Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Jankulovski kvůli poraněnému kolenu ukončil kariéru

Ostrava – Fotbalista Marek Jankulovski se rozhodl ukončit aktivní kariéru. Čtyřiatřicetiletý bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2004 tak učinil kvůli obnovenému poranění předního zkříženého vazu v levém koleni, které v říjnu utrpěl při svém návratu do české ligy v dresu Baníku Ostrava. Ve slezském klubu bude nyní působit jako sportovní poradce představenstva.

Marek Jankulovski s Petrem Čechem
zdroj: isifa/LN autor: František Vlček

Dlouholetý český reprezentant a vítěz Ligy mistrů s AC Milán z roku 2007 poté ještě podstoupil operaci, ale dnes oznámil, že v kariéře už pokračovat nebude. Jeho předchozí návrat na hřiště trval jen sedm minut, než si v polovině října v utkání Baníku s Hradcem Králové obnovil zranění kolena, kvůli kterému předtím nemohl hrát sedm měsíců.

"Návrat po dvou takhle těžkých zraněních je složitý. V podstatě hned jsem byl rozhodnutý, že skončím. Potřeboval jsem to celé ještě trochu vstřebat. Zdraví a rodina je ale důležitější," řekl Jankulovski na tiskové konferenci. "Hodně jsem nad tím přemýšlel, dneska už je zbytečné říkat, co bych udělal jinak. Měsíc jsem naplno trénoval a byl jsem přesvědčen, že koleno je fit. Myslím, že jsme tomu dali všechno, ale nastala souhra náhod, možná špatný pohyb," řekl Jankulovski.

S fotbalem končí na všech úrovních, kopat už nechce ani jen tak pro radost v nižší soutěži. Vzal si k srdci varování lékařů, že potřetí by stejné zranění mohlo vést k vážnějším následkům. "Kdyby se to stalo potřetí, musel bych vaz přijmout od jiného dárce. Tam pak hrozí, že by to tělo nemuselo přijmout a mohly by nastat zdravotní komplikace," řekl Jankulovski.

Ostravský odchovanec patřil dlouhá léta k oporám české reprezentace, za niž nastoupil k 78 duelům a vstřelil 11 gólů. "Kariéra byla úspěšná. Jak ta klubová, tak ta reprezentační. Konec je hořký, ale s tím, co jsem dokázal, jsem spokojený," podotkl Jankulovski, který bude spolupracovat s novým vedením Baníku jako externí poradce. "Pokud jde o další budoucnost, trenérská práce mě moc neláká. Spíš se chci věnovat té manažerské. Ostrava je město, které mám v srdci, rád bych tady předal něco z mých zkušeností," řekl Jankulovski.

Na klubové úrovni dosáhl největších úspěchů během svého šestiletého angažmá v AC Milán, s nímž vedle triumfu v Lize mistrů vyhrál i Superpohár a mistrovství světa klubů v roce 2007. Vloni získal také italský titul. Jankulovski na Apeninský poloostrov odešel z Ostravy v roce 2000. Dva roky působil v Neapoli a další tři v Udine, v Serii A odehrál celkem 268 zápasů, ve kterých dal 23 branek.

"Kariéra byla úspěšná. Jak ta klubová, tak ta reprezentační. Konec je hořký, ale s tím, co jsem dokázal, jsem spokojený," podotkl Jankulovski, který bude spolupracovat s novým vedením Baníku jako externí poradce. "Pokud jde o další budoucnost, trenérská práce mě moc neláká. Spíš se chci věnovat té manažerské. Ostrava je město, které mám v srdci, rád bych tady předal něco z mých zkušeností," řekl Jankulovski.

Je nám líto, video expirovalo.
Jankulovski ukončil kariéru

Pár utkání mu v hlavě utkvělo na celý život. "Nezapomenu na první start za Baník proti Liberci v roce 1995, tam začala moje velká kariéra. Pak první zápas v italské lize v roce 2000 za Neapol, i když už nevím, proti komu to bylo. Samozřejmě nelze zapomenout na památné finále Ligy mistrů nebo Euro 2004," vypíchl důležité momenty své kariéry. Na San Siru narazil i na spoluhráče nejzvučnějších jmen. "Kdybych měl vybrat pár jmen, určitě by to byli Ronaldinho, Ronaldo, Kaká, Maldini, Beckham. Byla jich řada, nerad bych na někoho zapomněl, ale tihle patřili k těm největším hráčům, s jakými jsem si zahrál," řekl Jankulovski.

Jeho hráčská kariéra de facto skončila loni v březnu, kdy si v pohárovém utkání AC Milán s Palermem zranil koleno. Poté, co mu v létě vypršela na San Siru smlouva, se vrátil na Bazaly, ale v dlouho očekávaném comebacku do mateřského celku si po několika minutách zranění obnovil. Českou soutěž uzavřel s bilancí 115 zápasů a 11 tref.

Na léto plánuje Jankulovski rozlučkový zápas, na který by pozval bývalé spoluhráče z Itálie i národního mužstva. "Snažíme se to nějak dát dohromady. Přál bych si, aby ostravští fanoušci mohli na vlastní oči vidět hráče z AC Milán nebo třeba Pavla Nevěda," dodal Jankulovski.

Jankulovského úspěchy jsou spjaty s reprezentací a Milánem

Datum a místo narození: 9. května 1977, Ostrava

Výška a váha:184 cm, 82 kg

Kariéra: Baník Ostrava (1987–95), VTJ Znojmo (1995–96), Baník Ostrava (1996–2000), SSC Neapol (2000–02), Udinese Calcio (2002–05), AC Milán (2005–11), Baník Ostrava (2011)

Největší úspěchy: semifinále na ME 2004; stříbro z ME do 21 let 2000; vítěz Ligy mistrů, Superpoháru a MS klubů 2007; vítěz italské ligy 2011; účastník MS 2006, ME 2000, 2004 a 2008 a OH 2000

Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku 2007

Reprezentace: 78 zápasů/11 gólů (2000 až 2009)

Prvoligová bilance: 111/15 v české lize, 259/27 v italské lize

Rodina: ženatý, manželka Jana, dcery Karolína a Kristýna

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články