Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sivok: Postup by nároďák mohl vrátit do starých kolejí

Praha - Nechce nic zakřiknout a slovu postup v souvislosti s odvetou baráže o mistrovství Evropy s Černou Horou se téměř vyhýbá. Přesto fotbalový obránce Tomáš Sivok vnímá, že český tým má po úvodní výhře 2:0 blízko k postupu na pátý šampionát starého kontinentu za sebou. Pokud Češi v úterní odvetě v Podgorici zopakují výkon z pátečního utkání v Praze, nemají se podle Sivoka, který mužstvu pomohl druhou brankou v samém závěru, čeho bát.

Tomáš Sivok
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kdyby se národní tým dostal na závěrečný turnaj, hodně by to podle Sivoka pomohlo jeho pověsti, kterou v posledních třech letech drtila kritika fanoušků i expertů. "Je to obehraná písnička, ale skončila tady výjimečná generace a teď jsme po předchozích výsledcích pod tlakem. Ale kdyby se povedlo na šampionát postoupit, byl by to zase obrovský úspěch a mohli bychom nároďák vrátit do starých kolejí," uvedl Sivok. "Měli jsme to těžké v kvalifikaci, ale snad teď dokážeme naplnit náš hlavní cíl, což byl postup," poznamenal Sivok.

Výkon kapitána Tomáše Rosického a jeho parťáků Jaroslava Plašila a Petra Jiráčka v záloze podle něj udělal rozdíl mezi oběma týmy v prvním zápase. "Oni ovládli střed zálohy a to rozhodlo celé utkání. Když je takhle přehrajeme i v odvetě, bude to dobré," řekl Sivok. Vedle Rosického ocenil i představení Plašila, který nastoupil místo distancovaného Tomáše Hübschmana netradičně na postu defenzivního záložníka. "(Plašil) byl skvělý. Spoustu toho odběhal, sbíral odražené míče, dobře rozehrával. Hodně nám obráncům ulehčil práci," pochvaloval si Sivok.

Respekt si podle něj ale zaslouží i hráči, kteří v reprezentaci začínají. Autor první páteční branky Pilař, Jiráček, liberecký Gebre Selassie či útočník Pekhart. "Klobouk dolů před nimi, potenciál mají obrovský. I pro ně by bylo úžasné, kdybychom na Euro jeli, protože by na něm měli být v nejlepším věku na svém vrcholu," přemítal Sivok. Právě obránce Theodor Gebre Selassie nepřestává udivovat, s jakou grácií zvládá skok z české ligy do vypjatých zápasů reprezentace. Liberecký zadák se zabydlel na pravém kraji obrany a doufá, že příští rok v červnu si splní sen a podívá se jako hráč na vrcholný turnaj.

"Před časem jsem tak daleko vůbec nehleděl," řekl Gebre Selassie. Do základní sestavy národního týmu se vypracoval bleskově, v červnu jel na zkušenou ke své premiéře na turnaj Kirin Cup do Japonska, v závěru kvalifikace v duelech se Španělskem, v Litvě a také v pátečním prvním utkání baráže s Černou Horou už zvládl celé party. "Když jsem jel na první sraz před turnajem v Japonsku, bral jsem to spíš jako odměnu za výkony v Liberci. Absolutně jsem nepočítal s tím, že bych mohl hrát konec kvalifikace, nebo dokonce baráž," uvedl.

Jako jediný člen základní sestavy nehraje žádnou evropskou soutěž, ani Ligu mistrů jako plzeňská čtveřice. "Nějak moc si to nepřipouštím. Ani nemám moc potíže s tím, když jedu z Liberce na reprezentaci. Řeším spíš opačný problém, když se vracím zpátky do klubu. Třeba po minulé akci reprezentace jsem hrál ligový zápas na Žižkově a dost jsem se tam trápil. Je to divné," popisoval Gebre Selassie. "Nechci říct, že bych se na to utkání nějak nepřipravil, ale nějak mi to nesedlo. Možná to bylo tím, že se hrálo už v 10:15," odkázal s úsměvem na netradiční výkop zápasů na Žižkově.

Gebre Selassie dobře ví, že díky výkonům v reprezentaci na sebe může upoutat hodně pozornosti. "Byl bych rád, kdybych si třeba pomohl k angažmá v zahraničí. Ale to je daleko," řekl obránce. V červnu by se však nejprve rád představil na mistrovství Evropy. Dříve se svým otcem u televizní obrazovky pozorně sledoval vrcholné akce, nyní by rád na vlastní kůži okusil atmosféru velkého turnaje. "Je to super představa, že bych tam mohl být. Pořád mi to přijde zvláštní, když jsem v jednom týmu s kluky, na které jsem v posledních letech jen koukal v televizi," dodal s úsměvem Gebre Selassie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články