Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Plzeň narazí na Schalke 04

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Plzně se v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy utkají s německým Schalke s českým záložníkem Janem Morávkem či slavným Španělem Raúlem. První utkání sehraje Plzeň 16. února doma zřejmě na zrekonstruovaném stadionu ve Štruncových sadech, odveta se hraje o týden později v Gelsenkirchenu. V případě postupu přes Schalke si Plzeň zahraje v osmifinále proti vítězovi duelu mezi Steauou Bukurešť a Twente Enschede. Obhájce trofeje Porto v prvním utkání hostí Manchester City a Ajax Amsterodam v souboji gigantů narazí na Manchester United. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu.

Ilustrační foto

Vedení plzeňského klubu teď musí přesvědčit představitele UEFA, že jejich přestavěný stadion může hostit i zápasy evropského poháru. "Do sídla UEFA jsme už odeslali veškerou dokumentaci týkající se rekonstrukce. Očekáváme, že 10. ledna do Plzně zavítá komise UEFA na inspekční cestu, na níž se rozhodne, jestli se ve Štruncových sadech bude moci duel se Schalke hrát.

Je to i náš zájem," řekl tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillar. Pokud by stadion byl označen za nevyhovující, Plzeňané by hostili Schalke v pražské Synot Tip Areně. "Stadion v Edenu je opět naší záložní variantou," uvedl Pillar.

Plzeň se vyhnula nejsilnějším možným soupeřům, jakými byly oba manchesterské celky či Valencie. Schalke však stále patří k německé elitě. V této sezoně je zatím na třetím místě bundesligové tabulky se ztrátou tří bodů na vedoucí Bayern Mnichov. Mezi hvězdy Schalke patří především nejlepší střelec v historii evropských pohárů Raúl a nizozemský kanonýr Klaas Jan Huntelaar. V kádru je i český záložník Morávek, který však kvůli zranění v poslední době vypadl ze sestavy.

Schalke, které v roce 1997 vyhrálo předchůdce Evropské ligy Pohár UEFA i s českými reprezentanty Jiřím Němcem a Radoslavem Látalem, má s českým fotbalem jedinou zkušenost z roku 1999. Tehdy ve stejné fázi soutěže vypadlo na pokutové kopy se Slavií, když doma vyhrálo 1:0 a venku stejným výsledkem prohrálo.

Besiktas s českým reprezentantem Tomášem Sivokem bude hrát s Bragou, Anderlecht s Lukášem Marečkem a Ondřejem Mazuchem narazí na Alkmaar a Lazio Řím s Liborem Kozákem na Atlético Madrid. Tomáš Jirsák s Wislou Krakov poměří síly se Standardem Lutych a Bruggy s Matějem Vydrou s Hannoverem. Legia Varšava s Michalem Hubníkem dostala Sporting Lisabon.

Je nám líto, video expirovalo.
Losování Evropské ligy UEFA

Los Evropské fotbalové ligy:

2. kolo (16. a 23. února):

Viktoria Plzeň - Schalke,

FC Porto - Manchester City,

Ajax Amsterodam - Manchester United,

Lokomotiv Moskva - Bilbao,

Salcburk - Metalist Charkov,

Stoke - Valencie,

Kazaň - Olympiakos Pireus,

Alkmaar - Anderlecht Brusel,

Lazio Řím - Atlético Madrid,

Steaua Bukurešť - Twente Enschede,

Wisla Krakov - Standard Lutych,

Braga - Besiktas,

Udine - PAOK Soluň,

Trabzonspor - PSV Eindhoven,

Hannover - Bruggy,

Legia Varšava - Sporting Lisabon. 

Osmifinále (8. a 15. března):

Steaua Bukurešť/Twente Enschede - Viktoria Plzeň/Schalke, Salcburk/Metalist Charkov - Kazaň/Olympiakos Pireus, Legia Varšava /Sporting Lisabon - FC Porto/Manchester City, Wisla Krakov/Standard Lutych - Hannover/Bruggy, Stoke/Valencie - Trabzonspor/PSV Eindhoven, Alkmaar/Anderlecht Brusel - Udine/PAOK Soluň, Lazio Řím/Atlético Madrid - Braga/Besiktas, Ajax Amsterodam/Manchester United - Lokomotiv Moskva/Bilbao.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články