Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň remizovala se Schalke 1:1

Plzeň - Čtvrt hodiny před koncem přišli fotbalisté Plzně o vítězství nad Schalke 04 v prvním utkání 2. kola Evropské ligy, ve kterém remizovali 1:1. Domácí sice vedli od 22. minuty po trefě nováčka v základní sestavě Vladimíra Daridy a měli pak i další šance, hostům ale zařídil nerozhodný výsledek Klaas-Jan Huntelaar.

Úřadující čeští mistři tak musí příští čtvrtek v odvetě v německém Gelsenkirchenu také alespoň jednou skórovat, pokud chtějí dál myslet na postup, jako se to ve vzájemném souboji v roce 1998 povedlo pražské Slavii. Obejít se ale budou muset bez kapitána Horvátha, který dnes viděl třetí žlutou kartu v pohárech a odveta v Německu se jej týkat nebude.

Schalke na začátku ani trochu nepřipomínalo tým, který atakuje špičku bundesligy. V prvním poločase spíš připomínalo uctivého sparingpartnera asistujícího u slavnostního otevření rekonstruovaného stadionu. Plzeň si naopak nic nedělala z toho, že si premiéru v jarní části ligy odbude teprve o víkendu a v prvním ostrém zápase sezony její hráči ukázali, jaké sebevědomí nabrali v podzimní Lize mistrů.



Rychlý průnik Pilaře ve druhé minutě ještě zastavil skluzem kapitán Schalke Höwedes. Pak domácí brankář Čech ve dvou šancích zabránil kanonýrovi Huntelaarovi. A vzápětí už přišla životní chvíle záložníka Daridy. Horváthův pas napálil z voleje přesně k tyči a jedinečným způsobem oslavil svůj první start v základní sestavě v pohárech. A ukázal, že Plzeň našla zdatného nástupce po odchodu reprezentanta Jiráčka do Wolfsburgu. Byl to také první gól, který v této sezoně Schalke v EL venku inkasovalo.

Favorizované Schalke vypadalo ještě víc otřeseně poté, co už o víkendu utrpělo tříbrankový debakl v Mönchengladbachu. Vůbec nebyl vidět hvězdný útočník Raúl, se 71 brankami nejlepší střelec historie Ligy mistrů.

Až o přestávce hosté ukázali víc zaujetí. Ale obrana Plzně, v níž se poprvé představil Procházka místo dopingového hříšníka Bystroně, dlouho pracovala spolehlivě. Až na akci Huntelaara po zbytečné ztrátě Koláře, kterého i potřetí vychytal Čech. Západočeši dál ukazovali i hodně odvahy v útoku: brankáře Unnerstalla pozlobily střela Petržely i pokusy Bakoše a Pilaře.

Je nám líto, video expirovalo.
Evropská liga UEFA

V 70. minutě se ke druhé nadějné střele dostal i hrdina první půle Darida, který zamířil těsně nad. Plzeň se už těšila na to, že získá cenný skalp bundesligového týmu a zaplaší tím vzpomínky na svoji pohárovou premiéru, kdy před 40 lety vypadla se slavným Bayernem.

Schalke ale ve Štruncových sadech ukázalo charakter: ve chvíli, kdy už na hřišti nebyl Raúl, střídající Farfán poslal míč před branku a Huntelaar důrazným zakončením přes Rajtorala ukázal, kdo je největší útočnou zbraní Schalke. To prodloužilo sérii neporazitelnosti v EL na osm zápasů a má také slušnou pozici před odvetou.

Podle policie se utkání obešlo bez vážnějších problémů a bez závažnějšího protizákonného jednání. Na stadionu bylo přibližně 850 fanoušků z Německa. Jak řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová, zabránili policisté krátce po skončení utkání po 21:00 na hlavním vlakovém nádraží střetu skupin fanoušků plzeňského a německého týmu, každý z táborů čítal kolem 30 lidí. Hlídky nádraží stále kontrolují. Kromě toho policie prověřuje dva případy, kdy někdo na stadionu a před ním odpálil světlici a dýmovnici. Policie také kontrolovala dva muže, kteří se pokoušeli přelézt oplocení ze stadionu ven. Měli u sebe podezřelou rostlinnou látku. Věc policie šetří jako přestupek.

Úvodní utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Viktoria Plzeň - Schalke 04 1:1 (1:0)

Branka: 22. Darida - 75. Huntelaar. Rozhodčí: Lannoy - Dansault, Cano (všichni Fr.). ŽK: Horváth - Obasi, Fuchs. Diváci: 11.435.

Sestavy:
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Petržela (66. Ďuriš), Kolář (89. Wágner), Pilař - Bakoš (80. Berger). Trenér: Vrba.

Schalke 04: Unnerstall - Höwedes, Papadopulos, Matip, Fuchs - Höger, Jones - Obasi (62. Farfán), Raúl (69. Marica), Draxler - Huntelaar. Trenér: Stevens.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články