Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ligu mistrů vyhrál Manchester; Čechova Chelsea padla na penalty

Moskva - Fotbalisté Manchesteru United po devíti letech slaví vítězství v Lize mistrů. V dnešním finále v Moskvě porazili v anglickém derby Chelsea s Petrem Čechem v brance až v penaltovém rozstřelu, když v normální hrací době a po prodloužení byl stav nerozhodný 1:1. V penaltách sice Čech vychytal Cristiana Ronalda, ale kapitán John Terry v páté sérii místo obstarání rozhodující trefy trefil jen tyč a po něm selhal ještě Nicolas Anelka.

Čech tak nerozšířil řady českých vítězů Ligy mistrů, ve které zatím triumfovali Vladimír Šmicer s Milanem Barošem v barvách Liverpoolu (2005) a loni Marek Jankulovski s AC Milán. A Chelsea se navíc nepovedlo vrátit United prohru ve finiši anglické ligy. Svěřenci kouče Alexe Fergusona se tak dočkali velkého "double", naopak Chelsea sezonu zakončila bez získané trofeje.

Opatrný začátek prvního ryze anglického finále Ligy mistrů byl v ostrém kontrastu s tím, jak dramaticky v Lužnikách gradoval. Od úvodního hvizdu slovenského sudího Ľuboše Micheľa bylo jasné, že oba týmy se mají navzájem dokonale přečtené. Taktickou, i když ne nudnou šachovou partii, ukončila až situace z 26. minuty a Manchester hned v první velké šanci zaskočil obranu Chelsea. Na přetažený centr beka Browna z pravé strany si naskočil Cristiano Ronaldo a povedenou hlavičkou nedal Čechovi žádnou šanci.

Letošní dvaačtyřicátý gól portugalské ofenzivní hvězdy, která si osmým gólem v Lize mistrů upevnila vedení v čele tabulky střelců a v červnu prověří i defenzivu české reprezentace na mistrovství Evropy, ale jako by otupil ostří úvodního náporu "Rudých ďáblů". Od inkasované branky totiž vládla na hřišti Chelsea, kterou ale ještě před poločasem skvěle podržel Čech proti hlavičce Téveze i následné dorážce Carricka.

To už ale Manchester většinou jen odvracel nájezdy soupeře, kterého hnala vpřed i touha po odvetě za nezdar v Premier League. Brankář Manchesteru Van der Sar poprvé musel paradoxně zasáhnout proti nechtěné teči spoluhráče Ferdinanda, ale těsně před poločasem už kapituloval. Střelu Essiena z velké dálky nezastavili Carrick ani Ferdinand a míč pohodlně uklidil do brány Lampard. Van der Sar neměl šanci, protože navíc uklouzl.

Chelsea dominovala i po pauze a Čech z branky pozoroval neúspěšné pokusy svých spoluhráčů. "Blues" se sice nedostávali bezprostředně před branku soupeře, ale i jejich dalekonosné pokusy byly dost nebezpečné. Essien nejprve pálil nad, střela Ballacka minula šibenici o metr a půl a dvanáct minut před koncem Drogba, o jehož odchodu z Chelsea se spekuluje čím dál víc, nastřelil dokonce tyčku.

Postavení brankové konstrukce v moskevském stánku dnes londýnskému celku vůbec nepřálo. Dalším důkazem byla i první akce v prodloužení, když Lampard po rychlé akci z otočky zamířil do břevna. V ofenzivě dlouho nevýrazný Manchester kontroval o pět minut později a hrdinou se mohl stát střídající Ryan Giggs, který dnes nastoupil k 769. utkání v dresu Manchesteru, čímž překonal letitý rekord Bobbyho Charltona.

Zápletku zápasu směřující do penaltového rozstřelu nevyřešila ani strkanice ze závěru prodloužení, při níž slovenský sudí Micheľ vyloučil Drogbu po konfliktu s Vidičem. Připravil tak Chelsea o spolehlivého penaltového exekutora.

Právě Drogba možná Chelsea hodně chyběl. V rozstřelu měli sice dlouho navrch "Modří", jejich ambice ve třetí sérii podpořil chycením Ronaldovy penalty Čech. Jenže v páté sérii místo velké euforie přišel šok. Kapitán Terry podklouzl a trefil jen tyč, přestože brankář Van der Sar skočil na opačnou stranu branky. Psychickou výhodu pak Manchester využil dokonale: Anderson s Giggsem v pokračování penaltové loterie Čechovi šanci nedali, zatímco na straně Chelsea po úspěšném Kalouovi neunesl tíhu okamžiku Anelka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články