Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bohemians by se mohli vrátit do Ďolíčku nejdříve za rok a půl

Praha – Fanoušci Bohemians vyhlížejí návrat do milovaného Ďolíčku. Stadion v Edenu by chtěli opustit stůj co stůj, situace však není jednoduchá. Bohemians váže pětiletá smlouva na pronájem v Synot Tip Areně  a nová dohoda se společností Natland ještě není hotová. Obchodní ředitel klubu Petr Mika plánuje, že by se "Klokani" vrátili na svůj domácí stadion nejdříve v červenci příštího roku. Nucený pobyt v Synot Tip Areně je podle něj pro Bohemians ztrátový.

Ďolíček
zdroj: ČT24

"Klub bez vlastního stadionu je jako sirotek. Již při mém nástupu do Bohemky mi bylo jasné, že prvořadým úkolem je návrat do Ďolíčku," ujistil Mika na klubovém webu.

V současné době připravuje podle Miky radnice Prahy 10 kupní smlouvu. "Je však třeba si uvědomit, že po podpisu kupní smlouvy bude následovat zadání a vypracování projektu na 'nultou etapu výstavby nového stadionu', pak stavební řízení a teprve potom mohou začít nějaké stavební práce v Ďolíčku. Podle naprosto střízlivého odhadu mohou tedy práce začít zhruba na jaře roku 2013. Z toho tedy vyplývá, že návrat do Ďolíčku můžeme předběžně termínovat na ročník 2013/2014, tedy od července 2013," odhadl Mika.

Hrát v Edenu je pro Bohemians ztrátové

Podle obchodního ředitele je dosavadní pětiletá smlouva na pronájem stadionu v Edenu nevýhodná. "Za loňský rok jsme za pronájem Synot Tip Areny vynaložili celkem 8,8 milionu korun," uvedl Mika. Náklady na jeden zápas tak vycházejí na 590 000 korun. "Výnosy ze vstupného oproti tomu činily 5 milionů, tedy 333 000 korun na zápas. Z toho vyplývá, že sehrání jednoho zápasu v Synot Tip Areně je pro Bohemku ztrátové ve výši zhruba 250 000 korun," vypočetl. Bohemians proto jednají s novým majitelem Synot Tip Areny, firmou Natland, o nové smlouvě.

Příčiny tkví podle Miky v ceně nájmu a ve snížené návštěvnosti. "Zatímco v Ďolíčku byla průměrná návštěvnost kolem 5 000 fanoušků, tak v Edenu se jedná pouze o asi 2 500 diváků," zdůraznil. Řada fandů vršovického klubu stále odmítá Eden navštívit. Mika je proto vyzývá, aby v zájmu Bohemians začali na utkání chodit. "Znovu apeluji na všechny fanoušky Bohemky, a zejména 'nechodiče', aby svůj bojkot Edenu ukončili."

Ďolíček museli zelenobílí opustit proto, že přestal splňovat požadavky zadané svazem pro první ligu, především nemá vyhřívání hrací plochy. Současní majitelé klubu do stadionu odmítají nadále investovat. I proto se radnice Prahy 10 rozhodla, že Ďolíček koupí. Zastupitelstvo si to v prosinci minulého roku odhlasovalo, stále se však čeká, až radní majitele stadionu, tedy společnost Bohemians Real, skutečně osloví. Navíc není jasné, zda nabídka městské části – 84,5 milionu korun – bude pro majitele dostatečná.

Zastupitel Petr Vozobule z hnutí Desítka pro domácí už dříve připustil, že jednání nebudou snadná. Současný majitel totiž doposud prodej za odhadní cenu odmítal. Společnost Bohemians Real argumentovala, že už do stadionu investovala a požaduje za Ďolíček až 98 milionů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články