Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lafata zařídil Jablonci výhru nad Olomoucí

Jablonec – Zlepšení nálady po dvou střelecky lichých zápasech a přiblížení útočníka Davida Lafaty ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů se stovkou branek – to jsou dva nejzajímavější závěry předehrávky 14. kola fotbalové ligy mezi Jabloncem a Olomoucí. O výhru Severočechů v poměru 2:0 se v obou případech postaral právě Lafata, který navíc s 16 brankami vede ligovou soutěž kanonýrů. Baumit se minimálně do neděle posunul na třetí místo, Sigma pošesté za sebou nevyhrála a zůstává poslední.

Jablonecký kanonýr Lafata střílí gól Olomouci
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Oba týmy v minulých kolech ztratily formu a nepohoda se na nich podepsala i po reprezentační pauze. Jablonec dlouho potvrzoval, že ho opustilo střelecké štěstí, a Olomouc se k útočení nedostala téměř vůbec. Zhruba od 20. minuty už jednoznačně dominovali domácí, kteří zpřesnili přihrávky a hrozili svými tradičními křídelními akcemi. V 25. minutě se zjevil za olomouckými zadáky Piták, ale svůj 200. ligový zápas neoslavil gólem z první střely, ani z následné dorážky.

Severočeši zvyšovali svůj tlak a Sigmu držel nad vodou pouze skvělý gólman Zlámal. V 37. minutě si na něm po Novákově centru vylámal zuby hlavičkující Lafata a za tři minuty strážce olomoucké branky výborným vyběhnutím zmařil další Pitákovu šanci.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, kdy se Zlámal záhy opět zaskvěl proti povedenému voleji od Pitáka. V 54. minutě však už nejproduktivnější tým ligy kouzlo hostujícího gólmana odčaroval: Eliáš zacentroval z pravé strany a nabíhající Lafata hlavičkou bez problémů otevřel skóre. Hanáci mohli záhy odpovědět, jenže Klesnilovi pokazil radost z premiérové ligové trefy brankář Špit. Olomoucký útočník prožil nešťastný večer. V 69. minutě zahrál ve vlastním vápně rukou a Lafata se z nařízené penalty přiblížil členství v Klubu ligových kanonýrů.

Sté branky v nejvyšších soutěžích se ale Lafata zatím nedočkal, neboť ho trenér František Komňacký, kterému bylo v úterý 60 let, deset minut před koncem vystřídal. Jeho protějšek na hostující lavičce Zdeněk Psotka prožil nepovedenou oslavu dnešních 38. narozenin. Fotbalisté Jablonce v předehrávce 14. kola fotbalové ligy vyhráli 2:0 nad Olomoucí díky dvěma gólům útočníka Davida Lafaty z 54. a 70. minuty. Severočeši se tak minimálně do neděle posunuli na třetí místo tabulky.

Ohlasy po utkání:

František Komňacký, trenér Jablonce: "V poločase jsme si museli leccos říci, že k solidnímu projevu musíme přidat větší snahu, důraz, přesnost a větší snahu dát gól. Rozhodlo se během pár minut druhé půle, do které jsme vstoupili aktivně."

Zdeněk Psotka, trenér Olomouce: "Věděli jsme, že je Jablonec silný, že dává mnoho branek, i proto jsme hráli s níže postavenou obranou. Dařilo se nám, prvních třicet minut jsme Jablonec do vážnějších šancí nepouštěli. Bohužel jsme naše útoky nedohrávali a jedinou šanci, kterou jsme měli, kdy Jakub Petr přehazoval brankáře, vykopl Beneš."

Baumit Jablonec - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)

Branky: 54. a 69. z pen. Lafata. Rozhodčí: Příhoda - Košec, Jiřík. ŽK: Kopic, Kovařík - Navrátil, Janotka. Diváci: 1950.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články