting Lisabon - Legia Varšava (M. Hubník, první zápas 2:2), Metalist Charkov - Salcburk (první zápas 4:0), Olympiakos Pireus - Kazaň (první zápas 1:0), Anderlecht Brusel (Mareček) - Alkmaar (první zápas 0:1), Atlético Madrid - Lazio Řím (Kozák, první zápas 3:1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články