Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi do Evropy, Plzeň s mistry a Pelta do čela

Praha - Při diagnóze českého fotbalového roku 2011 by odborník lehce mohl použít přirovnání k nemocnému bipolární poruchou. Každý úspěch, kterého fotbal v loňském roce dosáhl, byl totiž lemován kontroverzí a krizemi. Úspěšná cesta českého národního týmu na EURO se neobešla bez pozápasového trapasu s roztrhanými obleky a dnes už zlidovělého vulgárního popěvku. Klubový úspěch ligového mistra Plzně byl vykoupen finanční katastrofou ve Slavii nebo korupční aférou olomoucké Sigmy a i jmenování Miroslava Pelty – rozporuplné postavy s nejasnou minulostí - jako nového šéfa Fotbalové asociace České republiky (FAČR) předcházely měsíce složitých jednání. Přesto nám konec roku nabídl vyhlídky na optimističtější budoucnost.

Ilustrační foto

Klubový fotbal – Plzeň v Lize mistrů, Slavia na kolenou

Málokdo by nesouhlasil, že mezi českými kluby v uplynulém roce jasně dominovali plzeňští Viktoriáni. Spanilé jízdě týmu kouče Pavla Vrby skrze Ligu mistrů až do Evropské ligy předcházelo historické vítězství v domácí Gambrinus lize. V těsném závěru ligového roku Plzeň předčila Spartu a vůbec prvním vítězstvím v české nejvyšší soutěži oslavila sté výročí své existence.

Na úspěšnou pouť domácí ligou navázala Plzeň i v následujících evropských bojích. Už průnik třemi předkoly Ligy mistrů přes Pjunik Jerevan, Trondheim a favorizovanou FC Kodaň byl opěvován jako malý zázrak, pěkný útočný fotbal Plzeňanů ovšem rozhodil i tak silný tým, jako je italský velkoklub AC Milán. K čtyřem bodům vybojovaným z remízy a porážky běloruského Bate Borisov Plzeň proti Milánu vybojovala poslední pátý bod, který ji dovedl k postupu ze třetího místa do vyřazovací fáze Evropské ligy.

Úspěchů a hry plzeňských fotbalistů si všimli i skauti předních evropských fotbalových týmů a dvě z největších plzeňských hvězd – Petr Jiráček a Václav Pilař – se ještě před koncem roku upsaly trenéru Wolfsburgu Félixi Magathovi, který si tak rozšířil zkušenosti s nákupem českých hráčů po tom, co ještě co by trenér Shalke 04 přivedl do týmu z pražské Bohemky Jana Morávka.

Úspěch červenomodrých lemoval úspěšnější, tedy druhou, polovinu loňského roku. Tu první totiž provázely vleklé finanční i herní potíže pražské Slavie, které vyvrcholily násilnostmi fanoušků na pražském Edenu a následném řešení Aleše Řebíčka  - někdejšího ministra dopravy, jehož jméno bývalo spojováno s několika korupčními aférami. Řebíček odkoupil od investiční společnosti Natland Group její sedmdesátiprocentní podíl a s celkovými 98 procenty se stal největším akcionářem sešívaných.

Řebíčka na edenský trávník doprovázela i rázná změna na postu hlavního trenéra. Michala Petrouše, pod nímž tým fotbalově strádal a v poháru podlehl i diviznímu Převýšovu, nahradila ikona konkurenčního týmu z Letné, František Straka. Kdysi kovaný Sparťan Straka vystřídal Petrouše přesně po roce jeho působení a stal se za posledních dvacet let čtvrtým koučem, který trénoval oba pražské rivaly. Jeho jmenování do funkce se neobešlo bez protestů slávistických fanoušků, kteří se nevystříhali ani hanlivých nápisů na dům nového trenéra.

Z dalších rozporných událostí, které se udály v loňském klubovém fotbalu ještě stojí za jmenování zásadní změny v pražské Spartě, rozhodnutí radnice Prahy 10 o odkupu pověstného stadionu vršovických Bohemians či vyvrcholení korupční aféry mezi olomouckým brankářem Petrem Drobiszem a šéfem Bohemians Praha Karlem Kaprem, v důsledku které přišla olomoucká Sigma o devět bodů a dostala pokutu ve výši čtyř milionů korun.

