Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Lafatova kanonáda, Sparta vedoucí i matná a Žižkov u dna

Praha – Včerejší bezbranková remíza Slavie s Baníkem Ostrava zakončila první polovinu Gambrinus ligy. Ústřední postavou podzimu byl nejlepší střelec soutěže David Lafata. Tabulce stejně jako loni vévodí Sparta, přestože poslední domácí zápasy ukázaly rezervy. U ligového dna se krčí Viktoria Žižkov, která ještě před koncem nevydařené první poloviny sezony vyměnila trenéra.

Jablonecký forvard Lafata se v průběhu podzimu opíral o hru celého týmu. Severočeši se soustřeďují především na útočení a Lafata jakožto elitní útočník zažívá snovou sezonu. Dvakrát vstřelil hattrick a se sedmnácti trefami vládne tabulce střelců. V posledním kole navíc vstoupil do klubu ligových střelců. "Vždy se o něm tvrdilo, že má podzim slabší. Teď potvrdil, že to pravda není," uvedl fotbalový expert ČT Jaroslav Drobný.

Stejně jako loni měl i letos ligový podzim jasnou jedničku. Pražská Sparta získala 37 bodů. Na Letné však spokojenost panovat nemůže, především tři poslední domácí utkání, v nichž sparťané nevstřelili gól a hned dvakrát prohráli, ukazuje prostor ke zlepšení. "Sparta ze začátku hrála líbivý fotbal. Ale jak sezona šla dál, a zejména po Vaslui, není fotbalová veřejnost spokojená s herním projevem," podotkl Drobný.

Pokud pomineme Olomouc, která je kvůli odečtu bodů poslední, je to právě pražská Viktoria, která je na tom nejhůř. Během podzimní části si připsala hned dvanáct porážek. Situace vyvrcholila během minulého týdne, kdy byl odvolán kouč Martin Pulpit a na jeho místo nastoupil Roman Nádvorník. "Minulý rok ve druhé lize ani neplánovali postup, takže si nepřipravovali mužstvo. Když se systematicky nepřipravujete, jak to udělala třeba Dukla, rozdíl mezi první a druhou ligou je znatelný," zdůraznil Drobný.

Podzimní ligové dění bavilo. Padaly krásné góly po pohledných akcích. Přesto cestu do hlediště nacházelo průměrně jen přes 4 700 diváků. Návštěvy se nezlepšily, přestože řada týmů odhodila obranný kabát a soustředí se spíše na ofenzivu.

Je nám líto, video expirovalo.
Bilance první poloviny Gambrinus ligy
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články