Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Lístků na Euro je nedostatek, svaz se pokusí získat další

Praha - Drtivá většina českých fotbalových fanoušků nejspíš uvidí zápasy národního týmu na červnovém mistrovství Evropy jen v televizi. Z přidělované kvóty pro účastnické země se vstupenky na jednotlivá utkání dostanou asi jen ke čtyřem tisícovkám šťastlivců. Členům oficiálního fanklubu české reprezentace, kteří měli mít podle původní myšlenky fanklubu snazší přístup k lístkům, nakonec připadne maximálně 600 vstupenek na každé utkání z třech tisíc, které patří fotbalové asociaci. A ani to ještě není jisté.

Češi fandí svému týmu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Finálové turnaje mistrovství Evropy se sice hrají na stadionech minimálně pro 30 tisíc diváků, k fanouškům účastnických zemí se však dostane pouze menší část vstupenek. Dvě třetiny kapacity si nechává pro své potřeby UEFA, případně šly dopředu do volného prodeje. Zbývající třetina lístků se dělí napůl mezi obě asociace, jejichž týmy budou v utkání startovat. V případě FAČR se jedná o 6 400 vstupenek ze čtyřicetitisícového wroclavského stadionu.

"Z nařízení UEFA však připadne 3 000 lístků naší asociaci," uvedl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář pro Aktuálně.cz. Zbývající vstupenky půjdou do prodeje 12. prosince na oficiálním webu Evropské fotbalové asociace uefa.com. Jelikož poptávka bude jistě vyrazně vyšší než počet lístků, bude UEFA nejspíš mezi uchazeči losovat. "Jestli UEFA bude postupovat podle systému, kdo se přihlásí dřív, ten lístek dostane, nebo zda se bude spíš losovat, v tuto chvíli nevíme. Předpokládám, že UEFA sáhne spíš k variantě losu," dodal Kolář.

Členům fanklubu reprezentace se otevírá ještě další možnost, množství lístků ale v tuto chvíli není ještě jisté. Místopředseda FAČR Dalibor Kučera sice bude podle svých slov bojovat za to, aby fanklub dostal alespoň 20 procent svazových vstupenek, tedy 600 lístků na utkání, konečný počet však bude nejspíš nižší. Není totiž jisté, zda bude svazu zbylých 2 400 vstupenek stačit. Z této kvóty dostávají lístky partneři a sponzoři svazu a reprezentace, část získají i hráči a realizační tým a není jisté, kolik lístků připadne funkcionářům krajských a okresních svazů a také ligových klubů.

O vstupenky se mezi členy fanklubu bude rozhodovat podle speciálního věrnostního systému. Ten přiděluje body podle toho, kolika kvalifikačních zápasů se fanoušci účastnili, přitom zohledňuje i atraktivitu soupeře. Výjezd do Lichtenštejnska je hodnocen výrazně výš než kvalifikace ve Španělsku. Poslední šancí pro méně šťastné je doprodej lístků z volného prodeje, které budou jejich vlastníci vracet. "Je možné, že z objednaných vstupenek se některé budou vracet, například od fanoušků ze zemí, které se na Euro neprobojovaly, a tam by mohla být šance ještě nějaké lístky získat," uzavřel Kolář.

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články