Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liga mistrů může poznat dalších sedm postupujících

Praha - Úterní program pátého kola fotbalové Ligy mistrů může zkompletovat všechny postupující do osmifinále ze skupin A až D. Nejblíže k účasti v jarních bojích mají Bayern Mnichov a Inter Milán, jimž stačí bez ohledu na zbylé výsledky uhrát remízu. Slavit může za jistých okolností také další pětice klubů - oba týmy z Manchesteru City a United, CSKA Moskva, Benfica Lisabon a Ajax Amsterodam.

Bayern věří, že si proti Villarrealu udobří fanoušky po nečekané víkendové porážce 0:1 s rivalem Dortmundem. "Jsem si jistý, že se tým bude v úterý prezentovat úplně jiným výkonem. Proti Dortmundu jsme nebyli dostatečně agresivní, některým hráčům chyběla potřebná koncentrace. To se změní," prohlásil kouč Bayernu Jupp Heynckes.

Mnichovský celek vyhrál devět z posledních deseti domácích zápasů Ligy mistrů, tentokrát mu dokonce stačí i remíza. A pokud v druhém duelu skupiny A nevyhraje Neapol nad Manchesterem City, postoupí Bayern i v případě porážky.

Mancini: V Lize mistrů jsme se hodně zlepšili

Bohatý Manchester City kraluje Premier League a teď může dosáhnout prvního dílčího úspěchu také v Lize mistrů. K postupu ale potřebuje vyhrát v Neapoli, což se na evropské scéně nikomu už sedmnáct let nepovedlo. Příjemné vzpomínky na stánek San Paolo si oživuje kouč City Roberto Mancini. V sezoně 1990/91 tam povedeným volejem vstřelil jeden ze svých nejhezčích gólů v dresu Sampdorie Janov, s níž tehdy zvítězil 4:1 a ve stejném ročníku slavil italský titul.

"Těším se na neuvěřitelnou atmosféru stadionu, kde Neapol většinou vyhrává. Ale jsem optimista, protože jsme se v Lize mistrů hodně zlepšili. Teď to jen musíme ukázat," řekl Mancini.

Inter Milán se v sobotu dočkal teprve třetího vítězství v Serii A, ale v Lize mistrů válí. Pod novým koučem Claudiem Ranierim vyhrál všechny tři zápasy a k postupu mu chybí uhrát na stadionu Tranzonsporu bod. Vyrovnat se však musí s absencí zraněného špílmachra Sneijdera.

Turecký vicemistr by rád navázal na první vzájemné měření sil na San Siru, ve kterém šokoval favorita jediným gólem zápasu český bek Ondřej Čelůstka. Na domácím trávníku se ale Trabzonsporu nevede, v pohárech před svými diváky nevyhrál šestkrát po sobě.

Pokud Lille uspěje na hřišti CSKA Moskva, může si Inter dovolit i prohru. Armádní klub naopak postoupí v případě, že francouzského soupeře porazí a Trabzonspor zároveň prohraje s Interem.

V ruské metropoli nedojde na český souboj mezi Tomášem Necidem a hostujícím Davidem Rozehnalem, neboť domácí útočník stále rehabilituje po operaci kolena. CSKA bude kvůli trestu chybět i další elitní kanonýr Doumbia, jenž vstřelil v posledních dvou sezonách na evropské půdě v jedenácti zápasech jedenáct gólů.

Ve skupině C se rozhoří přímá bitva o postup mezi dvěma osmibodovými týmy Manchesterem United a Benfikou Lisabon. "Rudí ďáblové" před měsícem utrpěli debakl 1:6 s městským rivalem City, ale od té doby vyhráli pět soutěžních zápasů za sebou a pokaždé udrželi čisté konto.

Dobrou formu chtějí potvrdit i v úterý, kdy si mohou zajistit nejen postup, ale za určitých okolností i první místo ve skupině. "Vždycky je malým bonusem skončit v čele tabulky, pak se totiž vyhnete týmům jako Real Madrid a Barcelona," řekl kouč Alex Ferguson, který vystřídal v předešlých čtyřech zápasech už 23 hráčů, což je nejvíce ze všech týmů soutěže.

Účast v osmifinále si na Old Trafford zajistí vítěz, a pokud Otelul Galati dosáhne proti Basileji na premiérovou výhru v Lize mistrů, bude Manchesteru i Benfice stačit remíza. Ani v Rumunsku nedojde na český duel mezi domácím brankářem Milošem Buchtou a Radoslavem Kováčem z Basileje, třetí brankář Otelulu totiž ještě ani jednou neseděl ani na lavičce.

Ve skupině D může slavit Ajax. Do další fáze by ho poslala výhra v Lyonu a také jakákoli jiná remíza než 0:0. Olympique už dva zápasy čeká na jubilejní 300. gól v pohárech.

Real Madrid má jako jediný z úterního programu již postup v kapse, a tak se může soustředit na pokus o rekordní zápis. Pokud proti Dinamu Záhřeb a Ajaxu udrží čisté konto, jako první tým v historii v základní skupině ani jednou neinkasuje.

Úterní program 5. kola:

Skupina A:
20:45 Bayern Mnichov - Villarreal, Neapol - Manchester City.
Skupina B:
18:00 CSKA Moskva (Necid - zranění) - Lille (Rozehnal),
20:45 Trabzonspor (Čelůstka) - Inter Milán (Nova Sport).
Skupina C:
20:45 Otelul Galati (Buchta) - Basilej (Kováč)
Manchester United - Benfica Lisabon (ČT4).
Skupina D:
20:45 Lyon - Ajax Amsterodam, Real Madrid - Dinamo Záhřeb.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články