Národní fotbal – Češi na EURO i stříbro mladíků

Jasně nejturbulentnějším obdobím si prošel český národní tým. Smolná sezona začala už v únoru, kdy český tým obdržel čtyřgólový výprask v přátelském utkání proti výběru Chorvatska. Následná prohra se Španělskem v kvalifikaci na fotbalové EURO se týmu příliš vyčítat nedá, letní prohra 0:3 v Norsku už ovšem ano. Národní tým se dostal na nejnižší příčku fotbalových žebříčků za posledních 17 let, o setrvání trenéra Bílka se vedly vášnivé debaty.

Situace se začala lepšit s remízou 2:2 ve Skotsku, o kterou se zapříčinil i nafilmovaný pád záložníka Rezka. Proti Španělsku prohrál český tým i na stadionu na pražské Letné, závěr kvalifikace ovšem zvládl na výbornou, když čtyřmi góly rozdrtil domácí Litvu a poté ve dvou zápasech řídily vítěznou cestu baráží hlavně plzeňské opory Jiráček s Pilařem. Lepšícímu se obrazu fotbalového národního týmu ovšem vzápětí přitížil skandál s oslavami na pražském letišti. Přes všechny výmoly se ovšem týmu podařilo dosáhnout na polsko-ukrajinské mistrovství a hned úvodní los mu za soupeře přiřkl Polsko, Řecko a Rusko, tedy slovy kapitána reprezentace Tomáše Rosického "papírově nejlepší možnou skupinu."

Významných úspěchů však dosáhly mládežnické reprezentace. Devatenáctka pod vedením nového generálního sportovního manažera Sparty Jaroslava Hřebíka vybojovala po devatenácti letech postup na mistrovství Evropy v Rumunsku, kde skvělými výkony prošla až do finále soutěže. Tam mladíci podlehli favorizovaného výběru Španělska až v prodloužení 2:3 a potvrdili tak prokletí českých týmů ve finále velkých turnajů, když z osmi účastní zvládla boj o zlato jen jednadvacítka na ME 2002.

Hrdě, i když s neúspěchem, odjížděli fotbalisté reprezentační jednadvacítky z červnového mistrovství Evropy v Dánsku. Po dobrých výkonech začátku turnaje totiž tým v semifinále nestačil na Švýcarsko a definitivní smolnou tečku za turnajem dotvrdila následná prohra v boji o třetí místo s Běloruskem, která týmu zamezila ve startu na letní olympiádě v Londýně.

Změny ve vedení – Pelta do čela, Damková do Evropy

Více než tři měsíce probíhaly debaty o novém šéfovi českého fotbalu po tom, co dosavadní šéf Ivan Hašek prohlásil český fotbal za stabilizovaný a odjel se vrátit k řemeslu trenéra do klubu Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech. Novým šéfem FAČR se nakonec sedmnáctého listopadu stal ředitel jabloneckého klubu Miroslav Pelta, který ve volbách porazil jak místopředsedu FAČR Jindřicha Rajchla, tak majitele Plzně Tomáše Paclíka. Spolu s Peltou vyšel z voleb úspěšně ještě šéf plzeňského krajského svazu Roman Berbr, který ve výkonném výboru nahradil Petra Kašného.

Šestačtyřicetiletý šéf a majitel fotbalového Jablonce Pelta je považován za kontroverzní postavu, jeho jméno se objevilo v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou v lize z roku 2004, avšak žádná podezření se nepotvrdila. Pelta byl také šest let generálním ředitelem Sparty. Nového úřadu se zhostil s vervou, přičemž za priority si dal ukončení všech vleklých afér (například kauzy Bohemians) a dozvuků korupčního skandálu, ale také "zajištění dostatku peněz pro celý český fotbal."

Velkým úspěchem se letos ukázala česká sudí Dagmar Damková, která se stala členkou Komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA. Damková je vůbec první ženou, která v komisi zasedá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články