Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Zambie uctívá na Africkém poháru památku předků

Libreville - Hvězdný tým exsparťanského útočníka Bonyho Wilfrieda bude mít v nedělním finále Afrického poháru překvapivého soupeře. Tým, který vede útočník londýnské Chelsea Didier Drogba vyzve Zambii, která má teprve první šanci zvednout nad hlavu pohár pro mistry Afriky. Navíc symbolicky v Gabonu, kde před devatenácti lety zahynulo celé zambijské národní mužstvo. "Měděné střely," jak se reprezentaci ve spojitosti s těžbou nerostu přezdívá, porazily v semifinále favorizovanou Ghanu 1:0. "Bylo to napsáno ve hvězdách, že se musíme do Gabonu dostat a uctít památku národního mužstva," uvedl po zápase francouzský trenér Hervé Renard.

Zambie porazila Ghanu
zdroj: ISIFA

Zambie prožila v Gabonu nejhorší chvíle svých fotbalových dějin, když v roce 1993 při leteckém neštěstí zahynulo všech osmnáct reprezentantů včetně realizačního týmu. Letadlo spadlo poblíž Libreville do moře. Nyní může podceňovaný jihoafrický tým symbolicky v místě tragédie dosáhnout na svůj největší triumf. Po překvapivé výhře nad favorizovanou Ghanou se v neděli utká s největším favoritem turnaje, Pobřežím slonoviny, jehož barvy hájí vedle Bonyho Wilfrieda a Didiera Drogby další hvězdy typu Salomona Kaloua, Gervinha či záložníků Manchesteru City Yaya a Kolo Tourého.

Na černém kontinentu, kde je duchovní svět úzce spjatý s říší zemřelých předků, má tento příběh mimořádnou sílu. "Jejich duše tam stále jsou," řekl ještě před zahájením šampionátu kapitán "měděných střel" Christopher Katongo. "Dvanáct milionů Zambijců po nás chtělo, abychom došli až do Librevillu. Jakmile tam dorazíme, půjdeme se na místo leteckého neštěstí podívat. Není to od stadionu daleko. Je to závazek, abychom hráli i pro ně, pro celou Zambii, neboť jde o fantastickou zemi," řekl Renard.

Neštěstí před devatenácti lety unikl předseda zambijského fotbalového svazu a tehdejší hvězda národního týmu Kalusha Bwalya. Jako hráč Eindhovenu se měl k týmu připojit později a cestoval samostatným letadlem. "Myslím, že musí existovat nějaké spojení mezi novým a tehdejším týmem," uvedl Bwalya po semifinálovém zápase s Ghanou.

Zápas s favorizovanou Ghanou zvládl zambijský tým i přes odpískanou penaltu v osmé minutě hry. Dlouholetý útočník Udine Asamoah Gyan ji neproměnil. Dvanáct minut před koncem potom nasměřoval "měděné střely" k vítězství útočník švýcarského Young Boys Bern Emmanuel Mayuka, jediný reprezentační hráč hrající za prvoligový evropský klub. Proti hvězdami oplývajícímu Pobřeží slonoviny čeká Zambii spousta práce. Tým si ale zachovává naději. "Už nikdy nebudeme mít lepší možnost uctít oběti nehody. Musíme pro zisk poháru udělat všechno," uzavřel kapitán Katongo.

Zdroj
ČT sport, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články