Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Svaz vytváří databázi všech fotbalistů a činovníků

Praha – Fotbalová asociace České republiky (FAČR) plánuje registraci všech aktivních fotbalistů a fotbalových činovníků. Ti se nově budou muset stát členy FAČR a platit členské příspěvky, jinak nebudou moci nastoupit k utkání. Kdo si nestihne podat přihlášku do konce února, může zmeškat začátek sezony. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Ze stanov FAČR platných od 26. června 2011 vyplývá povinnost fyzických osob aktivních v rámci činností FAČR stát se členy asociace. Nově tedy členy FAČR musí být i "hráči, trenéři, rozhodčí, jednotlivci vykonávající funkce v soutěžích podle předpisů FAČR, členové statutárních orgánů fotbalových klubů, členové orgánů FAČR a agenti hráčů." Dosud tato povinnost platila pouze pro kluby.

Členství ve FAČR se tak od 1. 7. 2012 stává podmínkou k tomu, aby mohl daný jednotlivec nastoupit k utkání. "Každý, kdo bývá uveden v zápisu o utkání, musí být členem FAČR," sdělil Aktuálně.cz Rudolf Řepka, generální sekretář asociace. "Kdo nebude členem, nesmí po 1. 7. nastoupit do utkání, dělat trenéra, rozhodčího, maséra atp.," dodává.

Fotbalová asociace ovšem garantuje vyřízení žádosti o členství pouze při podání přihlášky do 29. února. Kdo si podá přihlášku později, může zmeškat začátek nové sezony. "Abychom to obrovské množství dat stihli zpracovat, vyhlásili jsme jako klíčové datum 29. února. Kdo do tohoto data dodá řádně vyplněnou přihlášku se všemi údaji, tomu garantujeme, že do 1. 7. bude mít řádně vyřízené členství," říká Řepka.

"Když se ale někdo přihlásí třeba až 15. března, může se stát, že technicky nebudeme stíhat databázi plnit a 1. 7. ještě jeho členství vyřízeno nebude. A on tím pádem nebude smět například nastoupit k zápasu," dodává mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Fotbalová asociace ovšem nepočítá, že by před každým zápasem probíhala kontrola členství, podobně jako je tomu s kontrolou registrace hráčů nastupujících k utkání. "Jen kdyby přišel nějaký protest, nahlédneme do databáze, do níž bude mít přístup každý člen," prohlašuje Řepka. 

Z členství ve FAČR automaticky vyplývá i povinnost platit členské poplatky. Pro rok 2012 bude poplatek činit 50 korun, od roku 2013 se zvýší na 200 korun. Pro členy mladší osmnácti bude poplatek snížen na částku 100 korun. Svaz tak bude mít k dispozici nový zdroj finančních prostředků.

FAČR podle generálního sekretáře Řepky odhaduje, že nových členů by mělo být okolo půl milionu. Aktuálně Fotbalová asociace vykazuje takřka tři čtvrtě milionu registrovaných hráčů, dá se ovšem předpokládat, že většina z nich již není aktivní. "My dlouhodobě pracujeme s tím, že český fotbal má 650 000 registrovaných hráčů. Ale víme, že to může být údaj zkreslený," přiznává Řepka. Aktuálně.cz spekuluje, že aktivních hráčů ve skutečnosti není více než 250 000. Zbylí členové by se tedy měli rekrutovat z řad fotbalových činovníků.

Skutečný a reálný počet fotbalistů by ocenilo ministerstvo školství, množství aktivních členů je totiž jedním z kritérií, podle nichž rozděluje dotace sportovním svazům. "O to, aby sportovní svazy sestavily reálné databáze svých členů, velmi stojí i ministerstvo školství," přitakává Jindřich Rajchl, místopředseda FAČR.

Členství ve FAČR by nakonec mohli ocenit i jednotlivci. Asociace totiž slibuje svým členům benefity, především slevy u sponzorů FAČR.

Zdroj
ČT sport, Aktuálně

Hlavní zprávy

Nejčtenější články