Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Terry přišel kvůli rasismu o kapitánskou pásku Anglie

Londýn - Obránce John Terry přišel kvůli rasistickému skandálu o funkci kapitána anglické reprezentace. Dnes o tom rozhodlo vedení Fotbalové asociace (FA). Stoper Chelsea tak nepovede národní tým na letním mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině. Terry se do problémů dostal po utkání s Queens Parkem 23. října, které Chelsea prohrála 0:1 a a spoluhráč Petra Čecha v něm údajně rasisticky urazil Antona Ferdinanda. Jednatřicetiletý obránce jde kvůli incidentu 9. července - osm dní po finále Eura - před soud a hrozí mu maximální pokuta 2 500 liber.

Terry s Ferdinandem
zdroj: ISIFA

"Dokud nebudou obvinění proti Terrymu vyřešena, nepovede národní tým jako kapitán. Je to v zájmu všech zainteresovaných stran, protože role kapitána Anglie je ostře sledována na hřišti i mimo něj," uvedla FA v prohlášení.

Asociace původně očekávala, že soud případ vyřeší ještě před Eurem, po odložení verdiktu se však rozhodla jednat okamžitě. "V žádném případě to ale neznamená, že bychom naznačovali, že obvinění proti Terrymu jsou pravdivá," dodala s tím, že rozhodnutí nijak nebrání Terrymu v nominaci k reprezentačním zápasům.

FA se rozhodla Terrymu pásku odebrat i přesto, že jeho setrvání ve funkci podpořil i reprezentační trenér Fabio Capello, který prohlásil, že "dokud nebude usvědčen, je nevinný". Vzdát se kapitánské funkce odmítl i samotný Terry, který celý incident považuje za nedorozumění. S mladším bratrem svého dlouholetého reprezentačního spoluhráče Ria Ferdinanda si prý vyměnili hrubší slova, nikoli však s rasovým podtextem.

Změnu kapitána však podpořila řada odborníků včetně poslance Damiana Collinse a výkonného ředitele organizace Fotbal proti rasismu Piara Powara. "Dokud nebude Terry usvědčen, je nevinný. Ale nedokážu si představit, že by měl zůstat kapitánem. Obvinění je natolik závažné, že nemůže vést národ," prohlásil. 

Objevují se dokonce hlasy, které odmítají jakoukoliv Terryho účast na fotbalovém Euru. Hráč Readingu a sportovní komentátor pro BBC Jason Roberts varoval, že přítomnost obránce londýnské Chelsea bude mít "toxický" efekt na celou šatnu. Terryho dlouholetý stoperský partner Rio Ferdinand je totiž bratr poškozeného Antona.

Obránce Chelsea John Terry
zdroj: ISIFA

Terry už v minulosti o funkci kapitána Anglie jednou přišel. V lednu 2010 mu Capello pásku odebral poté, co vyšlo najevo, že obránce byl manželce nevěrný s přítelkyní někdejšího spoluhráče Wayna Bridge.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články